Nastavljeno suđenje Miši Vaciću

U Palati pravde nastavljeno suđenje lideru ultradesničarske organizacije "1389" Miši Vaciću zbog širenja mržnje prema LGBT populaciji pred Paradu ponosa 2009.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2012.

15:27

Default images

U istom procesu on se tereti i za neovlašćeno posedovanje oružja.

Pred sam početak suđenja došlo je do manjeg incidenta. Nekoliko mladića, za koje se pretpostavlja da su pripadnici pokreta "1389", čiju zabranu je tražilo Tužilaštvo zbog širenja mržnje, ometali su ulazak u sudnicu novinara i pripadnika nevladinih organizacija.

Nakon što su ga gej aktivisti na sudu optužili da širi mržnju, Miša Vacić je u pomoć pozvao svoju mamu. Međutim, ona nije govorila o pretnjama, već o pištolju koji je pronađen u njegovom stanu. Mišina mama kaže da je dva dana pre policijskog pretresa detaljno pregledala i složila njegove stvari i tvrdi da u ormaru nije bilo nikakvog pištolja.

“Da su našli mitraljez, u to bih pre poverovala, ali mali pištolj nije spojiv s njim. Kod Miše je sve nešto veliko i grandiozno, pa mu ne pristaje mali ženski pištolj”, kazala je Violeta Vacić.

Pošto odbrana sumnja da je pištolj podmetnut, a policajci koji su vršili pretres tvrde da je pronađen u ormaru, nedoumice će rešiti policijski snimak pretresa stana, koji će biti prikazan na sledećem ročištu u martu.

Komentarišući manji incident koji se danas desio pred sudnicom, predstavnici “Žena u crnom” kažu da su aktivisti organizacija za ljudska prava često na meti pripadnika organizacije "1389", da im često dobacuju i vređaju ih.

"Mi smatramo da se ovakvo ponašanje dešava u kontekstu koji je u stvari prostor jednog nekažnjenog i nekažnjivog nasilja, a koji se javio kao posledica onoga što se dešavalo u prošlosti, a to su državno organizovani zločini", smatra Miloš Urošević, aktivista "Žena u crnom".

Podsetimo, već je održano dosta suđenja za širenje mržnje uoči otkazane Parade ponosa 2009. i nasilja tokom Parade godinu dana kasnije. Međutim, ni četiri meseca nakon zabrane prošlogodišnjeg okupljanja homoseksualaca policija i dalje ne zna na osnovu čijih pretnji je zabranila sve skupove.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ponovo je izbegao da konkretno odgovori na to pitanje, ali je poslao poruku: "Svako ko nekome preti mora da bude sankcionisan ili bar upozoren da je to krivično delo i da zbog toga svako može da odgovara."

Podsetimo, svi skupovi, među kojima i prošlogodišnja Parada ponosa, zabranjeni su zbog, kako je saopšteno, operativnih podataka bezbednosnih agencija da može doći do nasilja nad učesnicima gej parade i istovremenog rušenja Beograda na više mesta. U policiji su ranije priznali da na osnovu tih podataka nikoga nisu privodili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: