Mas: Nema razloga za ljutnju

Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas izjavio da Srbija "nema razloga da se ljuti" na Nemačku ako danas ne bude doneta odluka o dodeli kandidature Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

13:08

Default images

"Srbija je kao svoj prioritet izabrala članstvo u EU. Ako hoćete da budete član nekog kluba, onda bi trebalo da znate pravila kluba", rekao je Mas.

Upitan da li se ubuduće mogu očekivati pritisci na Srbiju, on je odgovorio da Nemačka deset godina pomaže Srbiji na evropskom putu, ne samo rečima nego i delima, i da ne bi koristio reč "pritisak".

Mas je rekao da je situacija veoma jednostavna i da bi Srbija do marta trebalo da bude ozbiljna i da učini ono što može, a naročito ono što je obećala.

"Nemačka kancelarka Angela Merkel je veoma jasno rekla da Nemačka želi napredak u dijalogu (Beograda i Prištine) i primenu dogovorenog
u dijalogu", rekao je Mas i dodao da bi Euleksu trebalo omogućiti da ostvari svoj puni mandat na celom Kosovu.

On je istakao da Srbiji nisu postavljeni novi uslovi i da je stav Nemačke iznela Angela Merkel u avgustu u Beogradu, a da Nemačka procenjuje koliko je Srbja napredovala u postizanju očekivanih rezultata.

"Nemačka kancelarka Angela Merkel je u Beogradu rekla da će Nemačka, ako Srbija bude poštovala evropske principe, učiniti sve da podrži Srbiju na njenom putu ka EU. Šta još može da se kaže kada kažete da ćete učintii sve da podržite partnera? Ako se na celu stvar gleda mirno i razumno, onda Srbija nema razloga da se ljuti na Nemačku", rekao je Mas.

A na pitanje da li su Srbiji postavljeni uslovi koji nisu važili za druge zemlje, Mas je odgovorio da je potpuno tačno da je svaka zemlja posebna i različita, pa tako Island nema teritorijalnih sporova ni sa kim i zato za tu zemlju to pitanje nije važno.

"Ali druge zemlje imaju pitanja koja bi trebalo da reše sa susedima, kao što je bio spor Hrvatske i Slovenije. I Srbija je posebna zemlja i Kosovo je deo te posebnosti", rekao je Mas i ponovio da EU ne želi da ponovi grešku i primi u članstvo zemlje koje imaju nerešene teritorijalne sporove.

Mas je naveo da je Angela Merkel u avgustu u Beogradu javno rekla da će rešavanje tog pitanja potrajati i da želi da bude fer prema Srbiji koja taj problem mora da reši tokom godina pregovora pre nego što postane članica EU, pa je bolje da odmah počne da rešava probleme.

Podsetimo, danas je trebalo da se u Briselu donese odluka o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU. Međutim, mediji su saznali, nakon sinoćnjeg maratonskog sastanka Evropskog saveta, da će ta odluka biti odložena za mart 2012, zbog odnosa sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

6 h

Podeli: