Četvrtak, 09.08.2012.

13:23

Policija traga za Antonićevim sinom

Osmorici osumnjičenih za "slučaj Agrobanke" određeno je zadržavanje od 48 sati. Policija traga i za sinom Dušana Antonića. Dačić najavio nastavak hapšenja.

Izvor: B92, Beta

Default images

Policija je osumnjičene saslušala u prisustvu zamenika tužioca za organizovani kriminal.

Kako saznaje B92, oni će u roku od 48 sati uz krivičnu prijavu biti dovedeni i saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal, a nakon toga će biti doneta odluka o daljem toku postupka.

Saslušano je pet osumnjičenih odgovornih lica u Agrobanci i tri osumnjičena odgovorna lica u preduzećima Drina timber i Hed komerc zbog nezakonitog odobravanja kredita pomenutim pravnim licima.

Zbog istog krivičnog dela, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno tragaju za sinom Dušana Antonića Milanom Antonićem (1978), jednim od osnivača firme "Eso limb Gmbh" iz Beča, koja je osnivač privrednog društva "Drina timber" d.o.o. Ljubovija, i za Slobodanom Ratkovićem (1947), zamenikom direktora privrednog društva „Neadcommerce" iz Beograda.

Premijer Vlade Srbije i minister unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je nastavak hapšenja zbog zloupotreba u poslovanju Agrobanke i istakao da na građane Srbije sigurno neće biti prebačen teret ekonomske krize.

"Ova prva hapšenja će sigurno biti nastavljena na osnovu rezultata istrage i zasigurno će još neki ljudi biti obuhvaćeni tim krivičnim prijavama. Nećemo sad o imenima...imamo puno jedinstvo u državnom rukovodstvu i siguran sam da će svi koji su počinili kriminalna dela odgovarati", rekao je Dačić za Radioteleviziju Pink.

On je naveo da se istraga za zloupotrebe u Agrobanci, zbog čega je do sad uhapšeno osam osoba, vodi već nekoliko meseci i da će se voditi i narednih meseci, kao i da će Tužialštvo odrediti za koga ima osnova za pokretanje krivične prijave. Uhapšene članove Izvršnog odbora trebalo je da kontrolišu članovi Upravnog odbora banke sa Rajkom Latinovićem, direktorom PKB Imesa, na čelu. Nadzor je bio u rukama i člana Saveta za borbu protiv korupcije Danila Šukovića, Aleksandra Ilića iz Srbijašuma, Gorana Mrđanovića, ali i Zvonimira Nikezića, vlasnika konsultantske kuće "CES Mekon" i oca doskorašnjeg državnog sekretara ministarstva finansija, demokrate Dušana Nikezića. Tu su i dva dekana - Pravnog Mirko Vasiljević i Ekonomskog fakulteta Marko Backović.

"Glavna zamerka je bila NBS - što ne radi zakonski određene nadležnosti. NBS je po zakonu dužna da vodi kontrolu nad svim bankama koje čine bankarski sistem jedne zemlje", kaže Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Međutim, čak je i jedan član antikorupcijskog saveta sedeo u samom Upravnom odboru. Danilo Šuković nije se javljao na pozive B92, ali za agenciju Beta kaže da je sve što je dolazilo do Upravnog odbora "bilo čisto".

"Da je nešto ukazivalo na korupciju, ja bih onog momenta izašao iz Upravnog odbora. Ja nisam stekao dojam, tako da ne mogu ništa da kažem", rekao je on.

Jelisaveta Vasilić kaže da Savet o učešću Danila Šukovića nije raspravljao i dodaje da on nije u sukobu interesa, ali da sve ovo utiče na kredibilitet Saveta.

"Niko ovde nije dužan da prijavljuje gde još i šta radi i svako od nas ima pravo da posluje u svojoj oblasti", rekla je ona.

Upitana može li Savet da nastavi da radi u ovom sastavu posle svega što se saznalo, odgovorila je: "Pa mi se trudimo... Znate... Zatečena sam tim pitanjem! Mi se trudimo, ali ima drugih koji treba da procenjuju to".

B92 pokušao je da stupi u kontakt i sa dekanima Pravnog i Ekonomskog fakulteta, koji su takođe bili članovi Upravnog odbora, ali nisu reagovali na poslovanje banke, međutim oni su ili bili nedostupni ili nisu odgovarali na pozive i poruke.

Bivši predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić i sedmorica njegovih saradnika iz banke i privatnih firmi uhapšeni su juče zbog sumnje da su zloupotrebljavali kredite, a tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da policija proverava sve sporne i nenaplaćene kredite te banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: