Subota, 07.07.2012.

16:21

"DS da kaže da li menja politiku"

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić pozvao DS da se izjasni da li je promenila politiku sada kad je u opoziciji u odnosu na period kad je bila na vlasti.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Dačić je komentarišući vest da je lider DS Boris Tadić otišao na Kroacija samit u Dubrovniku i tamo se sreo sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem rekao da je Tadić u privatnoj poseti i da on na tom samitu može da zastupa samo članove DS budući da više nije na državničkoj funkciji.

On je dodao da iz toga proizilazi da je Tadić jednu politiku vodio kao predsednik, a drugu kao lider opozicione stranke podsećajući da je upravo predlog DS bio da Srbija ne prisustvuje skupovima na kojoj su kosovski funkcioneri, što je slučaj i sa skupom u Dubrovniku.

Na konferenciji za novinare u MUP-u Srbije, on je ocenio da nije dobro da se demokrate ponašaju različito prema državnim pitanjima kada su na vlasti i kada su u opoziciji. On je napomenuo da je odmah pozvao premijera Mirka Cvetkovića i pitao ga da li je Srbija dobila poziv i d ali je nekog poslala.

Dačić je istakao da bi sve stranke trebalo da zastupaju istu politiku bez obzira da li su u vlasti ili u opozociji.

"Ovim se samo dao legitimet Tačiju jer protiv njega postoje sumnje da je umešan u trgovinu organima. Za mene je potez Borisa Tadića apsolutna enigma", rekao je Dačić.

"Ako neko misli da je to dovoljno da se napravi velika koalicija, onda se vara jer ja nemam nameru da vraćam mandat. Ili će vlada biti formirana ili će se ići na nove izbore", rekao je Dačić.

"Enigma je šta Tadić radi na skupu"

Odgovarajući na pitanje da li bi se sastao sa Hašimom Tačijem Dačić je rekao da bi o tome razmislio ako bi od toga bilo koristi za Srbiju, ali da to sigurno ne bi radio da bi "dobio aplauz sa strane".

On je dodao da je Tadić i do sada godinama imao prilike da se sastane s Tačijem, ali da to nije učinio, zbog čega sada ispada da se DS različito ponaša kada je na vlasti i kada je u opoziciji.

"Ko ovde koga zafrkava, ko se s kim šali, neka se izjasni DS. Ne može DS da ima dve politike, jednu u vladi, a jednu u opoziciji... Ne znam ko je koja frakcija u DS-u, ali ovo je prevršilo svaku meru", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, vrhunac licemerja jeste to što je DS predložio kancelariju i bužet za Vuka Jeremića u Njujorku, a onda u javnosti pokrenuo polemiku da li je to dobro ili ne.

"Neka DS sada poništi tu odluku, ako hoće, a ako neće, neka ćute. Mi sada imamo predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN kome njegova stranka kopa jamu", kazao je Dačić .

Mandatar za sastav nove vlade je upozorio direktore javnih preduzeća da se ne utrkuju sa izjavama šta će sve poskupeti od jeseni i zapretio im da će svi koji ne rade svoj posao biti otpušteni čim se formira vlada.

Govoreći o sastavljanju nove vlade, Dačić je naveo da resori još nisu podeljeni, ali da je okvirno bilo reči da će koalicija oko Srpske napredne stranke dobiti osam ministarstva, ona oko SPS-a pet i URS-a dva.

Komentarišući stav SAD kako Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali mora da prihvati njegovo postojanje, Dačić je rekao da
to nije ništa novo i ponovio da se Srbija zalaže za nastavak dijaloga o rešavanju životnih problema, bez faktičkog i bez posrednog priznavanja Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

18 h

Podeli: