HR: Dan žalosti zbog smrti Šprema

U Hrvatskoj je za sutra proglašen Dan žalosti povodom smrti predsednika Sabora Borisa Šprema (56) čiji su posmrtni ostaci danas dopremljeni iz SAD.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 03.10.2012.

16:03

Default images

Hrvatski državni vrh dočekao je danas na zagrebačkom aerodromu telo predsednika sabora Borisa Šprema, koji je prošle nedelje preminuo tokom lečenja u SAD.

Avion "Lufthanze" sa Špremovim telom stigao je na zagrebački aerodrom "Pleso", gde su ga dočekali predsednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i brojni političari.

Povodom njegove smrti danas po podne biće održana komemorativna sednica u Saboru na kojoj će govoriti predsednik Hrvatske Ivo Josipović i potpredsednik Sabora Josip Leko, a uveče i u sedištu Socijaldemokratske partije čiji je Šprem bio član.

Boris Šprem biće sahranjen sutra na zagrebačkom groblju Mirogoj. Sutra, kada je proglašen i Dan žalosti, Špremovo telo biće izloženo u zatvorenom mrtvačkom sanduku u mrtvačnici na Mirogoju, a u podne će početi ceremonija ispraćaja.

Po Špremovoj želji, crkveni obred ispraćaja vodiće Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. Na sahrani se očekuju visoki državni zvaničnici susednih zemalja.

Šprem će biti pokopan u grobnici u blizini Zida boli, spomenika stradalima u ratu devedesetih gde su sahranjeni i prvi šef SDP-a i premijer od 2000. do 2003. Ivica Račan, košarkaš Dražen Petrović, glumica Ena Begović, političar Miko Tripalo i slikar Edo Murtić.

Boris Šprem rođen je 14. aprila 1956. u Koprivničkim Bregima. U svojoj karijeri bio je poslanik u Saboru, rukovodilac u Račanovoj vladi, šef kabineta predsednika Stjepana Mesića i predsednik Skupštine Zagreba.

Za predsednika Hrvatskoga sabora jednoglasno je izabran 22. decembra 2011. na konstitutivnoj sednici Hrvatskog sabora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: