U Tursku prebeglo 50.000 Sirijaca

Oko 2.200 sirijskih izbeglica prešlo je granicu s Turskom u poslednja 24 sata, čime je njihov ukupan broj premašio 50.000, saopštila je turska direkcija AFAD.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2012.

13:58

Default images

"Od 8. do 9. avgusta, u našu zemlju ušlo je 2.219 sirijskih državljana, dok se 71 osoba svojevoljno vratila (u Siriju)", navodi turska direkcija za krizne situacije u saopštenju.

S novim izbeglicama, koje su napustile zemlju u kojoj se intenziviraju borbe za Alep, najveći grad na severu Sirije, sada je 50.227 sirijskih državljana smešteno u devet kampova turskog Crvenog krsta duž sirijske granice, navodi AFAD.

U taj broj nisu uračunate sirijske izbeglice koje su ušle u Tursku, ali se nisu prijavile turskim vlastima jer ne žele da budu smeštene u izbegličkim kampovima. Njihov broj nije poznat.

Pored izbeglica, u Turskoj se nalaze i stotine sirijskih vojnih dezertera, od kojih su neki pristupili Sirijskoj slobodnoj vojsci koja se bori protiv režima u Damasku.

U Turskoj se trenutno nalazi tridesetak generala dezertera iz sirijske vojske, kazao je neimenovani turski diplomatski izvor. Dezerteri su smešteni u posebnom kampu sa pojačanim merama bezbednosti.

U međuvremenu, sirijski predsednik Bašar al-Asad imenovao je ministra zdravlja ministra zdravlja Vaela al-Halkija za novog premijera.

Halkijev prethodnik Rijad Hidžab prebegao je, zajedno s još tri ministra, pre dva dana u Jordan. On je, podseća Rojerts, najviši vladin zvaničnik koji je prebegao od početka pobune protiv predsednika Bašara el-Asada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: