Bojkot nastave u Banji Koviljači

Počeo bojkot nastave u Banji Koviljači u znak protesta zbog nekontrolisanog priliva imigranata.Od 415 đaka koji idu u lokalnu osnovnu školu na nastavu došlo 20.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 07.11.2011.

09:25

Default images

Istovremeno, sa konferencije Centra za zaštitu i pomoć azilantima zatražena veća tolerancija građana.

Kako je za B92 rekla novinarka televizije "Lotel" iz Loznice Svetlana Ilić, jutros je u Osnovnu školu "Vera Blagojević" u Banji Koviljači došlo samo osam đaka, od četiri stotine, koliko ih ima.

Organizacioni odbor građana i roditelja, koji su se samoinicijativno okupili u nedelju u znak protesta zbog prevelikog broja stranih imigranata u tom mestu, odlučio je da će večeras održati novi sastanak s kog će zatražiti održavanje sastanka Saveta roditelja u utorak, na kom će se odlučiti o daljim koracima.

Na nastavu u Osnovnu školu "Vera Blagojević" u Banji Koviljači, koju pohađa 415 đaka, danas je, u obe smene, došlo ukupno 20 učenika.

Podsetimo, na protestu u nedelju, građani Banje Koviljače su zatražili hitno izmeštanje svih ilegalnih imigranata i azilanata, kao i Centra za azil iz tog turističkog mesta. Upućen je poziv ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i komesaru za izbeglice Srbije Vladimiru Cuciću da dođu u Banju Koviljaču i sa meštanima razgovaraju o rešavanju tog problema.

Neposredni povod održavanja mitinga je to što su petorica imigranata iz Avganistana silovali britansku državljanku.

Prema poslednjim podacima policijske stanice u Loznici, trenutno van Centra za azil u Banji Koviljači, koji ima 80 mesta, boravi više od 2.500 azilanata iz Afrike i Azije.

Lokalne vlasti su se već u nekoliko navrata za pomoć u rešavanju tog problema obraćali Komesarijatu za izbeglice Srbije i premijeru Srbije
Mirku Cvetkoviću, ali pošto konkretnih koraka nije bilo, građani su se sami organizovali.

Centar za azil: Malo tolerancije

Uporedo s bojkotom nastave u Banji Koviljači, u Beogradu je konferenciju za štampu održao Centar za zaštitu i pomoć azilantima, sa koje je taj centar pozvao lokalnu vlast i građane Banje Koviljače da rešavanju problema pristupe bez predrasuda i naglih i neodmerenih stavova, kao i da je neophodno razlikovati ilegalne imigrante i tražioce azila.
Azilanti na ulicama Banje Koviljaèe (B92)
Izvršni direktor Centra Radoš Đurović ocenio je na toj konferenciji da novonastala situacija u Banji Koviljači dodatno zabrinjava i da to što deca ne idu u školu nije rešenje problema.

"Upravo kroz ovakve izjave i kroz vođenje ovakvih skupova, mi bismo ukazali na veoma veliku opasnost da stvari eskaliraju. I sada je potrebno upravo da lokalna vlast sada to ima u vidu i organizatori da imaju vrlo odgovornu društvenu ulogu. Oni bi trebalo da vode računa da svojim izjavama ne podstiču predrasude, da ne izazivaju strah kod stanovništva koje je već sad dodatno uplašeno, da ne izazivaju kod stanovništva nezadovoljstvo, da ne daju olako izjave koje se odnose na celu grupu ljudi kao što je azil, da ne pozivaju nastavnike i roditelje da uskraćuju pravo deci da idu u školu", kazao je on.
Prazne škole u Banji Kovailjaèi (B92)
Đurović je objasnio da treba da se pravi razlika između ilegalnih imigranata i tražilaca azila, jer su to potpuno različite kategorije, dodajući da je Avganistanac osumnjičen za silovanje, koje je isprovociralo građana Banje Koviljače, upravo ilegalni imigrant. dodajući da je reč o delu koje je nesumnjivo mogao da učini bilo ko, bez obzira na to odakle dolazi.

Na konferenciji je pročitano i pismo tražilaca azila u kome oni kažu da nisu kriminalci, niti da su počinili silovanje, kao i da su u Srbiju došli jer nisu mogli da žive mirno u svojim zemljama.

Jelena Dobrić, psiholog iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila rekla je da se oni osećaju ugroženo i traumatizovano.

"Oni u svoje zemlje ne mogu da se vrate iz inicijalnog straha iz kojeg su otišli. Generalno se osećaju odbačeno, nesrećno, napušteno. Njihova bazična osećanja su odbačenost, tuga i bes zbog životne situacije u kojoj su. Mi bi s naše strane trebalo da im pružimo razumevanje i da im pogonemu u socijalizaciji i adaptaciji u Srbiji na naše uslove", kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: