Privatni veštaci prvi put u Srbiji

Odbrana Ljubana Devetaka, kome se sudi za ratne zločine u mestu Lovas u Hrvatskoj, prva je koja je u Specijalnom sudu angažovala svog privatnog sudskog veštaka.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

21:41

Default images

U njegovu korist svedočiće penzionisani pukovnik JNA Petar Vuga na temu: linija komandovanja tokom rata.

Ova nova mogućnost okrivljenima koji se terete za ratne zločine i organizovani kriminal, da i u zvaničnom postupku imaju privatne sudske veštake, data je na osnovu novog Zakonika o krivičnom postupku.

U tom propisu, koji je počeo da se primenjuje 15. januara, nazivaju ih stručnim savetnicima.

"Ono što je odbrana do sada radila privatno, postaje javno. Istovremeno, to tera i samog veštaka da bolje radi zato što je dobio neku vrstu kontrole", objašnjava jedan od pisaca novog ZKP, profesor krivičnog procesnog prava dr Goran Ilić.

Prema Ilićevim rečima, stručni savetnici nemaju mogućnost da sami veštače, već mogu da prisustvuju veštačenju i da vode beleške. Prvi put do sada dobili su priliku i da iznesu svoje utiske pred sudom, koji će se ceniti kao dokaz.

Kako se navodi u ZKP, stručni savetnik mora da bude osoba koja ”raspolaže stručnim znanjem iz oblasti u kojoj je određeno veštačenje”. Tokom veštačenja ima pravo da pregleda spise i predmet veštačenja, da predlaže veštaku preduzimanje određenih radnji i daje primedbe na njegov nalaz i mišljenje. Kada počne suđenje, stručni savetnik može da postavlja pitanja veštaku, ali i da, kao i on, bude ispitan o predmetu veštačenja.

Advokat Đorđe Kalanj, koji brani Đorđa Antelja pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal, kaže, za ”Novosti”, da je u slučaju ”stečajne mafije” tražio dvojicu savetnika.

"Tražili smo savetnike ekonomsko-finansijske i geodetske struke", kaže advokat Kalanj. Troškove stručnog savetnika snosi odbrana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: