Đukanović: Sačuvali smo vlast u CG

Lider DPS Milo Đukanović proglasio je izbornu pobedu koalicije Evropska Crna Gora, ističući da će vlast u toj državi u narednom periodu ostati nepromenjena.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 15.10.2012.

00:33

Default images

"Ostvarili smo sjajan rezultat i veliku pobedu", kazao je Đukanović, simbolično otvarajući šampanjac.

On je rekao da će dosadašnja vladajuća koalicija i dalje upravljati Crnom Gorom.

"Nastavićemo da nosimo teret odgovornosti za nastavak razvoja Crne Gore", poručio je Đukanović, dodajući da će prioritet u narednom periodu biti poboljšanje kvaliteta života svih građana.

On je rekao da je crnogorska vladajuća koalicija jedna od rektih u Evropi koja je, uprkos ekonomskoj krizi, uspela da sačuva vlast. Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali nedovoljno za ponovno osvajanje apsolutne vlasti.

Prema podacima Centra za monitoring, koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 45,6 odsto glasova, Demokratski front (DF) koji predvodi Miodrag Lekić 23,8, Socijalistička narodna partija (SNP) 10,6, a Pozitivna Crna Gora 8,9 odsto glasova.

Pretočeno u poslaničke mandate, Đukanovićeva koalicija imaće 39 mesta u Skupštini Crne Gore, DF 20, SNP, devet, a Pozitivna Crna Gora, koja je osnovana neposredno pred izbore, sedam mandata.

Predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić izjavio je da je ta stranka nezadovoljna svojim izbornim rezultatom, a da je jedino dobro što koalicija koju predvodi Đukanović nije ponovo osvojila apsolutnu vlast.

"Realno, ne možemo biti zadovoljni rezultatom SNP. Moja je greška što nisam dozvolio da odgovaramo na napade iz opozicionih redova", kazao je Milić.

Prema njegovim rečima, jedino dobro na izborima jeste što dosadašnja koalicija Evropska Crna Gora nije osvojila apsolutnu vlast.

"Jedino dobro je što koalicija predvođena DPS-om nema apsolutnu vlast, već je pitanje nove vlasti u rukama stranaka manjinskih naroda", kazao je Milić.

Parlamentarni status obezbedila je i Bošnjačka stranka (BS) sa tri mandata, tri albanske nacionalne partije sa po jednim, koliko je osvojila i Hrvatska građanska inicijativa (HGI). Za sve ove stranke važila su posebna izborna pravila, pošto je reč o izbornim listama manjinskih naroda.

U crnogorskom parlamentu ima 81 poslaničko mesto, odnosno za vlast je potreban 41 mandat, tako da niko neće moći da formira vlast bez podrške partija manjina.

Vlast uz pomoć Bošnjaka

Nova vlada Crne Gore, nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora, najverovatnije će biti formirana uz pomoć Bošnjačke stranke (BS), jer koalicija Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP) nije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu.

Koalicija na čijem je čelu predsednik DPS-a i bivši šef države i vlade Milo Đukanović, prema rezultatima izbora koje je saopštio Centar za demokratiju (CEMI), imaće 39 od 81 poslanika, dva mandata manje nego što je potrebno da bi sama mogla formirati vladu.

Prema istim podacima, BS ima tri mandata, a u koaliciju s DPS-om, SDP-om I LP-om najverovatnije će ući i Hrvatska građanska inicijativa, s jednim osvojenim poslaničkim mestom.

Po jedan mandat dobile su i dve izborne liste koje predstavljaju Albance u Crnoj Gori, Albanska koalicija i Forca zajedno. Da li će se i one pridružiti novoj vlasti, nije, međutim, izvesno.

Predsednik BS-a Rafet Husović rekao je da će ta stranka pregovarati s koalicijom DPS-SDP-LP, ali je kazao da su sada njeni "koalicini kapaciteti" veći i da će zato i njeni zahtevi biti veći. Funkcioner BS-a Suljo Mustafić, međutim, nije isključio mogućnost da BS pregovara i sa opozicionim Demokratskim frontom (DF) o sastavljanju nove vlade.

Bošnjačka stranka je i do sada bila u crnogorskoj vlasti, jer je na predhodnim izborima, u martu 2009. godine, bila u predizbornoj koaliciji s DPS-om i SDP-om, a na ovim izborima nastupila je samostalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: