Zukorlićev univerzitet duguje gradu

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić, za zakup prostora nije gradu platio 23 miliona dinara.

Izvor: B92

Petak, 16.09.2011.

23:41

Default images

Ovaj podatak obelodanio je Ramiz Paljevac, načelnik Odeljenja za privredu Novog Pazara.

Univerzitet nema ni akreditive za diplome. On je objasnio kako je Univerzitet prisvojio imovinu Tekstilnog kombinata ”Raška”, pa i prostorije u kojima je ova obrazovna ustanova.

Rektor Univerziteta prof. dr Mevludin Dudić tvrdi, međutim, da za zakup ne duguju ni dinar.

"Sve su to laži koje ne želim da komentarišem. Ne možemo dugovati za nešto što je naše", tvrdi Dudić.

A, osim prostora u kome se nalazi, za ovaj fakultet sporna je i akreditacija. Izdali su više od hiljadu diploma, a još nisu dobili akreditaciju. U Komisiji za akreditacije (KAPK) kažu da su im neki studijski programi odbijeni, a drugi nose akt upozorenja. ”Zeleno svetlo” imaju za studije prava, ali ne i za ostale programe i univerzitet u celini.

"Tokom oktobra razmatraćemo i njihov predmet, jer do kraja godine mora da se završi akreditacija za sve fakultete", objašnjava prof. dr Endre Pap, zamenik predsednika KAPK.

"Stručnost nastavnika je njihov glavni problem. Računali su na gostujuće profesore, kao stalno zaposlene. Da bismo to prihvatili, oni moraju da imaju prijave boravka u Srbiji."

Sa druge strane, Dudić tvrdi da je Univerzitet ”žrtva opstrukcije” i da ispunjavaju sve uslove za akreditaciju.

"Ne tražimo da nas uvode na mala vrata, već samo da dobijemo iste uslove kao i oni što su akreditovani za manje od mesec dana, a mi čekamo dve i po godine", kaže Dudić.

Ukoliko bi im akreditacija, koja je obavezna za rad visokoškolskih ustanova, bila odbijena, imali bi još jednu godinu da isprave sve nedostatke. Posle toga, ostali bi bez dozvole za rad koju izdaje Ministarstvo prosvete i nauke.

Rektor Mevludin Dudić kaže da će anketni odbor Skupštine Srbije ili neko drugo nezavisno telo da se bavi pitanjem Internacionalnog univerziteta, jer tvrde da KAPK krši zakon kada je reč o njihovom slučaju. Zato će ”nastaviti da širi i razvija Univerzitet, a pravo i pravdu potražiti negde drugde, a ne u Komisiji”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: