Belgija dobila vladu posle 541 dana

Belgijska vlada položila je zakletvu, čime je konačno i zvanično okončan rekordan period u kome je jedna zemlja čekala na formiranje vlade.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2011.

22:45

Default images

Posle 18 meseci, ili 541 dan bez vlade, premijer Elio di Rupo, 12 ministara i šest državnih sekretara položili su zakletvu pred belgijskim monarhom.

"Zaklinjem se na vernost kralju i na poštovanje Ustava i zakona belgijskog naroda, rekao je Di Rupo prvo na francuskom, a zatim i flamanskom i nemačkom, na tri zvanična jezika Belgije, prenosi AFP.

Di Rupova vlada preuzima dužnost od prelazne vlade sa Ivom Letermom na čelu.

Ministar finansija Didije Rejnder predvodiće ministarstvo spoljnih poslova, dok će šef diplomatije Steven Vanekere preuzeti ministarstvo finansija, prenele su agencije.

Di Rupo je prvi belgijski premijer sa francuskog govornog područja za poslednjih 30 godina i prvi levičarski predsednik vlade od 1974. godine, kao i prvi sin imigranata i prvi homoseksualac na mestu premijera Belgije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: