Tadić: Nisam nerealni optimista

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je umereni optimizam u vezi sa šansama Srbije da posle sporazuma o administrativnim prelazima dobije status kandidata.

Izvor: B92

Subota, 03.12.2011.

16:21

Default images

Rekavši da je "teško da se u veoma složenim okolnostima pravi prognoza" Tadić je posle međunarodnog skupa Socijaldemokratske partije Nemačke ukazao da se "stvari menjaju iz sekunde u sekund".

Dodao je da su "među evropskim političarima stvari moguće i promenljive do 9. decembra" i da treba "biti optimista, ali ne nerealističan optimista i srljati u izjave tipa da će Srbija sigurno dobiti kandidaturu".

"Ako Srbija i ne dobije sada kandidaturu, mi ne smemo nikada da odustanemo od nje zato što moramo da vodimo računa o interesima naših gradjana i pre svega interesima mladih ljudi koji bez evropske perspektive imaju veoma nejasnu budućnost", upozorio je Tadić.

Istovremeno, on je oštro kritikovao političare i sve druge koji u izjavama u Srbiji olako govore da "postoje i druga rešenja za politički proces u Srbiji".

"Ta rešenja niko nikada nije imenovao. Ona su zato, ne samo sumnjiva, već i neodrživa i nerealna. Srbiju niko nikada nikakvim fizičkim silama niti političkim procesima ne može odvući sa evropskog kontinenta", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je upozorio da je pitanje članstva u EU, odnosno kandidature "veoma važno pitanje, ali da nije jedino koje stoji pred nama u budućnosti".

"Za mene je još mnogo važnije da obezbedimo funkcionisanje sistema i pronađemo održiva rešenja, imajući u vidu konflikte i nasleđa iz 90-ih, a njegov deo je i kosovsko pitanje", rekao je Tadić.

Govoreći o odnosima Nemačke i Srbije, Tadić je rekao da "nemački stav prema Srbiji treba da uzme u obzir i ogromne potencijale naše dve zemlje i činjenicu da nema stabilnosti u jugoistočnoj Evropi bez stabilne i evropske Srbije".

Na pitanje da li strahuje da bi tvrd stav Nemačke kad je reč o davanje statusa kandidata Srbiji mogao da ugrozi odnose Beograda i Berlina koji su posle teških napora stabilizovani protekle decenije, Tadić je rekao da "nemačka politika treba da uzme u obzir i tu činjenicu".

"To je zato što duboko verujemo u povezanost dve zemlje i dva naroda i to da je evropska budućnost Srbije neodvojiva od toga. I nemački partneri treba da imaju tu senzitivnost", rekao je Tadić.

Podsećajući na velike oscilacije koje su postojale u nemačko-srpskim odnosima tokom čitavog 20. veka istakao je da su on lično "kao i svi predsednici demokratskih stranak u prošlosti činili veliki ličan napor za izgradnju najboljih mogućih odnosa dve zemlje".

"Srbija ima mnogo uzora u nemačkoj politici koje može da sledi i u narednim godinama, ali mislim da i nemačka politika treba da sagleda najdublje interese i osećanja naših građana i sve što smo učiniliu reformskom smislu prethodnih godina", rekao je Tadić. Na pitanje u diskusiji zašto Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana i dalje žele da uđu u EU Tadić je, podsećajući na ranije sukobe i ratove u regionu, rekao da je EU "projekat mira, jedan od najboljih u ljudskoj istoriji".

Predsednik Srbije je ukazao na to da od širenja EU koristi imaju ne samo nove zemlje, već i sadašnje članice i pokazao je razumevanje za čitav niz izazova pred kojima se nalazi EU, ali i podsetio da ne sme da se izgubi smisao za, kako se izrazio, "širu perspektivu".

"Bez evropske perspektive na Zapadnom Balkanu nećemo moći običnim ljudima da kažemo da ćemo imati prosperitetno društvo, društvo bez nasilja", poručio je Tadić vođama EU.

"EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana, Zapadnog Balkana nema bez Srbije koja je u njegovom središtu", naglasio je predsednik Srbije.

U diskusiji sa Tadićem učestvuju i bivši predsednik italijanske vlade Masimo D'Alema, predsednik rumunskih socijaldemokrata Viktor Ponta i predsednik Partije evropskih socijalista, bivši bugarski premijer Sergej Stanišev.

Tadić će se tokom boravka u Berlinu sastati sa vodećim političarima SDP Nemačke kao i sa mnogim evropskim socijaldemokratskim i socijalističkim političarima, koji su gosti kongresa.

Tadić učestvuje u diskusiji na Međunarodnoj konferenciji opozicione Socijaldemokratske partije Nemačke, organizovanoj na početku kongresa te stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: