Jermeni napali mađarsku ambasadu

Više stotina Jermena protestovalo je ispred konzulata Madjarske u Jerevanu zbog odluke Budimpešte da izruči Azerbejdžanu vojnika osuđenog za ubistvo Jermena.

Izvor: B92

Subota, 01.09.2012.

20:53

Default images

Demonstranti su, pošto su spalili madjarsku zastavu, zgradu konzulata gadjali jajima, optužujući Madjarsku da je s Azerbejdžanom, njima neprijatejlskom zemljom, napravila dogovor o izručenju kako bi profitirala na bogatim energetskim resursima te zemlje.

Ažerbejdžanski vojnik Ramil Safarov (35) u Madjarskoj je osudjen za ubistvo jednog jermenskog oficira u Budimpešti 2004, a juče je izručen Azerbejdžanu gde ga je odmah pomilovao predsednik te zemlje Ilham Alijev.

Odmah po izručenju, Jermenija je objavila da je prekinula diplomatske odnose s Madjarskom, a iz kancelarije predsednika SAD Baraka Obame saopšteno je da će Vašington zatražiti objašnjenje Budimpešte povodom odluke o izručenju.

Madjarska vlada danas je zato saopštila da je iz Bakua prethodno dobila uveravanja da će osudjenik odslužiti kaznu i da mu ona neće biti izmenjena.

"Ministar pravde Azerbejdžana obavestio je ministra pravde Madjarske da kazna Ramilu Sahibu Safarovu neće biti izmenjena, već da će on nastaviti da izdržava kaznu na koju ga je osudio madjarski Sud", navela je madjarska vlada na svom sajtu.

Iz Budimpešte je ukazano da su vlasti radile u "skladu sa medjunarodnim zakonima" i Strazburškom konvencijom iz 1983. o izručivanju osudjenika, čije su potpisnice i Budimpešta i Baku.

Madjarski mediji ocenjuju danas da je izručenje Safarova sigurno povezano s planovima konzervativnog madjarskog premijera Viktora Orbana o "ekonomskom širenju, pre svega na Istok".

Orban je pre nekoliko meseci posetio Baku gde je sa zvaničnicima razgovarao o "ekonomskim i energetskim pitanjima".

Osim što je pomilovan, azerbejdžanski vojnik je po povratku u zemlju u unapredjen u čin majora.

"Ministar odbrane Safar Abijev uručio mu je novi čin i poželeo mu je sreću na novim dužnostima", preciziralo je azerbejdžansko ministarstvo.

Jermenija i Azerbejdžan spore se oko kontrole u regiji Nagorno Karabah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: