Kriminalci sa Kosova palili Jarinje

Boris Tadić za B92 kaže da informacije koje on ima govore da su kriminalne strukture na Kosovu, povezane i sa Srbima i Albancima, odgovorne za paljenje Jarinja.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

16:10

Default images

Predsednik Srbije ekskluzivno za B92 dodaje i da je dobro poznato da kriminalne strukture na Kosovu imaju svoje snažne veze sa establišmentom u Prištini.

Boris Tadić u intervjuu za B92 ističe da je najvažnije istražiti ko je palio Jarinje, jer je to akt koji je potpuno protivan interesima Srbije i uopšte nije nemoguće da ga je neko iz Prištine inicirao.

"Treba pažljivo ispitati ko je dao takvu instrukciju da se zapali onaj carinski prelaz na kome su Srbi imali potpuno jasnu većinu u skladu sa svim prethodnim dogovorima i aktima, onaj carinski prelaz koji nije predstavljao nikakav problem praktično u tom trenutku i onaj carinski prelaz čije paljenje apsolutno predstavlja ugrožavanje interesa Republike Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", kaže predsednik Srbije.

On ističe da Srbiji nije bilo u interesu da se tako nešto desi, jer je nakon paljenja administrativnog prelaza Jarinje međunarodna pozicija Srbije oslabljena istog trenutka.

"Ja verujem da će istražne institucije otkriti ko je to uradio, ali ono što je nedvosmisleno jeste da ti ljudi nisu došli sa ove strane administrativne linije, dakle nisu došli iz pravca centralne Srbije nego su došli s one strane adminstrativne linije", izjavljuje Tadić.
Predsednik Tadić je za B92 oštro govorio i o ulozi američkog ambasadora u Prištini Kristofera Dela u poslednjim dešavanjima na severu Kosova, jer on svakako ima najveći uticaj na vlast u Pritšini.

"Iznenađujuće je da na Kosovu politiku sprovodi tamošnji ambasador SAD koji se, ne jednom, istakao u svojim radikalnim izjavama, kao i visoki predstavnik civilne grupe gospodin Fejt. To je jedna činjenica koju moramo uzeti u obzir, što ne znači da celokupna američka administracija stoji iza ovakve akcije, što se vidi iz izjave ambasadorke Meri Vorlik i predstavnika SAD nakon početka ove krize, kao i izjava predstavnika EU", izjavljuje predsednik Srbije.

Boris Tadić dodaje i da bi bilo blagotvorno kada američki ambasador u Prištini ne bi davao izjave koje podstiču sukobe i koje podstiču Prištinu na agresivne reakcije. Time bi veoma značajno doprineo miru na Kosovu, a ja duboko verujem da je to i htenje Vašingtona. Ja sam o tome razgovarao i sa Džozefom Bajdenom i sa Hilari Klinton svih prethodnih godina i uveren sam i da oni žele mirno rešenje na Kosovu i Metohiji. Međutim, delovi američke administracije se ponašaju nesumnjivo u skladu sa nekim vlastitim i ličnim ambicijama, što važi i za delove Stejt departmenta", rekao je Tadić.

On kaže da će se na kraju čitavog ovog procesa jasno videti ko je imao kakvu ulogu, i izrazio je žaljenje zbog pogibije albanskog policajca.

"Ali sa druge strane imamo i ranjavanje ljudi, običnih građana, imamo proizvođenje krize koja je mogla imati nesagledive posledice i ja očekujem da će međunarodne istražne organizacije i naše, takođe, istražiti ko je imao kakvu ulogu u čitavom ovom procesu koji je mogao da poruši jednu krhku stabilnost i mir koji vlada na Kosovu", navodi Tadić.

Predsednik Srbije ističe da administracija u Prištini ne donosi takvu vrstu odluka, kao što je slanje specijalnih jedinica ROSU na administrativne prelaze na severu Kosova samostalno, niti će ih ubuduće donositi samostalno.

"Ne EU ako je Kosovo uslov"

Boris Tadić navodi i da za trenutnu situaciju na severu Kosova "odgovornost zbilja nema Srbija".

"Mi smo mirno pregovarali sve vreme sa najboljom nadom da hoćemo da pronađemo rešenje i nismo želeli da blokiramo proces, što smo i dokazali rešenjima koja su već postignuta u pregovaračkom procesu. Stvarna namera je bila da se problemi oko nalaženja rešenja za carinski pečat instrumentalizuju za promenu situacije na severu Kosova", kaže Tadić.

Predsednik Srbije ističe da to treba da zna i naša i međunarodna javnost.

Boris Tadić dodaje i da, ukoliko se ikada Kosovo postavi kao uslov za ulazak Srbije u EU, da će odgovor Srbije biti "ne".

"Taj odgovor je vrlo jednostavan. Ja sam predsednik Srbije koji vodi jednu predvidljivu politiku i obaveštavam svoje evropske partnere", kaže Tadić za B92.

Dijalog u krizi

Dijalog koji je do sada vođen između Beograda i Prištine je u krizi, kaže Boris Tadić i poručuje da će on biti nastavljen onog trenutka kada se stvari vrate na situaciju pre akcije ROSU.

Predsednik Srbije ističe i da nema nikakve dileme da Prištini nije stalo do dijaloga.

"Dijalog između Beograda i Prištine nema alternativu i ne postoji bolje rešenje. Drugo rešenje koje postoji jeste nasilje i rat i Priština je u ovom trenutku pribegla nasilju, a Beograd nije. To mora da bude konstatovano. Mi želimo da nastavimo dijalog, a da bi se to desilo, moramo da vratimo situaciju na stanje pre intervencije ROSU", izjavljuje Boris Tadić.

Kompletan ekskluzivni intervju koji je predsednik Srbije Boris Tadić dao za B92 pročitajte u našoj rubrici intervju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: