"KFOR pomaže nezavisnost Kosova"

Ministar Goran Bogdanović kaže da KFOR pomaže stvaranje nezavisne države Kosovo i nameće prištinske institucije da funkcionišu na celoj teritoriji pokrajine.

Izvor: Tanjug, radiokim.net

Četvrtak, 28.07.2011.

19:59

Default images

Bogdanović je rekao da predstavnici Vlade Srbije žele da probleme rešavaju na miran način.

On je pozvao kosovske Srbe da ostanu jedinstveni i hladne glave.

"Naše prisustvo ovde i podrška naroda pokazuju čvrstu rešenost Vlade da reši probleme na severu. Naš cilj je da na Kosovu više ne zaplače nijedna majka i to je želja državnog vrha Srbije", rekao je Bogdanović RTS-u.

Govoreći o današnjem sastanku sa komandantom Kfora, on je naveo da je cilj da se "dođe do mirnog rešenja, prihvatljivog za sve".

"Ono što nas čeka sutra i narednih dana ne garantuje nam da sve ide u tom pravcu", kaže Bogdanović.

"Ne znamo ništa o akterima nasilja na Jarinju, ali znamo da su nam naneli ogromnu štetu, i ti ekstremisti koji su mislili da na taj način čine dobro Kosovu i Metohiji grdno su se prevarili", zaključio je Bogdanović.

Bogdanović je pozvao predstavnike KFOR-a i EULEKS-a i kosovske institucije da ozbiljno shvate incidente koji su se tokom dana dešavali na jugu KiM.

On je upozorio da napetost raste i da se može smirivati samo odlučnom akcijom i namerom da se sačuva red i mir i da mora biti osuđeno svako nasilje.

“Pozivam KFOR, EULEKS, KPS i institucije u Prištini da osude napade na Srbe južno od Ibra. Jako je loša poruka tortura policije prema mirnim seljacima koji odlaze na pijacu da prodaju svoju robu.

Maltretiranje sveštenika je izazvalo posebno uznemirenje i zahteva hitnu reakciju i javnu osudu relevantnih institucija”, izjavio je za KIM radio Goran Bogdanović.

On je podsetio da je bez reakcije i osude prošao i napad na mladića koji je juče napadnut u selu Sušiće kod Štrpca dok je brao lekovito bilje.

Komandant KFOR-a Erhard Biler je izjavio da je NATO proglasio Jarinje i Brnjak za zabranjene vojne zone i zapretio primenom bojeve municije u slučaju napada.

Vlada Srbije je danas pozvala predsednicu Skupštine da zakaže vanrednu sednicu.

"U osnovi nasilne operacije pokušaja preuzimanja kontrolnih punktova Jarinje i Brnjak od strane pripadnika specijalne policije ne leži želja da se uspostave red i zakon, već jasna namera da se silom i po cenu ljudskih žrtava nametne promena ukupne realnosti na severu Pokrajine", navedeno je u saopštenju Vlade Srbije, koje je objavljeno danas ranije.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je rekao, posle današnjih razgovora u Zubinom Potoku, da je KFOR izašao iz okvira Rezolucije 1244.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: