Četvrtak, 23.08.2012.

08:26

Biće uklonjena tabla Aćif-efendije

Ministarsvo pravde i državne uprave je naložilo upravi u Novom Pazaru da ukloni tablu posvećenu Aćif-efendiji, upravniku Novog Pazara u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Beta

Biæe uklonjena tabla Aæif-efendije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Njihova istina

pre 11 godina

@Istina

Poljaci imaju malo drugačije viđenje uloge Aćif-Efendije u II svetskom ratu. Ovo je skraćena verzija - ceo članak se može pronaći na http://pl.wikipedia.org/wiki/A%C4%87if_Had%C5%BEiahmetovi%C4%87

"После окупације Југославије од стране немачке војске у априлу 1941, био члан града. У јесен те године он је организовао одбрану Новог Пазара српских четничких напада. Се удружио са косовским Албанцима који су послали 3,2 хиљада. сандзацким борце да помогну муслиманима. Заговарао стварање тзв он. Велика Албанија. (...)"

Neki su prespavali

pre 11 godina

Zar postoje oni koji sumnjaju da su cetnici imali plan masovnog ubijanjan i iseljavanja muslimana i da su ga ostvarivali gde god su mogli? Ko god to negira ima moralni problem? Protiv koga se u takvoj situaciji Akif borio nema sumnje a koliko je zlocina pocinjeno to su partizanski sudovi odlucili i ili ih priznajemo ili ne priznajemo-jednako za sve. Ili otvoriti arhive i suditi ponovo. A ko se sve lizao sa nacistima e i tu ima kontraverzi ali se ne bi cudio da u toj situaciji progona i ubistava nenaoruzanog manjinskog naroda savezi trazili sa mocnim saveznicima. I cetnici su to povremeno radili cak se lizali i sa ustasama ponekad u borbi protiv komunista. zato nema duplih standarda za ubice srba i za ubice bosnjaka...

bosnjak

pre 11 godina

Kako su Ugljanin i Vucic ovo lepo odigrali, samo neznam sta je njihov plan. Da je rahmetli Acifu da vidi ko sve kupi politicke poene sa njegovim imenom...

ima li neko pametan

pre 11 godina

Stav četničkog pokreta DM prema Muslimanima bio je da ih treba sistematski fizički uništavati u toku rata a one koji ne budu uništeni, iseliti u Tursku i na njihovu teritoriju naseliti srpsko stanovništvo. U ostvarivanju plana o uništenju Muslimana, četnički pokret DM je decembra 1941. i avgusta 1942. na području Foče i početkom 1943. na teritoriji Sandžaka izvršio pokolje nad Muslimanima (vidi dok. br. 161). Draža Mihailović je u ličnoj beležnici o stavu prema Muslimanima, zapisao: »Pitanje muslimanskog stanovništva potrebno da reši vlada. — Musl. st. je svojim držanjem dovelo do toga da ih naš svet više ne želi i neće da ima u svojoj sredini. Potrebno je još sad da se pripremi iseljavanje u Tursku ili ma gđe van nale teritorije. Na dan ustanka oni će svi biti pokrenuti sa svojih naselja a što niko neće moći sprečiti. — U danom momentu svi muslimani ima da budu pokrenuti sa svojih ognjišta. Oni koji su bliži hrvatskim oblastima tamo — glavno je da svi budu pokrenuti« (Arhiv VII, Ča, k. 1, reg. br. 17/3-18).

Milan Filipovic

pre 11 godina

Već vidim neki budući problem i vest koja glasi: "Skidanjem spomen ploče Adolfu Hitleru sa glavnog trga u Novom Sadu šalje se loša poruka nemačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji, ocenio je Heinrich Himmler mladji, lider pokreta Volksdeutscher Heimatverein" nakon koje sledi internacionalizacija tog pitanja i zona zabranjenog leta nad Vojvodinom.

Peca

pre 11 godina

Pazarcima bih porucio da treba da imaju na umu da su oni mala muslimanska nacionalna manjina u pravoslavnoj Srbiji. Njih niko ne dira i ne podbada, ali ako tako nastave sa provokacijama, nisam bas siguran da ce Srbija ostati ravnodusna. Ipak mislim da velika vecina gradjana u Novom Pazaru nije za sukobe, vec za miran zivot. Od proslosti se ne zivi.

Huan Pablo Don Fernando

pre 11 godina

jel doticni ubijao srbe,palio srpska sela,cinio zverstva nad srpskim narodom...jeste!!!i sta vi hocete da mu dignete spomenik to ne moze ni u jednoj normalnoj drzavi u evropi i svetu.nemam nista protiv muslimana i albanaca koji vole i postuju ovu napacenu zemlju a svi ostali koji na srbiju i na srbe gledaju kao neprijatelje siroko vam polje pa u tursku,irak ili gde vam je vec lepse,jer ove zemlje vise necete uzeti ni metar budite sigurni!!!

Zagor

pre 11 godina

@Bosanac: Vidimo da u tvojoj drzavi sve cveta od srece i dobrote. Kako bi bilo da se ti pozabavis problemima u BiH ako si vec Bosanac? S dragim komsijom pod ruku i skidajte table ratnih heroja/zlocinaca/fasista, kako kome. Lopatu u sake, pa gradite obdanista i domove za stare ljude. Uhvatite se za rucice i igrajte kolo, pevajte i ljubite se kao nekada. Ali cakaj, to je ipak samo lepi san, mi ipak govorimo o BiH, gde komsija komsiju mrzi i radi sve da bi drugome bilo lose. Hajde Bosanac, trudi se da napravis nesto jos bolje od tvoje drzave, ako ti je vec toliko lepo, da mozes da pljujes po Srbiji. A Srbija neka rascistiti sa svojim budalama. Svejedno koje nacije i vere.

Xhafa nga Istogu

pre 11 godina

Od strane vlad eSrbije vrlo nezreo i politicki opasan nacin resavanja osetljivih situacija kao sto je ova.Ja neznam ko je bio taj Efendija ali znam jedno da bosnjacke izbeglice iz Sandzaka su stigle u mom mestu na Kosovu i ziveli smo zajedno u nasim kucama. Tada sam rodjen i kao dete se secam kada su clanovi porodica Krijestorac , Rasljanin , Crnovrsanin pricali kako su cetnici vezali njihove clanove porodica oko sena pa su ih spaljivali.Isli su dobrovoljci iz mog mesta da se bore protiv cetnika u Sandzaku cetrdesetih godina proslog veka a medju njima je bio i moj otac. Ja neznam ko je bio Efendija ali znam koje bio Draza.No po meni ako je ovaj bio fasista i Draza je bio.Skinite ploce i spomenike svima koji su"pocinili"zlocine prema drugima, ocistite Srbiju od toga pa zivite normalno ili pak pokusajte da zivite.Dok pravite razliku , jedne favorizujete a druge anatemisete nikada necete ziveti u miru. Ne izazivajte sudbinu i ne verujte u to da ste njhrabriji narod na svetu.

phreak

pre 11 godina

Čega se pametan stidi, budala se ponosi. Ja bih ostavio tu tablu, neka se vidi da je mržnja muslimana (a.k.a. Bošnjaka) prema Srbima tolika da će slaviti čak i najordinarnije fašističke zlikovce koje niko normalan nigde ni ne spominje, a kamoli da ih slavi.

Istina

pre 11 godina

Aćif Hadžiahmetović, (poznat kao i Aćif efendija Hadžiahmetović) (rođen je 1887. u Novom Pazaru, javno streljan 21. januara 1945. u Novom Pazaru), jedan je od najuglednijih sandžačkih političara izmedju dva svjetska rata. Aktivno je učestvovao u odbrani Novog Pazara od četnika. Završio je tursku Vojnu akademiju u Bitolju, istu onu na kojoj je studirao i turski predsjednik Mustafa Kemal Atatürk. U Srbiji se smatrao za saradnika okupatora i nacistu zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu.
Po završetku akademije stiče čin kapetana. U Kraljevini Jugoslaviji, Aćif-efendija postaje jedan od inicijatora za formiranje bošnjačko-muslimanske stranke Džemijet-el-islam. Ova stranka je okupljala Bošnjake i Albance - muslimane iz Sandžaka, Kosova i Makedonije. Pošto nije htjela da se potčini diktaturi kralja Aleksandra i Nikole Pašića, Džematu je 1924. godine zabranjen rad. Njegova ličnost se na području Sandžaka cijeni zbog angažovanja u zaustavljanju iseljavanja muslimanskog stanovništva iz Sandžaka u Tursku.
Bošnjačko nacionalno vijeće je 2011. godine kod Višeg suda Srbije pokrenulo postupak za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića koji se u Srbiji zvanično vodi kao narodni neprijatelj i taj sudski postupak još nije okončan

lepibora

pre 11 godina

Videcemo uskoro sta ce biti s tom spomen plocom ... jer nisu nju postavili sto im se dopada il sto vole tog efendiju vec da bi provocirali i stvarali tenziju u tom delu Srbije.A.V. ce biti u velikim problemima kad posalje policiju da je ukloni... a oni to jedva i cekaju...

NP

pre 11 godina

1941 god pokret Acifa pali srpska sela oko Novog Pazara..
Cini najstrasnija dela,ubijajuci civile vilama i najgorim vrstama oruzja...
Ubijaju mog dedu,civila ispred kuce kao jedinog ucenog srbina u selu..
Moja baba sa cetvoro dece od kojih je jedna beba moj otac,bezi kroz sneg preko Golije ka Raskoj... molim da mi objasni koji je to heroj i kome je on idol ... uklonite spomen obelezje zlocinda ili ovo vise nije moja drzava ...

srpko

pre 11 godina

@safet cara zbog cega pretite? dajte mi samo jedan primer vase obespravljenosti u srbiji ,osim sporne table i zelje za otcepljenjem od srbije jer zbog table niko nece ziveti bolje,a odvajanje ne dolazi u obzir i stajem na vasu stranu.

.,.

pre 11 godina

Ko je pokrenuo postavljanje table? Ne znam ko je Acif ali ga verovatno, zna se ko, koristi za neke druge stvari, znamo koje, jer , zasto mu se nije postavila tabla pre 20 -ak godina nego sada, kad je vec on narodni heroj, tako da pustite te price.

iii

pre 11 godina

Jedni kazu ako moze Draza moze i Acif, onda drugi kazu: a sto onda ne bi mogao i Nedic? A kad smo vec tu ne zaboravimo ni Ljotica... i na kraju ce u nekom selu i Hitleru da dignu bistu, kao turisticku atrakciju...

neven

pre 11 godina

Jugoslovenska Vojska u otadzbini nije imala plan za etnicko ciscenje drugih naroda u Jugoslavija.
(Alex, 23. avgust 2012 13:54)

Molim te procitaj program cetnickog pokreta i Drazinu instrukciju, duboko udahni, pa ponovno procitaj ovo sto si napisao. Ako ne primjetis odredjenu diskrepanciju onda stvarno ne znam sto da kazem.
U svakom slucaju, oba spomenuta dokumenta sadrze eksplicitan poziv-naredjenje za stvaranje velike Srbije uz etnicko ciscenje nesrpskog stanovnistva.
Odlikovanja i Drazin "antifasizam" moze se okaciti macku o rep.

Rade

pre 11 godina

Da bi se neko rehabilitovao, za to trebalo bi da se dobije saglasnost tri velike pobednice protiv fašizma a to su V. Britanija, Rusija, i SAD. Svaka rehabilitacija od strane samo državnog suda ma koje zemlje nemaju svoju težinu, ukoliko se ne saglase ove tri zemlje. Ako danas Srbija rehabilituje Dražu, sutra će Hrvatska da rehabilituje Pavelića, zatim Bosna ovog efendiju i tako u nedogled. Gde to onda vodi?

agim

pre 11 godina

"Aćif-efendija je bio organizator odbrane i odbijanja tri napada četničkih jednica Draže Mihailovića na Novi Pazar. Sve druge interpretacije su obične budalaštine", rekao je Džudžević.

To je i pravi razlog zasto Srbi mrze Acif-efendiju.Po nekima, ostali narodi nemaju prava da se brane od najezde cetnickih ili Milosevicevih krvnika.

car

pre 11 godina

ako su istoriju drugog svetskog rata pisali "pobednici" ,a to su bili komunisti,zasto se Dragoljubu Mihailovicu kojeg su "pobednici" bili proglasili za ratnog zlocinca (i streljali ga)dizu spomenici,i "rehabilituju", a po "istom arsinu" proglasenin ratnim zlocincem(bosnjaku) ne moze ni spomen ploca podici???!!!najverovatnije zato sto postoje razliciti "arsini" za srbe "ratne zlocince" i bosnjake "ratne zlocince"

Alex

pre 11 godina

"Aćif-efendija je bio organizator odbrane i odbijanja tri napada četničkih jednica Draže Mihailovića na Novi Pazar. Sve druge interpretacije su obične budalaštine", rekao je Džudžević.

To je i pravi razlog zasto Srbi mrze Acif-efendiju.Po nekima, ostali narodi nemaju prava da se brane od najezde cetnickih ili Milosevicevih krvnika.
(agim, 23. avgust 2012 13:32)

Klasican primer zamene teza. Draza Mihajlovic je 1941 bio gerilac koji se borio protiv okupatora. Acif Efendija je 1941 bio deo snaga okupatora. Jugoslovenska Vojska u otadzbini nije imala plan za etnicko ciscenje drugih naroda u Jugoslavija. Sa druge strane imamo Ustase u kojima ucestvuju i muslimanske jedinice koje vrse genocid nad Srpskim stanovnistvom i samo zahvaljujuci cetnicima Srpsko stanovistvo je uspelo da izbegne totalno unistenje.
Koliko god se trudili da se nadjete u ulozi zrtve tesko da ce to da vam podje za rukom. Svi znamo ko je stao uz okupatora, ko je jedva docekao da pocne sa klanjem, ko je organizovao najstrasnije logore smrti u drugom svetskom ratu.
Daleko od toga da su cetnici bili cvecke, oni su odgovorni pre svega zato sto se nisu borili zajedno sa partizanima... ali izjednacavati cetnike sa ustasama, acif efendijom i slicnima nikako ne moze da prodje...

major JNA

pre 11 godina

Kao prvo cetnici su bez razloga izjednaceni sa partizanima. Drugo od 1991. godine ruse se spomenici Titu i NOB-u po Srbiji a sve vise i vise ima spomenika Drazi Mihajlovicu! Pa ako dodje do toga da se rehabilituje Draza onda cu ja kao komunista prvi da podrzim ACIF EFENDIJU jer je 3 puta tukao cetnicke jedinice,a cetnici su klali i Srbe komuniste! SMRT FAZISMU !!!

nema casti u pitanju je kesh

pre 11 godina

Treba da uklone jos neke fosne sto tamo truju narod!Zukorlic vas ne vodi u mir i blagostanje i nece vas sigurno kulturno uzdici sa svojom nacionalnom retorikom!Lazne patriote sve su nas izdale i sve su se obogatile a narod na kraju dobije ... metak!

pesimisticni optimista

pre 11 godina

Izgleda da je samo u Balkanu Pandorina kutija... sva zla izlaze polako, jedno po jedno. Hmmm... samo da mi je znati gde je kljucar.

milos

pre 11 godina

@Dragan Gde se nalaze ulice Milana Nedića? Ako je to tačno to je teška bruka i sramota. Ovaj Aćif je očigledno bio težak zlikovac (proguglajte malo, Velika Albanija, Hitlerovo odlikovanje, zločini i protiv nelojalnih muslimana i nemuslimana itd.), kao i Nedić. Ako se odlučujemo da budemo fašističko društvo neka nam neko kaže, da i Aćifu i Nediću i njihovom frugaru Hitleru dignemo spomenike u Beogradu. Ako smo antifašisti, a tako su nas u školi učili - nek prvo Bošnjaci skinu tu sramotnu tablu u Pazaru, a mi da se manemo Nedića i sličnih.

Damir

pre 11 godina

Dokle vise ce razni Draze,Acifi i njima slicni biti vazniji od nas mladih u Srbiji koji nemamo gde da se zaposlimo jer nemamo veze i vezice,jer nema radnih mesta...ovom narodu su ocigledno vaznije kojekakve spomen ploce tamo nekih istorijskih licnosti nego da li ce im deca preziveti.Daj bre da se konacno opametimo i borimo se za prave potrebe koje nam trebaju,a ne za neke rehabilitacije od kojih nemamo nista.Ja zivim u centru Pazara i svaki dan po 100 puta prodjem pored te ploce i niko na nju ne obraca paznju.Taj Acif mi sigurno nece pomoci da lepse zivim,da imam za letovanje,zimovanje...

Bosanac

pre 11 godina

Nema pravne drzave? Naravno da ima! Ima ali kada je ugrozeno srpstvo.Kada se postavljaju table, vicu na sav glas imena najgorih kasapina od drugog svjetskog pa na ovamo, onda se toj djeci pusti i da uniste cijeli Beograd ali niko ne smije da ih dira, znaci karadjic,mladic,draza, slobodan svi mogu sve je to ok, ali ako je neko ko dira u srpstvo za dan da se skine hmmm
Koja ste vi smijurija od drzave, ni za 100 godina vas niko za ozbiljne nece uzimati!

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Postavljanje spomen table Aćif-efendiji u Novom Pazaru za mene licno znaci samo jedno tj. da se Srbija "bosnjacima" vec "popela na onu stvar" sa velicanjem i rehabilitacojom cetnika i da oni to vise nece samo mirno posmatrati !

država neka postupi po zakonu

pre 11 godina

Aćif efendija je albanski fašista, odgovoran za mnoga zlodela prema Srbima.
Ako neko smatra da tom ratnom zločincu treba odavati počast (postavljanjem table na javnom mestu, ili na bilo koji drugi način) neka izvoli to uraditi u - Albaniji.
Nikako i nikada u Srbiji!!!

Duki

pre 11 godina

Najzad se u Srbiji stvari postavljaju na pravo mesto. Dobro je što je ministarstvo pravde dodeljeno mladom, odlučnom i sposobnom čoveku, koji je već od samog početka pokazao kako treba da se radi. Zadivljuje brzina kojom je ministarstvo reagovalo povodom naloga vlade da utvrdi predlog mera za uklanjanje sporne table Aćif-efendije. Izuzetno brzo i efikasno!

Rx5

pre 11 godina

Кад може Дража да се рехабилитује, што не може и Ефендија? Или је можда ипак паметније да се не играмо ревизије историје?

Muamer

pre 11 godina

Tabla sigurno neće biti uklonjena, ako može po Srbiji Draža da ima spomenike vidi Ivanjicu, onda može i Aćif efendija u Sandžaku. Ovim četnicima koji su opet na vlasti smeta čovek koji je branio i odbranio sa Hasanom Zvizdićem u Sjenici, muslimane od četnika Dražinih, Nedićevih.. Biće još tabli i spomenika muslimanskim herojima.

Mirko

pre 11 godina

Albanskom nacisti postavljaju tablu u Srbiji!!! Sledeca ce biti postavljenja verovatno Pavelicu, velikom borcu protiv cetnika.
Srbijo, sve mi se vise gadis.

Kruševljanin

pre 11 godina

Nadam se da se neće tu stati, te mogu da nastave sa onom tablom na Bagdali, Draži Mihajloviću i još nekom bradatom koljaču. Pa kad (ako) gosn Mihajlovića jednoga dana budu rehabilitovali, dižite mu i mauzoleje ako hoćete.
Licemeri.

Radoje

pre 11 godina

Neka mi BNV odgovori, samo sa DA ili NE, bez previše filozofiranja. Dali je tog vašeg Azifa odlikovao Hitler gvozdenom krstom za ratne zasluge a đenerala Dragoljuba Mihailovića predsednok SAD Truman.

kurrizi

pre 11 godina

Pa zato ce ga svi sandjaklije drzhati njegovu sliku u svojim kucama ako vi nedozvoljavate da sam Aqif Efendija drzhi u svojoj kuci. Drazhu Mihajllovici dozvoljen spomenik a njemu ni tabla. S R A M O T A nacionalisticka

Super Mario

pre 11 godina

Pozdravljam ovaj potez Ministarstva i verujem da ovakve table sumnjivim ličnostima ne trebaju da se postavljaju zarad dobrih medjunacionalnih odnosa.

Sjajno

pre 11 godina

Lepa vest, ne možemo da imamo spomenik čoveku koji je odlikovan sa medaljom Gvozdeni odred 2 reda od strane nacističke Nemačke. Čovek koji se zalagao za veliku Albaniju, pozivaju ći se uz to na oružani obračun sa srbima, crnogorcima i makedoncima. Još ako uzmemo i pravno, on je proglašen za ratnog zločinca u ovoj Zemlji još 1945 godine.

Sandžakboy

pre 11 godina

Mogli su o istom trošku da izdaju naredbu i da se "izglancaju" spomenici Vuku Kalaitoviću i čiča Draži.Čisto da se osjećamo svi "ravnopravni" u ovoj jadnoj zemlji!

BošnjakNP

pre 11 godina

Kao Bošnjak moram da kažem da je samo postavljanje ove table bila velika glupost. A Ugljanin bolje da otvara fabrike za nas mlade u Novom Pazaru nego što stavlja nekakve table, table se ne mažu na hleb niti se sa njima plaćaju računi.

Safet Cara

pre 11 godina

Capkajte vi, capkajte!! Tako ste poceli i po Jugoslaviji pa onda na Kosovu. Tablica stoji u Novom Pazaru a ne u Beogradu, i ako se to Novom Pazaru tj. narodu ko zivi tamo svidja, onda IMA BEOGRAD DA ZACEPI USTA I ZATVARA OCI! Ma ovi vasi politicari ponasaju se kao onaj pas sta ide na svaki kutak, podize nogu i piski da markira, da bi drugi znali da to mesto pripada njemu

chileNP

pre 11 godina

Cijela prica je namjestena da bi se lik Acifa efendije sveo na jednu obicnu kontroverzu. Isto kao i sve lazno izazvane krize od strane stelt ministra uz instrukcije Beograda. Stelt ministar radi svoje protiv Bosnjaka, kao sto je to radio Sejdo Bajramovic.

LILIEN

pre 11 godina

Izgleda da su se opasno poremetili sistemi vrednosti u ovoj zemlji u poslednjoj deceniji,pa je tako nenormalno postalo normalno.
Odluka ministarstva je prava !

Gole kamiondzija

pre 11 godina

Prvo taj Acif nije nikakav Bosnjak vec Albanac. Drugo, zar vi zaista mislite da ce oni to da uklone tek tako? Pa to je namerno postavljeno da bi provocirali Srbe i pokrenuli akciju uklanjanja. Eto nama za koji dan hiljadu policajaca i hiljadu protestanata oko te table. Umesto da usmerimo pamet i snagu na korisne stvari na poboljsanju zivota gradjana mi ce da se cimamo sa tablom nekog fasiste. To policija treba da ukloni a svako ko pokusa da ih spreci odmah uhapsiti i na robiju par meseci.

mujcinovic salih

pre 11 godina

Gospodo politicari,vi koji iskopavate Drazu Mihajlovica,tim cinom iskopavate i Acif efendiju i mnoge druge izdajnike i zlocince.Samo nemojte da mi pricate kako je Draza prvi gerilac Evrope a Acif efendija zlocinac pa mu zato skidate plocu.Srusite spomenike koje ste podigli DM i svim njegovim vojvodama jer samo to moze da smiri situaciju u zemlji koja je i bez toga ozbiljna!

Pekar

pre 11 godina

Ostavite Bošnjake na miru i oni imaju pravo na svoju istoriju.Uklanjanjem spomen table se ništa neče postići,samo će se stvoriti još veći problemi.

Rasha

pre 11 godina

Postoji toliko boljih Bosnjaka koji su doprineli kulturi, nauci i istoriji Sandzaka a koji nemaju svoje biste, spomen ploce itd pa mi nije jasno zbog cega bas Acif efendiji? Je li to neka provokacija?

Dodajte drugu tablu, a ako je neko smakne onda smaknite i prvu

pre 11 godina

Ovo je greska. Trebali su samo dodati jos jednu tablu ispod te sa "zaslugama" ovog fasistickog zlocinca i neka obe table sluze na cast onih Bosnjaka koji smatraju Acif-efendiju za "znamenitog Bosnjaka".

Filip

pre 11 godina

Prošle godine je u istom kraju podignuta spomen bista Vuku Kalaitoviću-Kalaitu, jednom od jurišnika Draže Mihajilovića. On je bio komadant četnika koji su tokom II sv. rata napravili strašne zločine nad muslimanima tog kraja.
Kako to da nije naređeno uklanjanje ovog spomen obeležja?

pazarac

pre 11 godina

i kad je uklone sa zidina zgrade,ona ce uvek ostati urezana u nama i prenosit ce se prica o njemu s kolena na koleno.prica o coveku koji je omogucio da nas ovde i danas bude.
a srbija bi trebalo zahvalnicu da mu pise jer je i on doprineo raznolikosti ove drzave,sacuvavsi nas od istrebljenj,sto je cini lepsom.

BošnjakNP

pre 11 godina

Kao Bošnjak moram da kažem da je samo postavljanje ove table bila velika glupost. A Ugljanin bolje da otvara fabrike za nas mlade u Novom Pazaru nego što stavlja nekakve table, table se ne mažu na hleb niti se sa njima plaćaju računi.

Mirko

pre 11 godina

Albanskom nacisti postavljaju tablu u Srbiji!!! Sledeca ce biti postavljenja verovatno Pavelicu, velikom borcu protiv cetnika.
Srbijo, sve mi se vise gadis.

Sjajno

pre 11 godina

Lepa vest, ne možemo da imamo spomenik čoveku koji je odlikovan sa medaljom Gvozdeni odred 2 reda od strane nacističke Nemačke. Čovek koji se zalagao za veliku Albaniju, pozivaju ći se uz to na oružani obračun sa srbima, crnogorcima i makedoncima. Još ako uzmemo i pravno, on je proglašen za ratnog zločinca u ovoj Zemlji još 1945 godine.

Rasha

pre 11 godina

Postoji toliko boljih Bosnjaka koji su doprineli kulturi, nauci i istoriji Sandzaka a koji nemaju svoje biste, spomen ploce itd pa mi nije jasno zbog cega bas Acif efendiji? Je li to neka provokacija?

Radoje

pre 11 godina

Neka mi BNV odgovori, samo sa DA ili NE, bez previše filozofiranja. Dali je tog vašeg Azifa odlikovao Hitler gvozdenom krstom za ratne zasluge a đenerala Dragoljuba Mihailovića predsednok SAD Truman.

Filip

pre 11 godina

Prošle godine je u istom kraju podignuta spomen bista Vuku Kalaitoviću-Kalaitu, jednom od jurišnika Draže Mihajilovića. On je bio komadant četnika koji su tokom II sv. rata napravili strašne zločine nad muslimanima tog kraja.
Kako to da nije naređeno uklanjanje ovog spomen obeležja?

Gole kamiondzija

pre 11 godina

Prvo taj Acif nije nikakav Bosnjak vec Albanac. Drugo, zar vi zaista mislite da ce oni to da uklone tek tako? Pa to je namerno postavljeno da bi provocirali Srbe i pokrenuli akciju uklanjanja. Eto nama za koji dan hiljadu policajaca i hiljadu protestanata oko te table. Umesto da usmerimo pamet i snagu na korisne stvari na poboljsanju zivota gradjana mi ce da se cimamo sa tablom nekog fasiste. To policija treba da ukloni a svako ko pokusa da ih spreci odmah uhapsiti i na robiju par meseci.

mujcinovic salih

pre 11 godina

Gospodo politicari,vi koji iskopavate Drazu Mihajlovica,tim cinom iskopavate i Acif efendiju i mnoge druge izdajnike i zlocince.Samo nemojte da mi pricate kako je Draza prvi gerilac Evrope a Acif efendija zlocinac pa mu zato skidate plocu.Srusite spomenike koje ste podigli DM i svim njegovim vojvodama jer samo to moze da smiri situaciju u zemlji koja je i bez toga ozbiljna!

Muamer

pre 11 godina

Tabla sigurno neće biti uklonjena, ako može po Srbiji Draža da ima spomenike vidi Ivanjicu, onda može i Aćif efendija u Sandžaku. Ovim četnicima koji su opet na vlasti smeta čovek koji je branio i odbranio sa Hasanom Zvizdićem u Sjenici, muslimane od četnika Dražinih, Nedićevih.. Biće još tabli i spomenika muslimanskim herojima.

Dodajte drugu tablu, a ako je neko smakne onda smaknite i prvu

pre 11 godina

Ovo je greska. Trebali su samo dodati jos jednu tablu ispod te sa "zaslugama" ovog fasistickog zlocinca i neka obe table sluze na cast onih Bosnjaka koji smatraju Acif-efendiju za "znamenitog Bosnjaka".

Damir

pre 11 godina

Dokle vise ce razni Draze,Acifi i njima slicni biti vazniji od nas mladih u Srbiji koji nemamo gde da se zaposlimo jer nemamo veze i vezice,jer nema radnih mesta...ovom narodu su ocigledno vaznije kojekakve spomen ploce tamo nekih istorijskih licnosti nego da li ce im deca preziveti.Daj bre da se konacno opametimo i borimo se za prave potrebe koje nam trebaju,a ne za neke rehabilitacije od kojih nemamo nista.Ja zivim u centru Pazara i svaki dan po 100 puta prodjem pored te ploce i niko na nju ne obraca paznju.Taj Acif mi sigurno nece pomoci da lepse zivim,da imam za letovanje,zimovanje...

Kruševljanin

pre 11 godina

Nadam se da se neće tu stati, te mogu da nastave sa onom tablom na Bagdali, Draži Mihajloviću i još nekom bradatom koljaču. Pa kad (ako) gosn Mihajlovića jednoga dana budu rehabilitovali, dižite mu i mauzoleje ako hoćete.
Licemeri.

major JNA

pre 11 godina

Kao prvo cetnici su bez razloga izjednaceni sa partizanima. Drugo od 1991. godine ruse se spomenici Titu i NOB-u po Srbiji a sve vise i vise ima spomenika Drazi Mihajlovicu! Pa ako dodje do toga da se rehabilituje Draza onda cu ja kao komunista prvi da podrzim ACIF EFENDIJU jer je 3 puta tukao cetnicke jedinice,a cetnici su klali i Srbe komuniste! SMRT FAZISMU !!!

Rx5

pre 11 godina

Кад може Дража да се рехабилитује, што не може и Ефендија? Или је можда ипак паметније да се не играмо ревизије историје?

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Postavljanje spomen table Aćif-efendiji u Novom Pazaru za mene licno znaci samo jedno tj. da se Srbija "bosnjacima" vec "popela na onu stvar" sa velicanjem i rehabilitacojom cetnika i da oni to vise nece samo mirno posmatrati !

država neka postupi po zakonu

pre 11 godina

Aćif efendija je albanski fašista, odgovoran za mnoga zlodela prema Srbima.
Ako neko smatra da tom ratnom zločincu treba odavati počast (postavljanjem table na javnom mestu, ili na bilo koji drugi način) neka izvoli to uraditi u - Albaniji.
Nikako i nikada u Srbiji!!!

Duki

pre 11 godina

Najzad se u Srbiji stvari postavljaju na pravo mesto. Dobro je što je ministarstvo pravde dodeljeno mladom, odlučnom i sposobnom čoveku, koji je već od samog početka pokazao kako treba da se radi. Zadivljuje brzina kojom je ministarstvo reagovalo povodom naloga vlade da utvrdi predlog mera za uklanjanje sporne table Aćif-efendije. Izuzetno brzo i efikasno!

kurrizi

pre 11 godina

Pa zato ce ga svi sandjaklije drzhati njegovu sliku u svojim kucama ako vi nedozvoljavate da sam Aqif Efendija drzhi u svojoj kuci. Drazhu Mihajllovici dozvoljen spomenik a njemu ni tabla. S R A M O T A nacionalisticka

Bosanac

pre 11 godina

Nema pravne drzave? Naravno da ima! Ima ali kada je ugrozeno srpstvo.Kada se postavljaju table, vicu na sav glas imena najgorih kasapina od drugog svjetskog pa na ovamo, onda se toj djeci pusti i da uniste cijeli Beograd ali niko ne smije da ih dira, znaci karadjic,mladic,draza, slobodan svi mogu sve je to ok, ali ako je neko ko dira u srpstvo za dan da se skine hmmm
Koja ste vi smijurija od drzave, ni za 100 godina vas niko za ozbiljne nece uzimati!

agim

pre 11 godina

"Aćif-efendija je bio organizator odbrane i odbijanja tri napada četničkih jednica Draže Mihailovića na Novi Pazar. Sve druge interpretacije su obične budalaštine", rekao je Džudžević.

To je i pravi razlog zasto Srbi mrze Acif-efendiju.Po nekima, ostali narodi nemaju prava da se brane od najezde cetnickih ili Milosevicevih krvnika.

Pekar

pre 11 godina

Ostavite Bošnjake na miru i oni imaju pravo na svoju istoriju.Uklanjanjem spomen table se ništa neče postići,samo će se stvoriti još veći problemi.

Safet Cara

pre 11 godina

Capkajte vi, capkajte!! Tako ste poceli i po Jugoslaviji pa onda na Kosovu. Tablica stoji u Novom Pazaru a ne u Beogradu, i ako se to Novom Pazaru tj. narodu ko zivi tamo svidja, onda IMA BEOGRAD DA ZACEPI USTA I ZATVARA OCI! Ma ovi vasi politicari ponasaju se kao onaj pas sta ide na svaki kutak, podize nogu i piski da markira, da bi drugi znali da to mesto pripada njemu

pazarac

pre 11 godina

i kad je uklone sa zidina zgrade,ona ce uvek ostati urezana u nama i prenosit ce se prica o njemu s kolena na koleno.prica o coveku koji je omogucio da nas ovde i danas bude.
a srbija bi trebalo zahvalnicu da mu pise jer je i on doprineo raznolikosti ove drzave,sacuvavsi nas od istrebljenj,sto je cini lepsom.

LILIEN

pre 11 godina

Izgleda da su se opasno poremetili sistemi vrednosti u ovoj zemlji u poslednjoj deceniji,pa je tako nenormalno postalo normalno.
Odluka ministarstva je prava !

Sandžakboy

pre 11 godina

Mogli su o istom trošku da izdaju naredbu i da se "izglancaju" spomenici Vuku Kalaitoviću i čiča Draži.Čisto da se osjećamo svi "ravnopravni" u ovoj jadnoj zemlji!

iii

pre 11 godina

Jedni kazu ako moze Draza moze i Acif, onda drugi kazu: a sto onda ne bi mogao i Nedic? A kad smo vec tu ne zaboravimo ni Ljotica... i na kraju ce u nekom selu i Hitleru da dignu bistu, kao turisticku atrakciju...

Super Mario

pre 11 godina

Pozdravljam ovaj potez Ministarstva i verujem da ovakve table sumnjivim ličnostima ne trebaju da se postavljaju zarad dobrih medjunacionalnih odnosa.

Alex

pre 11 godina

"Aćif-efendija je bio organizator odbrane i odbijanja tri napada četničkih jednica Draže Mihailovića na Novi Pazar. Sve druge interpretacije su obične budalaštine", rekao je Džudžević.

To je i pravi razlog zasto Srbi mrze Acif-efendiju.Po nekima, ostali narodi nemaju prava da se brane od najezde cetnickih ili Milosevicevih krvnika.
(agim, 23. avgust 2012 13:32)

Klasican primer zamene teza. Draza Mihajlovic je 1941 bio gerilac koji se borio protiv okupatora. Acif Efendija je 1941 bio deo snaga okupatora. Jugoslovenska Vojska u otadzbini nije imala plan za etnicko ciscenje drugih naroda u Jugoslavija. Sa druge strane imamo Ustase u kojima ucestvuju i muslimanske jedinice koje vrse genocid nad Srpskim stanovnistvom i samo zahvaljujuci cetnicima Srpsko stanovistvo je uspelo da izbegne totalno unistenje.
Koliko god se trudili da se nadjete u ulozi zrtve tesko da ce to da vam podje za rukom. Svi znamo ko je stao uz okupatora, ko je jedva docekao da pocne sa klanjem, ko je organizovao najstrasnije logore smrti u drugom svetskom ratu.
Daleko od toga da su cetnici bili cvecke, oni su odgovorni pre svega zato sto se nisu borili zajedno sa partizanima... ali izjednacavati cetnike sa ustasama, acif efendijom i slicnima nikako ne moze da prodje...

car

pre 11 godina

ako su istoriju drugog svetskog rata pisali "pobednici" ,a to su bili komunisti,zasto se Dragoljubu Mihailovicu kojeg su "pobednici" bili proglasili za ratnog zlocinca (i streljali ga)dizu spomenici,i "rehabilituju", a po "istom arsinu" proglasenin ratnim zlocincem(bosnjaku) ne moze ni spomen ploca podici???!!!najverovatnije zato sto postoje razliciti "arsini" za srbe "ratne zlocince" i bosnjake "ratne zlocince"

Rade

pre 11 godina

Da bi se neko rehabilitovao, za to trebalo bi da se dobije saglasnost tri velike pobednice protiv fašizma a to su V. Britanija, Rusija, i SAD. Svaka rehabilitacija od strane samo državnog suda ma koje zemlje nemaju svoju težinu, ukoliko se ne saglase ove tri zemlje. Ako danas Srbija rehabilituje Dražu, sutra će Hrvatska da rehabilituje Pavelića, zatim Bosna ovog efendiju i tako u nedogled. Gde to onda vodi?

NP

pre 11 godina

1941 god pokret Acifa pali srpska sela oko Novog Pazara..
Cini najstrasnija dela,ubijajuci civile vilama i najgorim vrstama oruzja...
Ubijaju mog dedu,civila ispred kuce kao jedinog ucenog srbina u selu..
Moja baba sa cetvoro dece od kojih je jedna beba moj otac,bezi kroz sneg preko Golije ka Raskoj... molim da mi objasni koji je to heroj i kome je on idol ... uklonite spomen obelezje zlocinda ili ovo vise nije moja drzava ...

chileNP

pre 11 godina

Cijela prica je namjestena da bi se lik Acifa efendije sveo na jednu obicnu kontroverzu. Isto kao i sve lazno izazvane krize od strane stelt ministra uz instrukcije Beograda. Stelt ministar radi svoje protiv Bosnjaka, kao sto je to radio Sejdo Bajramovic.

neven

pre 11 godina

Jugoslovenska Vojska u otadzbini nije imala plan za etnicko ciscenje drugih naroda u Jugoslavija.
(Alex, 23. avgust 2012 13:54)

Molim te procitaj program cetnickog pokreta i Drazinu instrukciju, duboko udahni, pa ponovno procitaj ovo sto si napisao. Ako ne primjetis odredjenu diskrepanciju onda stvarno ne znam sto da kazem.
U svakom slucaju, oba spomenuta dokumenta sadrze eksplicitan poziv-naredjenje za stvaranje velike Srbije uz etnicko ciscenje nesrpskog stanovnistva.
Odlikovanja i Drazin "antifasizam" moze se okaciti macku o rep.

milos

pre 11 godina

@Dragan Gde se nalaze ulice Milana Nedića? Ako je to tačno to je teška bruka i sramota. Ovaj Aćif je očigledno bio težak zlikovac (proguglajte malo, Velika Albanija, Hitlerovo odlikovanje, zločini i protiv nelojalnih muslimana i nemuslimana itd.), kao i Nedić. Ako se odlučujemo da budemo fašističko društvo neka nam neko kaže, da i Aćifu i Nediću i njihovom frugaru Hitleru dignemo spomenike u Beogradu. Ako smo antifašisti, a tako su nas u školi učili - nek prvo Bošnjaci skinu tu sramotnu tablu u Pazaru, a mi da se manemo Nedića i sličnih.

Xhafa nga Istogu

pre 11 godina

Od strane vlad eSrbije vrlo nezreo i politicki opasan nacin resavanja osetljivih situacija kao sto je ova.Ja neznam ko je bio taj Efendija ali znam jedno da bosnjacke izbeglice iz Sandzaka su stigle u mom mestu na Kosovu i ziveli smo zajedno u nasim kucama. Tada sam rodjen i kao dete se secam kada su clanovi porodica Krijestorac , Rasljanin , Crnovrsanin pricali kako su cetnici vezali njihove clanove porodica oko sena pa su ih spaljivali.Isli su dobrovoljci iz mog mesta da se bore protiv cetnika u Sandzaku cetrdesetih godina proslog veka a medju njima je bio i moj otac. Ja neznam ko je bio Efendija ali znam koje bio Draza.No po meni ako je ovaj bio fasista i Draza je bio.Skinite ploce i spomenike svima koji su"pocinili"zlocine prema drugima, ocistite Srbiju od toga pa zivite normalno ili pak pokusajte da zivite.Dok pravite razliku , jedne favorizujete a druge anatemisete nikada necete ziveti u miru. Ne izazivajte sudbinu i ne verujte u to da ste njhrabriji narod na svetu.

Istina

pre 11 godina

Aćif Hadžiahmetović, (poznat kao i Aćif efendija Hadžiahmetović) (rođen je 1887. u Novom Pazaru, javno streljan 21. januara 1945. u Novom Pazaru), jedan je od najuglednijih sandžačkih političara izmedju dva svjetska rata. Aktivno je učestvovao u odbrani Novog Pazara od četnika. Završio je tursku Vojnu akademiju u Bitolju, istu onu na kojoj je studirao i turski predsjednik Mustafa Kemal Atatürk. U Srbiji se smatrao za saradnika okupatora i nacistu zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu.
Po završetku akademije stiče čin kapetana. U Kraljevini Jugoslaviji, Aćif-efendija postaje jedan od inicijatora za formiranje bošnjačko-muslimanske stranke Džemijet-el-islam. Ova stranka je okupljala Bošnjake i Albance - muslimane iz Sandžaka, Kosova i Makedonije. Pošto nije htjela da se potčini diktaturi kralja Aleksandra i Nikole Pašića, Džematu je 1924. godine zabranjen rad. Njegova ličnost se na području Sandžaka cijeni zbog angažovanja u zaustavljanju iseljavanja muslimanskog stanovništva iz Sandžaka u Tursku.
Bošnjačko nacionalno vijeće je 2011. godine kod Višeg suda Srbije pokrenulo postupak za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića koji se u Srbiji zvanično vodi kao narodni neprijatelj i taj sudski postupak još nije okončan

lepibora

pre 11 godina

Videcemo uskoro sta ce biti s tom spomen plocom ... jer nisu nju postavili sto im se dopada il sto vole tog efendiju vec da bi provocirali i stvarali tenziju u tom delu Srbije.A.V. ce biti u velikim problemima kad posalje policiju da je ukloni... a oni to jedva i cekaju...

Peca

pre 11 godina

Pazarcima bih porucio da treba da imaju na umu da su oni mala muslimanska nacionalna manjina u pravoslavnoj Srbiji. Njih niko ne dira i ne podbada, ali ako tako nastave sa provokacijama, nisam bas siguran da ce Srbija ostati ravnodusna. Ipak mislim da velika vecina gradjana u Novom Pazaru nije za sukobe, vec za miran zivot. Od proslosti se ne zivi.

nema casti u pitanju je kesh

pre 11 godina

Treba da uklone jos neke fosne sto tamo truju narod!Zukorlic vas ne vodi u mir i blagostanje i nece vas sigurno kulturno uzdici sa svojom nacionalnom retorikom!Lazne patriote sve su nas izdale i sve su se obogatile a narod na kraju dobije ... metak!

ima li neko pametan

pre 11 godina

Stav četničkog pokreta DM prema Muslimanima bio je da ih treba sistematski fizički uništavati u toku rata a one koji ne budu uništeni, iseliti u Tursku i na njihovu teritoriju naseliti srpsko stanovništvo. U ostvarivanju plana o uništenju Muslimana, četnički pokret DM je decembra 1941. i avgusta 1942. na području Foče i početkom 1943. na teritoriji Sandžaka izvršio pokolje nad Muslimanima (vidi dok. br. 161). Draža Mihailović je u ličnoj beležnici o stavu prema Muslimanima, zapisao: »Pitanje muslimanskog stanovništva potrebno da reši vlada. — Musl. st. je svojim držanjem dovelo do toga da ih naš svet više ne želi i neće da ima u svojoj sredini. Potrebno je još sad da se pripremi iseljavanje u Tursku ili ma gđe van nale teritorije. Na dan ustanka oni će svi biti pokrenuti sa svojih naselja a što niko neće moći sprečiti. — U danom momentu svi muslimani ima da budu pokrenuti sa svojih ognjišta. Oni koji su bliži hrvatskim oblastima tamo — glavno je da svi budu pokrenuti« (Arhiv VII, Ča, k. 1, reg. br. 17/3-18).

Huan Pablo Don Fernando

pre 11 godina

jel doticni ubijao srbe,palio srpska sela,cinio zverstva nad srpskim narodom...jeste!!!i sta vi hocete da mu dignete spomenik to ne moze ni u jednoj normalnoj drzavi u evropi i svetu.nemam nista protiv muslimana i albanaca koji vole i postuju ovu napacenu zemlju a svi ostali koji na srbiju i na srbe gledaju kao neprijatelje siroko vam polje pa u tursku,irak ili gde vam je vec lepse,jer ove zemlje vise necete uzeti ni metar budite sigurni!!!

Milan Filipovic

pre 11 godina

Već vidim neki budući problem i vest koja glasi: "Skidanjem spomen ploče Adolfu Hitleru sa glavnog trga u Novom Sadu šalje se loša poruka nemačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji, ocenio je Heinrich Himmler mladji, lider pokreta Volksdeutscher Heimatverein" nakon koje sledi internacionalizacija tog pitanja i zona zabranjenog leta nad Vojvodinom.

phreak

pre 11 godina

Čega se pametan stidi, budala se ponosi. Ja bih ostavio tu tablu, neka se vidi da je mržnja muslimana (a.k.a. Bošnjaka) prema Srbima tolika da će slaviti čak i najordinarnije fašističke zlikovce koje niko normalan nigde ni ne spominje, a kamoli da ih slavi.

pesimisticni optimista

pre 11 godina

Izgleda da je samo u Balkanu Pandorina kutija... sva zla izlaze polako, jedno po jedno. Hmmm... samo da mi je znati gde je kljucar.

srpko

pre 11 godina

@safet cara zbog cega pretite? dajte mi samo jedan primer vase obespravljenosti u srbiji ,osim sporne table i zelje za otcepljenjem od srbije jer zbog table niko nece ziveti bolje,a odvajanje ne dolazi u obzir i stajem na vasu stranu.

Zagor

pre 11 godina

@Bosanac: Vidimo da u tvojoj drzavi sve cveta od srece i dobrote. Kako bi bilo da se ti pozabavis problemima u BiH ako si vec Bosanac? S dragim komsijom pod ruku i skidajte table ratnih heroja/zlocinaca/fasista, kako kome. Lopatu u sake, pa gradite obdanista i domove za stare ljude. Uhvatite se za rucice i igrajte kolo, pevajte i ljubite se kao nekada. Ali cakaj, to je ipak samo lepi san, mi ipak govorimo o BiH, gde komsija komsiju mrzi i radi sve da bi drugome bilo lose. Hajde Bosanac, trudi se da napravis nesto jos bolje od tvoje drzave, ako ti je vec toliko lepo, da mozes da pljujes po Srbiji. A Srbija neka rascistiti sa svojim budalama. Svejedno koje nacije i vere.

.,.

pre 11 godina

Ko je pokrenuo postavljanje table? Ne znam ko je Acif ali ga verovatno, zna se ko, koristi za neke druge stvari, znamo koje, jer , zasto mu se nije postavila tabla pre 20 -ak godina nego sada, kad je vec on narodni heroj, tako da pustite te price.

bosnjak

pre 11 godina

Kako su Ugljanin i Vucic ovo lepo odigrali, samo neznam sta je njihov plan. Da je rahmetli Acifu da vidi ko sve kupi politicke poene sa njegovim imenom...

Neki su prespavali

pre 11 godina

Zar postoje oni koji sumnjaju da su cetnici imali plan masovnog ubijanjan i iseljavanja muslimana i da su ga ostvarivali gde god su mogli? Ko god to negira ima moralni problem? Protiv koga se u takvoj situaciji Akif borio nema sumnje a koliko je zlocina pocinjeno to su partizanski sudovi odlucili i ili ih priznajemo ili ne priznajemo-jednako za sve. Ili otvoriti arhive i suditi ponovo. A ko se sve lizao sa nacistima e i tu ima kontraverzi ali se ne bi cudio da u toj situaciji progona i ubistava nenaoruzanog manjinskog naroda savezi trazili sa mocnim saveznicima. I cetnici su to povremeno radili cak se lizali i sa ustasama ponekad u borbi protiv komunista. zato nema duplih standarda za ubice srba i za ubice bosnjaka...

Njihova istina

pre 11 godina

@Istina

Poljaci imaju malo drugačije viđenje uloge Aćif-Efendije u II svetskom ratu. Ovo je skraćena verzija - ceo članak se može pronaći na http://pl.wikipedia.org/wiki/A%C4%87if_Had%C5%BEiahmetovi%C4%87

"После окупације Југославије од стране немачке војске у априлу 1941, био члан града. У јесен те године он је организовао одбрану Новог Пазара српских четничких напада. Се удружио са косовским Албанцима који су послали 3,2 хиљада. сандзацким борце да помогну муслиманима. Заговарао стварање тзв он. Велика Албанија. (...)"

Muamer

pre 11 godina

Tabla sigurno neće biti uklonjena, ako može po Srbiji Draža da ima spomenike vidi Ivanjicu, onda može i Aćif efendija u Sandžaku. Ovim četnicima koji su opet na vlasti smeta čovek koji je branio i odbranio sa Hasanom Zvizdićem u Sjenici, muslimane od četnika Dražinih, Nedićevih.. Biće još tabli i spomenika muslimanskim herojima.

Safet Cara

pre 11 godina

Capkajte vi, capkajte!! Tako ste poceli i po Jugoslaviji pa onda na Kosovu. Tablica stoji u Novom Pazaru a ne u Beogradu, i ako se to Novom Pazaru tj. narodu ko zivi tamo svidja, onda IMA BEOGRAD DA ZACEPI USTA I ZATVARA OCI! Ma ovi vasi politicari ponasaju se kao onaj pas sta ide na svaki kutak, podize nogu i piski da markira, da bi drugi znali da to mesto pripada njemu

mujcinovic salih

pre 11 godina

Gospodo politicari,vi koji iskopavate Drazu Mihajlovica,tim cinom iskopavate i Acif efendiju i mnoge druge izdajnike i zlocince.Samo nemojte da mi pricate kako je Draza prvi gerilac Evrope a Acif efendija zlocinac pa mu zato skidate plocu.Srusite spomenike koje ste podigli DM i svim njegovim vojvodama jer samo to moze da smiri situaciju u zemlji koja je i bez toga ozbiljna!

kurrizi

pre 11 godina

Pa zato ce ga svi sandjaklije drzhati njegovu sliku u svojim kucama ako vi nedozvoljavate da sam Aqif Efendija drzhi u svojoj kuci. Drazhu Mihajllovici dozvoljen spomenik a njemu ni tabla. S R A M O T A nacionalisticka

pazarac

pre 11 godina

i kad je uklone sa zidina zgrade,ona ce uvek ostati urezana u nama i prenosit ce se prica o njemu s kolena na koleno.prica o coveku koji je omogucio da nas ovde i danas bude.
a srbija bi trebalo zahvalnicu da mu pise jer je i on doprineo raznolikosti ove drzave,sacuvavsi nas od istrebljenj,sto je cini lepsom.

Pekar

pre 11 godina

Ostavite Bošnjake na miru i oni imaju pravo na svoju istoriju.Uklanjanjem spomen table se ništa neče postići,samo će se stvoriti još veći problemi.

Filip

pre 11 godina

Prošle godine je u istom kraju podignuta spomen bista Vuku Kalaitoviću-Kalaitu, jednom od jurišnika Draže Mihajilovića. On je bio komadant četnika koji su tokom II sv. rata napravili strašne zločine nad muslimanima tog kraja.
Kako to da nije naređeno uklanjanje ovog spomen obeležja?

Rx5

pre 11 godina

Кад може Дража да се рехабилитује, што не може и Ефендија? Или је можда ипак паметније да се не играмо ревизије историје?

Bosanac

pre 11 godina

Nema pravne drzave? Naravno da ima! Ima ali kada je ugrozeno srpstvo.Kada se postavljaju table, vicu na sav glas imena najgorih kasapina od drugog svjetskog pa na ovamo, onda se toj djeci pusti i da uniste cijeli Beograd ali niko ne smije da ih dira, znaci karadjic,mladic,draza, slobodan svi mogu sve je to ok, ali ako je neko ko dira u srpstvo za dan da se skine hmmm
Koja ste vi smijurija od drzave, ni za 100 godina vas niko za ozbiljne nece uzimati!

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Postavljanje spomen table Aćif-efendiji u Novom Pazaru za mene licno znaci samo jedno tj. da se Srbija "bosnjacima" vec "popela na onu stvar" sa velicanjem i rehabilitacojom cetnika i da oni to vise nece samo mirno posmatrati !

Sandžakboy

pre 11 godina

Mogli su o istom trošku da izdaju naredbu i da se "izglancaju" spomenici Vuku Kalaitoviću i čiča Draži.Čisto da se osjećamo svi "ravnopravni" u ovoj jadnoj zemlji!

agim

pre 11 godina

"Aćif-efendija je bio organizator odbrane i odbijanja tri napada četničkih jednica Draže Mihailovića na Novi Pazar. Sve druge interpretacije su obične budalaštine", rekao je Džudžević.

To je i pravi razlog zasto Srbi mrze Acif-efendiju.Po nekima, ostali narodi nemaju prava da se brane od najezde cetnickih ili Milosevicevih krvnika.

Alex

pre 11 godina

"Aćif-efendija je bio organizator odbrane i odbijanja tri napada četničkih jednica Draže Mihailovića na Novi Pazar. Sve druge interpretacije su obične budalaštine", rekao je Džudžević.

To je i pravi razlog zasto Srbi mrze Acif-efendiju.Po nekima, ostali narodi nemaju prava da se brane od najezde cetnickih ili Milosevicevih krvnika.
(agim, 23. avgust 2012 13:32)

Klasican primer zamene teza. Draza Mihajlovic je 1941 bio gerilac koji se borio protiv okupatora. Acif Efendija je 1941 bio deo snaga okupatora. Jugoslovenska Vojska u otadzbini nije imala plan za etnicko ciscenje drugih naroda u Jugoslavija. Sa druge strane imamo Ustase u kojima ucestvuju i muslimanske jedinice koje vrse genocid nad Srpskim stanovnistvom i samo zahvaljujuci cetnicima Srpsko stanovistvo je uspelo da izbegne totalno unistenje.
Koliko god se trudili da se nadjete u ulozi zrtve tesko da ce to da vam podje za rukom. Svi znamo ko je stao uz okupatora, ko je jedva docekao da pocne sa klanjem, ko je organizovao najstrasnije logore smrti u drugom svetskom ratu.
Daleko od toga da su cetnici bili cvecke, oni su odgovorni pre svega zato sto se nisu borili zajedno sa partizanima... ali izjednacavati cetnike sa ustasama, acif efendijom i slicnima nikako ne moze da prodje...

Kruševljanin

pre 11 godina

Nadam se da se neće tu stati, te mogu da nastave sa onom tablom na Bagdali, Draži Mihajloviću i još nekom bradatom koljaču. Pa kad (ako) gosn Mihajlovića jednoga dana budu rehabilitovali, dižite mu i mauzoleje ako hoćete.
Licemeri.

Mirko

pre 11 godina

Albanskom nacisti postavljaju tablu u Srbiji!!! Sledeca ce biti postavljenja verovatno Pavelicu, velikom borcu protiv cetnika.
Srbijo, sve mi se vise gadis.

Duki

pre 11 godina

Najzad se u Srbiji stvari postavljaju na pravo mesto. Dobro je što je ministarstvo pravde dodeljeno mladom, odlučnom i sposobnom čoveku, koji je već od samog početka pokazao kako treba da se radi. Zadivljuje brzina kojom je ministarstvo reagovalo povodom naloga vlade da utvrdi predlog mera za uklanjanje sporne table Aćif-efendije. Izuzetno brzo i efikasno!

chileNP

pre 11 godina

Cijela prica je namjestena da bi se lik Acifa efendije sveo na jednu obicnu kontroverzu. Isto kao i sve lazno izazvane krize od strane stelt ministra uz instrukcije Beograda. Stelt ministar radi svoje protiv Bosnjaka, kao sto je to radio Sejdo Bajramovic.

BošnjakNP

pre 11 godina

Kao Bošnjak moram da kažem da je samo postavljanje ove table bila velika glupost. A Ugljanin bolje da otvara fabrike za nas mlade u Novom Pazaru nego što stavlja nekakve table, table se ne mažu na hleb niti se sa njima plaćaju računi.

država neka postupi po zakonu

pre 11 godina

Aćif efendija je albanski fašista, odgovoran za mnoga zlodela prema Srbima.
Ako neko smatra da tom ratnom zločincu treba odavati počast (postavljanjem table na javnom mestu, ili na bilo koji drugi način) neka izvoli to uraditi u - Albaniji.
Nikako i nikada u Srbiji!!!

Radoje

pre 11 godina

Neka mi BNV odgovori, samo sa DA ili NE, bez previše filozofiranja. Dali je tog vašeg Azifa odlikovao Hitler gvozdenom krstom za ratne zasluge a đenerala Dragoljuba Mihailovića predsednok SAD Truman.

Gole kamiondzija

pre 11 godina

Prvo taj Acif nije nikakav Bosnjak vec Albanac. Drugo, zar vi zaista mislite da ce oni to da uklone tek tako? Pa to je namerno postavljeno da bi provocirali Srbe i pokrenuli akciju uklanjanja. Eto nama za koji dan hiljadu policajaca i hiljadu protestanata oko te table. Umesto da usmerimo pamet i snagu na korisne stvari na poboljsanju zivota gradjana mi ce da se cimamo sa tablom nekog fasiste. To policija treba da ukloni a svako ko pokusa da ih spreci odmah uhapsiti i na robiju par meseci.

Super Mario

pre 11 godina

Pozdravljam ovaj potez Ministarstva i verujem da ovakve table sumnjivim ličnostima ne trebaju da se postavljaju zarad dobrih medjunacionalnih odnosa.

Rasha

pre 11 godina

Postoji toliko boljih Bosnjaka koji su doprineli kulturi, nauci i istoriji Sandzaka a koji nemaju svoje biste, spomen ploce itd pa mi nije jasno zbog cega bas Acif efendiji? Je li to neka provokacija?

Sjajno

pre 11 godina

Lepa vest, ne možemo da imamo spomenik čoveku koji je odlikovan sa medaljom Gvozdeni odred 2 reda od strane nacističke Nemačke. Čovek koji se zalagao za veliku Albaniju, pozivaju ći se uz to na oružani obračun sa srbima, crnogorcima i makedoncima. Još ako uzmemo i pravno, on je proglašen za ratnog zločinca u ovoj Zemlji još 1945 godine.

NP

pre 11 godina

1941 god pokret Acifa pali srpska sela oko Novog Pazara..
Cini najstrasnija dela,ubijajuci civile vilama i najgorim vrstama oruzja...
Ubijaju mog dedu,civila ispred kuce kao jedinog ucenog srbina u selu..
Moja baba sa cetvoro dece od kojih je jedna beba moj otac,bezi kroz sneg preko Golije ka Raskoj... molim da mi objasni koji je to heroj i kome je on idol ... uklonite spomen obelezje zlocinda ili ovo vise nije moja drzava ...

major JNA

pre 11 godina

Kao prvo cetnici su bez razloga izjednaceni sa partizanima. Drugo od 1991. godine ruse se spomenici Titu i NOB-u po Srbiji a sve vise i vise ima spomenika Drazi Mihajlovicu! Pa ako dodje do toga da se rehabilituje Draza onda cu ja kao komunista prvi da podrzim ACIF EFENDIJU jer je 3 puta tukao cetnicke jedinice,a cetnici su klali i Srbe komuniste! SMRT FAZISMU !!!

phreak

pre 11 godina

Čega se pametan stidi, budala se ponosi. Ja bih ostavio tu tablu, neka se vidi da je mržnja muslimana (a.k.a. Bošnjaka) prema Srbima tolika da će slaviti čak i najordinarnije fašističke zlikovce koje niko normalan nigde ni ne spominje, a kamoli da ih slavi.

Damir

pre 11 godina

Dokle vise ce razni Draze,Acifi i njima slicni biti vazniji od nas mladih u Srbiji koji nemamo gde da se zaposlimo jer nemamo veze i vezice,jer nema radnih mesta...ovom narodu su ocigledno vaznije kojekakve spomen ploce tamo nekih istorijskih licnosti nego da li ce im deca preziveti.Daj bre da se konacno opametimo i borimo se za prave potrebe koje nam trebaju,a ne za neke rehabilitacije od kojih nemamo nista.Ja zivim u centru Pazara i svaki dan po 100 puta prodjem pored te ploce i niko na nju ne obraca paznju.Taj Acif mi sigurno nece pomoci da lepse zivim,da imam za letovanje,zimovanje...

Huan Pablo Don Fernando

pre 11 godina

jel doticni ubijao srbe,palio srpska sela,cinio zverstva nad srpskim narodom...jeste!!!i sta vi hocete da mu dignete spomenik to ne moze ni u jednoj normalnoj drzavi u evropi i svetu.nemam nista protiv muslimana i albanaca koji vole i postuju ovu napacenu zemlju a svi ostali koji na srbiju i na srbe gledaju kao neprijatelje siroko vam polje pa u tursku,irak ili gde vam je vec lepse,jer ove zemlje vise necete uzeti ni metar budite sigurni!!!

Peca

pre 11 godina

Pazarcima bih porucio da treba da imaju na umu da su oni mala muslimanska nacionalna manjina u pravoslavnoj Srbiji. Njih niko ne dira i ne podbada, ali ako tako nastave sa provokacijama, nisam bas siguran da ce Srbija ostati ravnodusna. Ipak mislim da velika vecina gradjana u Novom Pazaru nije za sukobe, vec za miran zivot. Od proslosti se ne zivi.

car

pre 11 godina

ako su istoriju drugog svetskog rata pisali "pobednici" ,a to su bili komunisti,zasto se Dragoljubu Mihailovicu kojeg su "pobednici" bili proglasili za ratnog zlocinca (i streljali ga)dizu spomenici,i "rehabilituju", a po "istom arsinu" proglasenin ratnim zlocincem(bosnjaku) ne moze ni spomen ploca podici???!!!najverovatnije zato sto postoje razliciti "arsini" za srbe "ratne zlocince" i bosnjake "ratne zlocince"

Dodajte drugu tablu, a ako je neko smakne onda smaknite i prvu

pre 11 godina

Ovo je greska. Trebali su samo dodati jos jednu tablu ispod te sa "zaslugama" ovog fasistickog zlocinca i neka obe table sluze na cast onih Bosnjaka koji smatraju Acif-efendiju za "znamenitog Bosnjaka".

neven

pre 11 godina

Jugoslovenska Vojska u otadzbini nije imala plan za etnicko ciscenje drugih naroda u Jugoslavija.
(Alex, 23. avgust 2012 13:54)

Molim te procitaj program cetnickog pokreta i Drazinu instrukciju, duboko udahni, pa ponovno procitaj ovo sto si napisao. Ako ne primjetis odredjenu diskrepanciju onda stvarno ne znam sto da kazem.
U svakom slucaju, oba spomenuta dokumenta sadrze eksplicitan poziv-naredjenje za stvaranje velike Srbije uz etnicko ciscenje nesrpskog stanovnistva.
Odlikovanja i Drazin "antifasizam" moze se okaciti macku o rep.

LILIEN

pre 11 godina

Izgleda da su se opasno poremetili sistemi vrednosti u ovoj zemlji u poslednjoj deceniji,pa je tako nenormalno postalo normalno.
Odluka ministarstva je prava !

Istina

pre 11 godina

Aćif Hadžiahmetović, (poznat kao i Aćif efendija Hadžiahmetović) (rođen je 1887. u Novom Pazaru, javno streljan 21. januara 1945. u Novom Pazaru), jedan je od najuglednijih sandžačkih političara izmedju dva svjetska rata. Aktivno je učestvovao u odbrani Novog Pazara od četnika. Završio je tursku Vojnu akademiju u Bitolju, istu onu na kojoj je studirao i turski predsjednik Mustafa Kemal Atatürk. U Srbiji se smatrao za saradnika okupatora i nacistu zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu.
Po završetku akademije stiče čin kapetana. U Kraljevini Jugoslaviji, Aćif-efendija postaje jedan od inicijatora za formiranje bošnjačko-muslimanske stranke Džemijet-el-islam. Ova stranka je okupljala Bošnjake i Albance - muslimane iz Sandžaka, Kosova i Makedonije. Pošto nije htjela da se potčini diktaturi kralja Aleksandra i Nikole Pašića, Džematu je 1924. godine zabranjen rad. Njegova ličnost se na području Sandžaka cijeni zbog angažovanja u zaustavljanju iseljavanja muslimanskog stanovništva iz Sandžaka u Tursku.
Bošnjačko nacionalno vijeće je 2011. godine kod Višeg suda Srbije pokrenulo postupak za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića koji se u Srbiji zvanično vodi kao narodni neprijatelj i taj sudski postupak još nije okončan

srpko

pre 11 godina

@safet cara zbog cega pretite? dajte mi samo jedan primer vase obespravljenosti u srbiji ,osim sporne table i zelje za otcepljenjem od srbije jer zbog table niko nece ziveti bolje,a odvajanje ne dolazi u obzir i stajem na vasu stranu.

nema casti u pitanju je kesh

pre 11 godina

Treba da uklone jos neke fosne sto tamo truju narod!Zukorlic vas ne vodi u mir i blagostanje i nece vas sigurno kulturno uzdici sa svojom nacionalnom retorikom!Lazne patriote sve su nas izdale i sve su se obogatile a narod na kraju dobije ... metak!

milos

pre 11 godina

@Dragan Gde se nalaze ulice Milana Nedića? Ako je to tačno to je teška bruka i sramota. Ovaj Aćif je očigledno bio težak zlikovac (proguglajte malo, Velika Albanija, Hitlerovo odlikovanje, zločini i protiv nelojalnih muslimana i nemuslimana itd.), kao i Nedić. Ako se odlučujemo da budemo fašističko društvo neka nam neko kaže, da i Aćifu i Nediću i njihovom frugaru Hitleru dignemo spomenike u Beogradu. Ako smo antifašisti, a tako su nas u školi učili - nek prvo Bošnjaci skinu tu sramotnu tablu u Pazaru, a mi da se manemo Nedića i sličnih.

Xhafa nga Istogu

pre 11 godina

Od strane vlad eSrbije vrlo nezreo i politicki opasan nacin resavanja osetljivih situacija kao sto je ova.Ja neznam ko je bio taj Efendija ali znam jedno da bosnjacke izbeglice iz Sandzaka su stigle u mom mestu na Kosovu i ziveli smo zajedno u nasim kucama. Tada sam rodjen i kao dete se secam kada su clanovi porodica Krijestorac , Rasljanin , Crnovrsanin pricali kako su cetnici vezali njihove clanove porodica oko sena pa su ih spaljivali.Isli su dobrovoljci iz mog mesta da se bore protiv cetnika u Sandzaku cetrdesetih godina proslog veka a medju njima je bio i moj otac. Ja neznam ko je bio Efendija ali znam koje bio Draza.No po meni ako je ovaj bio fasista i Draza je bio.Skinite ploce i spomenike svima koji su"pocinili"zlocine prema drugima, ocistite Srbiju od toga pa zivite normalno ili pak pokusajte da zivite.Dok pravite razliku , jedne favorizujete a druge anatemisete nikada necete ziveti u miru. Ne izazivajte sudbinu i ne verujte u to da ste njhrabriji narod na svetu.

Milan Filipovic

pre 11 godina

Već vidim neki budući problem i vest koja glasi: "Skidanjem spomen ploče Adolfu Hitleru sa glavnog trga u Novom Sadu šalje se loša poruka nemačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji, ocenio je Heinrich Himmler mladji, lider pokreta Volksdeutscher Heimatverein" nakon koje sledi internacionalizacija tog pitanja i zona zabranjenog leta nad Vojvodinom.

lepibora

pre 11 godina

Videcemo uskoro sta ce biti s tom spomen plocom ... jer nisu nju postavili sto im se dopada il sto vole tog efendiju vec da bi provocirali i stvarali tenziju u tom delu Srbije.A.V. ce biti u velikim problemima kad posalje policiju da je ukloni... a oni to jedva i cekaju...

Zagor

pre 11 godina

@Bosanac: Vidimo da u tvojoj drzavi sve cveta od srece i dobrote. Kako bi bilo da se ti pozabavis problemima u BiH ako si vec Bosanac? S dragim komsijom pod ruku i skidajte table ratnih heroja/zlocinaca/fasista, kako kome. Lopatu u sake, pa gradite obdanista i domove za stare ljude. Uhvatite se za rucice i igrajte kolo, pevajte i ljubite se kao nekada. Ali cakaj, to je ipak samo lepi san, mi ipak govorimo o BiH, gde komsija komsiju mrzi i radi sve da bi drugome bilo lose. Hajde Bosanac, trudi se da napravis nesto jos bolje od tvoje drzave, ako ti je vec toliko lepo, da mozes da pljujes po Srbiji. A Srbija neka rascistiti sa svojim budalama. Svejedno koje nacije i vere.

Rade

pre 11 godina

Da bi se neko rehabilitovao, za to trebalo bi da se dobije saglasnost tri velike pobednice protiv fašizma a to su V. Britanija, Rusija, i SAD. Svaka rehabilitacija od strane samo državnog suda ma koje zemlje nemaju svoju težinu, ukoliko se ne saglase ove tri zemlje. Ako danas Srbija rehabilituje Dražu, sutra će Hrvatska da rehabilituje Pavelića, zatim Bosna ovog efendiju i tako u nedogled. Gde to onda vodi?

.,.

pre 11 godina

Ko je pokrenuo postavljanje table? Ne znam ko je Acif ali ga verovatno, zna se ko, koristi za neke druge stvari, znamo koje, jer , zasto mu se nije postavila tabla pre 20 -ak godina nego sada, kad je vec on narodni heroj, tako da pustite te price.

pesimisticni optimista

pre 11 godina

Izgleda da je samo u Balkanu Pandorina kutija... sva zla izlaze polako, jedno po jedno. Hmmm... samo da mi je znati gde je kljucar.

ima li neko pametan

pre 11 godina

Stav četničkog pokreta DM prema Muslimanima bio je da ih treba sistematski fizički uništavati u toku rata a one koji ne budu uništeni, iseliti u Tursku i na njihovu teritoriju naseliti srpsko stanovništvo. U ostvarivanju plana o uništenju Muslimana, četnički pokret DM je decembra 1941. i avgusta 1942. na području Foče i početkom 1943. na teritoriji Sandžaka izvršio pokolje nad Muslimanima (vidi dok. br. 161). Draža Mihailović je u ličnoj beležnici o stavu prema Muslimanima, zapisao: »Pitanje muslimanskog stanovništva potrebno da reši vlada. — Musl. st. je svojim držanjem dovelo do toga da ih naš svet više ne želi i neće da ima u svojoj sredini. Potrebno je još sad da se pripremi iseljavanje u Tursku ili ma gđe van nale teritorije. Na dan ustanka oni će svi biti pokrenuti sa svojih naselja a što niko neće moći sprečiti. — U danom momentu svi muslimani ima da budu pokrenuti sa svojih ognjišta. Oni koji su bliži hrvatskim oblastima tamo — glavno je da svi budu pokrenuti« (Arhiv VII, Ča, k. 1, reg. br. 17/3-18).

iii

pre 11 godina

Jedni kazu ako moze Draza moze i Acif, onda drugi kazu: a sto onda ne bi mogao i Nedic? A kad smo vec tu ne zaboravimo ni Ljotica... i na kraju ce u nekom selu i Hitleru da dignu bistu, kao turisticku atrakciju...

bosnjak

pre 11 godina

Kako su Ugljanin i Vucic ovo lepo odigrali, samo neznam sta je njihov plan. Da je rahmetli Acifu da vidi ko sve kupi politicke poene sa njegovim imenom...

Neki su prespavali

pre 11 godina

Zar postoje oni koji sumnjaju da su cetnici imali plan masovnog ubijanjan i iseljavanja muslimana i da su ga ostvarivali gde god su mogli? Ko god to negira ima moralni problem? Protiv koga se u takvoj situaciji Akif borio nema sumnje a koliko je zlocina pocinjeno to su partizanski sudovi odlucili i ili ih priznajemo ili ne priznajemo-jednako za sve. Ili otvoriti arhive i suditi ponovo. A ko se sve lizao sa nacistima e i tu ima kontraverzi ali se ne bi cudio da u toj situaciji progona i ubistava nenaoruzanog manjinskog naroda savezi trazili sa mocnim saveznicima. I cetnici su to povremeno radili cak se lizali i sa ustasama ponekad u borbi protiv komunista. zato nema duplih standarda za ubice srba i za ubice bosnjaka...

Njihova istina

pre 11 godina

@Istina

Poljaci imaju malo drugačije viđenje uloge Aćif-Efendije u II svetskom ratu. Ovo je skraćena verzija - ceo članak se može pronaći na http://pl.wikipedia.org/wiki/A%C4%87if_Had%C5%BEiahmetovi%C4%87

"После окупације Југославије од стране немачке војске у априлу 1941, био члан града. У јесен те године он је организовао одбрану Новог Пазара српских четничких напада. Се удружио са косовским Албанцима који су послали 3,2 хиљада. сандзацким борце да помогну муслиманима. Заговарао стварање тзв он. Велика Албанија. (...)"