Izbora nema, samo gandijevski otpor

Predsedik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić smatra da za zatvaranje administrativnih prelaza na severu Kosova od strane Kfora ne postoje razlozi.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

12:04

Default images

Ristić je rekao da je zatvaranje dva prelaza na severu Kosova ucena prema Srbima od strane Kfora zbog blokade puteva koje je postavililo stanovništvo.

On je ocenio da ne postoje bezbednosni rizici da se drži zatvoren prelaz Brnjak koji nije bio zapaljen kao prelaz Jarinje.

"Mi nemamo izbora i moramo istrajati u mirnom, gandijevskom otporu. Nadam se da ćemo postići cilj da nemamo albansku carinu i granične policajce na punktovima ka Srbiji" ,rekao je on

Ristić je ukazao da su stanovnici u Ibarskom Kolašinu uznemireni nakon pretnje komandanta KFOR-a koji nije isključio primenu sile.

"Stanovništvo se ne boji sile. Mi mirno protestujemo i na eventualni dolazak KFOR-a okupiće se svi građani i mirno sedeti na asfaltu", kazao je Ristić

On je ocenio da nije dobro tvrdoglavo insistiranje KFOR-a koji drži zatvorena dva prelaza na severu pokrajine.

Ristić je kazao da nema većih problema u snabdevanju životnim namirnicama u Zubinom Potoku ali da ih može biti narednih dana ako potraje blokada prelaza.

"Borimo se za goli opstanak"

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković ističe da međunarodna zajednica i Priština moraju iz krize na severu južne srpske pokrajine izvući pouku i shvatiti da jednostrani potezi ne rešavaju probleme.

Odnosno, sever pokrajine se silom "ne može pripojiti i integrisati u kosovske institucije".

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga, koji se zajedno sa stanovništvom nalazi na barikadama postavljenim u mestu Rudare, opština Zvečan, kazao je da Srbi nikada nisu bili odlučniji da istraju u svojim zahtevima.

"Ovo je trenutak kada se borimo za goli opstanak", poručio je Nedeljković. Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić pozvao je Evropsku uniju da preispita odgovornost šefa Euleksa Gzavijea de Marnjaka zbog njegove podrške akciji zvanične Prištine na administrativnim prelazima na severu Kosova i Metohije.

On je izjavio da predstavnici Euleksa, privremenih kosovskih institucija i Kfora nikada neće postaviti carinu na prelazima na severu Kosova.

Pantić je apelovao na predstavnike EU da preispitaju odgovornost De Marnjaka jer je, kako je rekao, podrškom akciji Prištine šef Euleksa narušio statusnu neutralnost misije EU na Kosovu.

Pantić je pozvao građane da ostanu mirni i da ne dozvole da budu isprovocirani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: