"Ne" Prištini reklo 99,74% Srba

Završen referendum u četiri opštine na severu Kosova. Prema preliminarnim rezultatima, 99,74 odsto građana reklo "ne" kosovskim institucijama.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 15.02.2012.

00:31

Default images

Institucije Prištine na severu Kosova podržalo je 69 glasača, odnosno 0,26 odsto.

Na 82 biračka mesta juče i danas izašlo je 75,28 odsto građana. Konačni rezultati referenduma biće poznati u nedelju.

Organizatori tvrde da je referendum bio iznuđeno rešenje. Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić očekuje da međunarodna zajednica uvaži stav kosovskih Srba da ne žele da budu deo nezavisnosnog Kosova.

"Ovaj referendum, kao što i kažu u Beogradu, neće imati pravne posledice, jer se izjašnjavamo o onome što je već upisano u Ustavu Srbije, a to je da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Ipak, imaće jasnu poruku da očekujemo da posle referenduma bude manji pritisak međunarodne zajednice na sever Kosova i da međunarodna zajednica počne da menja pristup rešavanju problema kojih ima zaista puno", kaže Pantić.

U opštini Leposavić, za razliku od Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka, glasalo se samo jedan dan. Referendum u Leposaviću raspisala je Skupština opštine uprkos tome što je predsednik opštine Branko Ninić bio protiv.

Ninić ne očekuje promene posle refenduma. On smatra da bi trebalo sankcionisati svakog ko ovakve stvari radi samo iz svojih ličnih i stranačkih interesa.

"Referendum sada nije bio potreban, jer neće doneti ništa novo. Građani će se, svi znamo, izjasniti da su protiv institucija i naravno svi znamo da je suprotan stavu našeg državnog vrha i države Srbije", navodi Ninić.

Referendum su nadgledali predstavnici Međunarodne krizne grupe koji su, po rečima portparola za četiri opštine na severu Ljuba Radovića, "bili zadovoljni onim što su zatekli na terenu".

OEBS i Unmik su ocenili da je referendum nevažeći i da neće imati nikakve pravne posledice.

Kako bi se pospešila izlaznost građana na teritoriji opštine Leposavić, kroz naseljena mesta kružio je automobil sa razglasom, prekog kojeg su se, uz rodoljubive pesme, pozivali građani da izađu na glasačka mesta.

U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku glasačka mesta su čuvana tokom noći, a jutros u 7 sati je nastavljen referendum.
U tri opštine na severu Kosova juče je glasalo 11.019 birača ili 48 odsto od ukupnog broja birača.

U Kosovskoj Mitrovici glasalo 5.109 birača ili 50,23 odsto, u Zvečanu 3.198 ili 39,5 odsto, u Zubinom Potoku 2.712 ili 52,3 odsto.

U četiri opštine na severu Kosova ima oko 35.000 birača, koji se izjašnjavaju na ukupno 82 biračka mesta - u Kosovskoj Mitrovici na 13, u Zvečanu na 11, u Zubinom Potoku na 25 i u Leposaviću na 33 mesta.

Protiv referenduma međunarodna zajednica, Priština i Beograd

Kosovska Mitrovica (Foto: Tanjug)
Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i prištinske vlasti, navodeći da on neće imati nikakve pravne posledice.

Stoga, referendum protiče gotovo bez stranih posmatrača, odnosno uz prisustvo samo dva predstavnika Međunarodne krizne grupe koji povremeno obilaze pojedina glasačka mesta.

Referendumska komisija uputila je poziv međunarodnim misijama prisutnim na Kosovu da prate referendum, ali ni jedna, a tako ni OEBS, ni Unmik, nisu bili voljni da prate ovo izjašnjavanje, jer smatraju da je nevažeće i da neće imati nikakve pravne posledice.

I Evropska komisija je ocenila da referendum ne donosi nikakva rešenja, i da je nepotreban i kontraproduktivan.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je juče da je održavanje referenduma koji na severu Kosova organizuju samouprave u većinski srpskim opštinama "štetno kada su u pitanju interesi države".

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić izjavio je da referendum na severu Kosova nije bio potreban građanima severa Kosova i Metohije.

"U ovom trenutku referendum nije bio potreban pre svega zato što neće doneti ništa novo. Građani će se, to svi znamo, izjasniti da su protiv kosovskih institucija“, rekao je Ninić.

On međutim kaže da je važno da država Srbija ne ostavi same sebi gradjane severa Kosova da rešavaju problem na Kosovu.

"Najbitnije je da uz gradjane stoji država. Smatram da bi trebalo sankcionisati svakog ko ovakve stvari radi samo iz svojih ličnih i stranačkih interesa", naglasio je Ninić.

Pribićević: Referendum bez posledica

Ognjen Pribiæeviæ (Tanjug, arhiva)
Ognjen Pribićević, nekadašnji ambasador u Berlinu i saradnik Instituta društvenih nauka, ne očekuje da će referendum na severu Kosova imati bilo kakve pravne i političke posledice, odnosno, kako kaže, on će samo potvrditi stav ljudi sa severa Kosova da oni ne žele da žive u nezavisnom Kosovu, kao što su i Albanci ranije organizovali svoj referendum.

Na pitanje da li će referendum otežati poziciju Beograda prema EU i u razgovorima sa Prištinom, on kaže da neće jer i u EU znaju da se zvanični Beograd protivi ovom referendumu.

“Ne očekujem da će to imati neke veće posledice na pregovore i ne očekujem da će imati neke posledice u samom procesu dobijanja eventualne kandidature”, kazao je on za Radio B92.

“U svakom slučaju, sve ovo što se sada dešava potvrđuje ono o čemu se ranije govorilo, a to je da se jedna nacionalna politika ne može voditi u okviru opštine. Ona se ne može voditi ni u okvoru regiona, nego na nacionalnom nivou. Što znači da je mesto za takve odluke Beograd i ni jedna druga adresa", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: