TV Avala: Sprečen prekid programa

Zaposlene u TV Avala, koji štrajkuju preko mesec dana zbog neisplaćenih plata, privatno obezbeđenje je sprečilo da uđu u zgradu i prekinu emitovanje programa.

Izvor: B92, Beta

Petak, 27.01.2012.

08:38

Default images

Stotinak radnika, od kojih stalno zaposleni nisu primili pet i po plata, a honorarci šest, nalazi se ispred ulaza u prostorije TV Avala. Kažu da će tu ostati do daljeg kako bi onemogućili eventualni dolazak ekipe koja bi preuzela emitovanje programa.

Po rečima predsednika štrajkačkog odbora Aleksandra Šubarića, oko 18 sati program koji je pripremljen će "iscuriti" i ako vlasnici do tada ne dovedu nekoga u režiju, TV Avala će prestati da emituje program.

Dovođenje bilo koga da umesto zaposlenih koji štrajkuju radi njihov posao, napomenuo je Šubarić, predstavljalo bi kršenje Zakona o radu.

Šubarić je rekao da je, prema njegovim saznanjima, RRA produžila rok za plaćanje nadoknade za korišćenje frekvencije, za još 30 dana, a da štrajkački odbor namerava da nekom vrstom pritiska na vlast pokuša da se nadležne institucije angažuju na rešavanju problema u TV Avala.

Zaposleni su ovakvim postupkom vlasnika, naveo je Šubarić, dovedeni na ivicu egzistencije, ali ne nameravaju da odustanu od štrajka i odlučni su da ne dozvole da bilo ko dođe da obavlja njihove poslove.

U međuvremenu prostoriji u kojoj je režija programa niko nema pristup, u njoj su trojica pripadnika privatnog obezbeđenja koje je angažovao menadžment, a jutros su pojedini radnici fizički bili sprečeni da uđu u zgradu TV Avala.

Predstavnik zaposlenih Nikola Vukomanović rekao je za Radio B92 da su se zaposleni nakon 37 dana štrajka odlučili da potpuno prekinu emitovanje programa na 24 sata i za to vreme će na ekranu stajati samo obaveštenje o tome.

“Ne znamo da li ćemo u tome i uspeti, s obzirom na to da se u zgradi juče pojavilo i dodatno obezbeđenje, uz ono postojeće koje sedi s našim kolegama u režiji koji sada emituju program. Ti ljudi su zaplašeni i postavljaju pitanje na koji način bi eventualno, ako dođe do požara u režiji, mogli da napuste režiju jer su u njoj zaključani spolja”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, zaključane kolege ne mogu ni da izađu iz režije ukoliko žele da jedu ili odu do toaleta, jer za to moraju da zovu šefa obezbeđenja, koji nije uvek slobodan, što, kako kaže, predstavlja dodatni pritisak na sve.

Međutim, Vukomanović dodaje da su zaposleni na TV Avala odlučni u tome da nastave štrajk, jer vlasnici televizije do sada nisu pokazali ozbiljnu nameru da se uključe u rešavanje problema u toj televizijskoj kući.

”Takođe su odlučni da dođu do svojih zarada na ovaj ili onaj način, bilo sudskim tužbama, bilo pritiskom na javnost, s obzirom da niko nije reagovao, kao i s obzirom na to da RRA pre dva dana, umesto predviđenih 60 dana za konsolidaciju televizije, što je bila odluka 12. januara, sada izašla sa još nekim dodatnim rokom i praktično dalava vlasnicima mogućnost da se izvuku do prvog aprila.”

On je zaključio da svi nadležni misle kako da pomognu vlasnicima, dok radnici nisu dobili ni julsku platu i ništa se ne čini da se problemi reše.

Policijski sindikat osuđuje upad na TV "Avalu"

(Foto: Tanjug)
Policijski sindikat Srbije osudio je upad privatnog obezbeđenja na televiziju Avala i pružio podršku zaposlenima na toj televizijskoj stanici koji su više od mesec dana u štrajku zbog neisplaćenih zarada.

"Osuđujemo upad privatnog obezbeđenja koje su angažovali dobro poznati vlasnici ove televizije, a koji zaposlenima zabranjuju ulazak u prostorije TV Avale. Radnici te medijske kuće nalaze se u zakonskom štrajku, ne krše propise države, zbog čega je neprihvatljivo da se sprečava ostvarivanje zakonom zagarantovanih prava uz pretnju 'batinom'", navodi se u saopštenju.

Policijski sindikat Srbije je zaposlene na televiziji Avala podržao kao borce za radnička prava.

"Radnička solidarnost je najvažnija kako bi svi mogli zajednički da se izborimo za prava zaposlenih u našoj zemlji", rekao je predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović, a navodi se u saopštenju.

Zamenik predsednika Saveta Republičke radio-difuzne agencije Goran Karadžić demantovao je spekulacije o produženju roka plaćanja nadoknade za korišćenje frekvencije Televiziji Avala za još 30 dana i naglasio da se u prethodna dva dana "nije desilo ništa novo" u slučaju tog medija.

Karadžić je u izjavi Tanjugu insistirao na tome da članovi štrajkačkog odbora TV Avala nemaju razloga da sumnjaju da će rasplet situacije biti po zakonu.

"Sve će biti po zakonu", tvrdi zamenik predsednika Saveta RRA, uz očekivanje da će se situacija "smiriti".

U razgovoru s vlasnicima televizije, suočenim s problemima, Agencija je 11. januara dobila uveravanja svih vlasnika nacionalnog emitera da će račun te televizije biti delimično odblokiran i radnicima isplaćene plate, podsetio je Karadžić.

"Rokovi su zakonom propisani, u ovom slučaju iznose 60 dana i nema reči o dodatnom produženju. Odluka će biti doneta krajem marta, početkom aprila, u zavisnosti kada se sastane Savet", naveo je Karadžić.

Kako je precizirao, i nakon eventualne zabrane emitovanja, postoje rokovi za dodatne razgovore ili žalbu.

"Nadamo se i očekujemo da će vlasnici Televizije Avala naći načina da isplate zarade zaposlenima, a onda i dugavanja, odnosno obaveze prema RRA", kazao je Karadžić.

Republička radio-difuzna agencija pokrenula je postupak za oduzimanje nacionalne frekvencije Televiziji Avala zbog kašnjenja u plaćanju obavezne naknade za emitovanje programa, a Karadžić je prethodno pojasnio Tanjugu da se procedura za oduzimanje licence pokreće kada prođe više od dva meseca neplaćanja.

Ukoliko želi da i dalje zadrži frekvenciju, ta medijska kuća svoje obaveze mora da izmiri do aprila, u skladu sa zakonskom procedurom koja će, prema uveravanju Karadžića, biti poštavana u potpunosti.

UNS: Menadžment "Avale" krši Zakon

Udruženje novinara Srbije upozorava da menadžment TV Avale krši Zakon o štrajku time što sprečava radnike koji štrajkuju da uđu u zgradu televizije.

Upad privatnog obezbeđenja koje su angažovali vlasnici TV Avale predstavlja pokušaj delimičnog „lokaouta“ (lock-out), zabrane ulaska u radne prostorije koji postojeći Zakon o štrajku ne poznaje kao pravni institut.

UNS poziva Ministarstvo rada da javno saopšti svoj stav o sprečavanju ulaska štrajkača u TV Avalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: