Papa tužan zbog izdaje

Papa Benedikt XVI oglasio se prvi put od skandala "curenja dokumenata" koji je potresao Vatikan i rekao da je tužan zbog izdaje.

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

23:41

Default images

Poglavar rimokatoličke crkve je istovremeno kritikovao medijske izveštaje o skandalu, ocenivši ih "preteranim i proizvoljnim glasinama koje daju lažnu sliku Svete Stolice".

Italijanski mediji pomno prate svaki detalj skandala koji je izbio kada je papin batler Paolo Gabrijele, uhapšen pod optužbom da je medijima odavao poverljive informacije o Vatikanu.

Batler, koji je radio u Vatikanu od 2006. godine i bio jedan od malobrojnih koji su imali pristup papinim privatnim odajama, uhapšen je mesec dana pošto je papa naložio da se istraži ko je odgovoran za odavanje tajni.

Papa je, šokiran aferom "Vatiliks" koja je izbila u javnost u januaru, kada su se poverljive informacije našle u knjizi “Tajni papiri Benedikta XVI”, oformio specijalnu komisiju kardinala sa zadatkom da istraži ko je odgovoran za odavanje tajni svete stolice.

"Događaji u proteklih nekoliko dana u koje su umešani neki moji saradnici, duboko me rastužuju, ali to nikada nije umanjilo rešenost, da uprkos slabostima ljudi, i iskušenjima koja se pojavljuju, crkva nastavi putem Svetog duha, a Bog nikada neće uskratiti pomoć na tom putu," rekao je u svom obraćanju papa.

“Postoji grupa ljudi, ima ih najmanje deset, koji su rešili da otkriju neke stvari, a kada su to odlučili bili su svesni mogućih posledica," rekao je autor knjige “Tajni papiri pape Benedikta XVI”, Đanluiđi Nuci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: