Biće uklonjena tabla Aćif-efendije

Ministarsvo pravde i državne uprave je naložilo upravi u Novom Pazaru da ukloni tablu posvećenu Aćif-efendiji, upravniku Novog Pazara u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.08.2012.

08:26

Default images

Nakon postavljanja sporne table Vlada Srbije naložila je resornom Ministarstvu pravde i državne uprave da utvrdi predlog mera po tom pitanju.

"Nalaže se određenoj lokalnoj samoupravi da postupi i ukloni ono što je izazvalo stvarno ozbiljne probleme. Ta mera je već naložena. Mislim da je rok za to 30 dana", kazao je sekretar Vlade Veljko Odalović za RTS.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević ocenio je da nalogom za uklanjanje table sa imenom Aćifa
Hadžiahmetovića Vlada Srbije šalje lošu poruku Bošnjacima i preuzima odgovornost za posledice.

Džudžević je za agenciju Beta kazao da Aćif Hadžiahmetović zaslužuje spomen-tablu na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća.

"Aćif-efendija je bio organizator odbrane i odbijanja tri napada četničkih jednica Draže Mihailovića na Novi Pazar. Sve druge interpretacije su obične budalaštine", rekao je Džudžević.

Međutim, Aćif-efendiju pojedini istoričari smatraju saradnikom nacista i odgovornim za zločine nad Srbima. Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Hadžiahmetović ratni zločinac i da se postavljanjem table u Novom Pazaru dovodi u pitanje antifašistička tradicija Srbije.

Spomen-ploča u čast upravnika Novog Pazara u vreme Drugog svetskog rata Aćif-efendije postavljena je u centru Novog Pazara, u pešačkoj zoni, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća. Ceremoniji je prisustvovao i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Bošnjačko nacionalno veće je iniciralo sudski proces za rehabilitaciju Hadžiahmetovića, koga su vlasti posleratne Jugoslavije osudile kao izdajnika i narodnog neprijatelja i streljale 21. januara 1945. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: