Zapalio se ispred suda u Oslu

Nepoznati muškarac zapalio se ispred zgrade suda u Oslu, u kojoj se desničarskom ekstremisti Andersu Beringu Brejviku sudi za terorizam i ubistvo 77 ljudi.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 15.05.2012.

15:17

Default images

Čovek, koji se polio zapaljivom tečenošću i potom zapalio ispred ulaza u sud, zadobio je teže opekotine i prebačen je u bolnicu, izjavio je predstavnik policije Fin Bele.

"Na licu mesta je bilo policajaca koji su brzo ugasili vatru", rekao je Bele agenciji AP.

On je rekao da nemaju informacije o tome da li je postupak te osobe povezan sa suđenjem Brejviku. Prema prvim informacijama policije, reč je o Norvežaninu stranog porekla.

"Za sada nemamo nikakvog razloga da mislimo da je današnji incident povezan" sa suđenjem Brejviku koji se u tom trenutku nalazio u sudnici.

Norveška agencija NTB navodi da je reč o očajnoj osobi koja je živela od socijalne pomoći. Ta osoba je navodno predala kancelariji jednog advokata pismo "da se otvori ako mi se nešto loše desi".

Taj advokat je ispričao da je po povratku u kancelariju osetio znažan miris parafina i pronašao pismo u kojem se čovek koji se zapalio obaveštava da mu je odbijen zahtev za socijalnu pomoć.

Brejvik je priznao da je odgovoran za napade 22. jula u Oslu i na ostrvu Utoja, u kojima je poginulo 77 ljudi.

Suđenje je počelo 16. aprila, a tokom dosadašnjih saslušanja Brejvik nije pokazao da se kaje i rekao je da bi to ponovo učinio. Brejvik je ocenio da su njegove žrtve bile "legitimna meta" pošto su bili pripadnici političke organizacije koja je, kako je rekao, norveško društvo izložila islamu i multikulturalizmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: