Jens Brejvik: Bolje da se ubio

Jens Brejvik, otac Andersa Beringa Brejvika, izjavio da je njegovom sinu bilo bolje da izvrši samoubistvo, kao i da ne želi da ima u životu ništa više s njim.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2011.

20:39

Default images

"Mislim da je, na kraju, trebalo da oduzme život sebi, a ne da ubije toliko ljudi", rekao je Jens Brejvik na jugu Francuske, gde taj penzionisani diplomata živi.

Jens Brejvik je u intervjuu za TV2 kazao da sa sinom nije u kontaktu 15 godina i da, posle nezapamćenih zločina koje je Anders počinio u petak u Norveškoj, više ne želi da ima bilo kakve veze s njim.

"Nikada više neću imati bilo kakav kontakt s njim", rekao je Jens Brejvik, koga su kamere tokom intervjua snimale s leđa kako bi mu lik bio zaštićen. Sve vreme trajanja intervjua, na sunčanoj terasi u kući u Kurnanelu, na snimku se vide i francuski policajci.

Brejvikov otac priznaje da su to teške reči o njegovom sinu, ali i dodaje da je, kada pomisli šta se dogodilo, "ispunjen očajanjem".

"I dalje ne razumem kako se tako nešto moglo dogoditi. Niko normalan to ne bi uradio", rekao je Jens Brejvik.

Andersu Beringu Brejviku, koji je danas na prvom saslušanju priznao da je odgovoran za napade, određen je osmonedeljni pritvor, od kojih će četiri sedmice provesti u samici.

Iako je priznao da je izvršio napade, Brejvik se izjasnio da nije kriv za masovno ubistvo, već da mu je namera bila da spase Evropu i pošalje snažan signal, a ne da ubije što više ljudi.

U međuvremenu je norveška policija smanjila sa 93 na 76 broj žrtava napada u centru Osla i na ostrvu Utoja, navodeći da je teško utvrditi tačan broj ubijenih na ostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: