"Potvrđena politika i EU i Kosovo"

Predsednik Srbije Boris Tadić, nakon postignutog dogovora Beograda i Prištine, da je politika "I Evropa i Kosovo", za koju je dobio podršku građana, potvrđena.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

14:02

Default images

Tadić je, kako je saopšteno, pozdravio dogovor postignut kroz dijalog o Kosovu po kome će Priština u regionalnim forumima biti predstavljena pod okriljem Rezolucije 1244 UN, što znači da Kosovo neće biti prisutno kao nezavisna država.

"Kosovo neće biti predstavljeno u radu reginalnih foruma i institucija kao nezavisna država već u skladu s Rezolucijom, 1244 UN o Kosovu i odlukom Međunarodnog suda pravde. Republika Srbija je članica Ujedinjenih nacija, koja poštuje i Rezoluciju 12 44 UN koja garantuje suverenitet nad Kosovom, kao i odluku Međunarodnog suda pravde, koja takav suverenitet ne uspostavlja", rekao je predsednik Tadić i podsetio da pet država članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

"Mi nikada nismo imali nameru da bojkotujemo ili sprečavamo učešće Prištine u regionalnim forumima, jer je u našem interesu da se to omogući, kako bi Srbija kroz regionalne inicijative ovladala dodatnim uticajem na ekonomske i političke procese u pokrajini. Na taj način i naš narod na Kosovu moći će da ostvari zaštitu i prosperitet, kao i svi drugi gradjani našeg regiona, kroz regionalne inicijative i dogovore", objasnio je predsednik Srbije.

Tadić je istakao da će Srbija i nadalje biti konstruktivna i otvorena za dogovor u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se pronašla kompromisna rešenja za probleme koje tište obične ljude i kojima se normalizuje njihov svakodnevni život, a koja će biti uvek u skladu sa Ustavom Srbije i interesima njenih građana.

"Postignutim dogovorom politika 'i Evropa i Kosovo' koju sam vodio i za koju sam dobio podršku građana Srbije prošla je ovaj istorijski test, čime je dokazano da je taj pristup jedino realan i onaj koji donosi rezultate. Ta politika obezbeđuje evropsku budućnost Srbije, čuva naše nacionalne interese, ali i pokazuje da je Srbija faktor stabilnosti jugoistočne Evrope“, podvukao je Boris Tadić.

Takođe, predsednik Republike smatra da je najviši nacionalni interes da se otklone sve prepreke kako bi Srbija dobila status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što će otvoriti potpuno nove perspektive za našu zemlju i sve građane.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima. Šef beogradskog tima Borislav Stefanović izjavio je da su sada ispunjeni kriterijumi Evropskog saveta za dobijanje statsusa kandidata za članstvo u EU.

S druge strane, šefica prištinskog tima Edita Tahiri ocenila je da će od danas Kosovo na regionalnim skupovima biti predstavljeno jednako kao i druge države u regionu, kao i daće ono moći samo da potpisuje sporazume. Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da će Kosovo od danas dobiti međunarodni subjektivitet, napominjući da fusnota u kojoj se pominje Rezolucija 1244 nije idelana, ali da je najprihvatljivija u ovom trenutku.

Visoki zvaničnici EU Ketrin ešton i Štefan File pozdravili su postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, ocenjujući to kao veliki korak napred i za Srbiju i za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

252 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: