Nezadovoljstvo zbog presude Kepiru

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević za B92 kaže da nije zadovoljan oslobađajućom presudom koju je danas Šandoru Kepiru izrekao sud u Budimpešti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2011.

13:34

Default images

“Sama presuda izazvala je jednu, za mene iznenađujuću, reakciju pristunih u sudnici, koji su skandirarnjem odobrili odluku suda, što nije uobičajeno", dodaje Vukčević.

Srpski tužilac, koji je u Budimpešti prisustvovao izricanju presude Šandoru Kepiru, kaže da je očekivao da će biti izrečena osuđujuća presuda.

"Očekivao sam da će to biti satisfakcija za žrtve, kao i još jedan od dokaza da ratni zločini ne zastarevaju i da će oni koji su okrvavili ruke kad-tad odgovarati. Međutim, to se nije desilo, očekujemo da vidimo šta će drugostepeni sud da kaže, pošto je tužilac najavio žalbu", kaže Vladimir Vukčević za B92.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je 2008. godine počelo istragu protiv Kepira zbog zločina u Novom Sadu, ali je suđenje prepustilo Mađarskoj.

Prethodno zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić nije želeo da komentariše presudu suda u Budimpešti, naveo je da Beograd nije zadovoljan i da očekuje žalbu mađarskog tužilaštva.

Sud u Budimpešti je danas doneo presudu kojom je utvrdio da je Šandor Kepiro nevin jer, kako se navodi, nije učestvovao u krvoproliću, niti je tada dobio naređenje da ga izvrši.

Nećak: Očekivana presuda, u Mađarskoj ekstremna desnica jača

Aleksandar Neæak (Foto: ragan Kujundžiæ, e-novine.com)
Krajem Drugog svetskog rata Šandor Kepiro je zbog učešća u novosadskoj raciji dva puta osuđivan – na 10 i 14 godina zatvora, ali je uspeo da ih izbegne bekstvom u Austriju, a kasnije u Argentinu, gde je živeo do 1996. godine. Tada se vratio u Mađarsku, gde ga je pre pet godina našao čuveni lovac na naciste Efraim Zurof.

U savezu Jevrejskih opština Srbije smatraju da žrtve racije nisu dobile pravdu.

"Osloboditi nekoga krivice za ratne zločine značilo bi da Mađarska čvrsto u rukama ima dokaze da on nije bio tamo, da nije prisustvovao i da nije učestvovao u svemu tome. Sve ostalo za mene je politička presuda", kaže za B92 Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština.

Nećak kaže da su očekivali ovakvu presudu, jer je suđenje održano u Mađarskoj, u kojoj je, kako kaže, fašizam u porastu, a profašistička stranka Jobik ima znatan broj poslanika u parlamentu.

"Za njih Kepiro nije zločinac. Za nas, do kraja života moga, i onih koji posle mene ostanu, Kepiro će biti zločinac koji je potpuno, iz verovatno ideoloških, ali svakako antisemitskih razloga ubijao Jevreje u raciji. Osim racije, on je delovao na prostoru Vojvodine i slao ljude u koncentracione logore", navodi Nećak.

On dodaje i da ne veruje da bi presuda Kepiru bila drugačija i da mu je suđeno u Srbiji, jer "pokušaji određenih interesnih grupa da rehabilituju Nedića, Ljotića i slične, ukazuju da bi Kepiro i u Srbiji bio oslobođen".

SPO: Presuda je prvorazredni skandal

Srpski pokret obnove smatra da odluka suda u Budimpešti predstavlja prvorazredni skandal i veliku sramotu za mađarsko pravosuđe.

"Ovakva presuda ne predstavlja niti izraz prava, niti pravde, a ponajmanje izraz poštovanja prema hiljadama nevino stradalih žrtava, svirepo pobijenih od strane oružanih snaga fašističke Mađarske", ocenio je SPO.

U saopštenju se navodi da se SPO dosledno zalaže za otkrivanje svih zločina počinjenih na teritoriji Vojvodine od 1941. do 1945. godine i izražava nada da današnja odluka mađarskog suda neće negativno uticati na spremnost domaćeg pravosuđa i drugih državnih organa da "konačno rasvetle sva dešavanja iz ovog mračnog perioda".

LSV: Ponoviti suđenje

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da očekuje da će državni organi Srbije zatražiti od mađarskog pravosuđa ponavljanje suđenja Šandoru Kepiru.

Kako se navodi u saopštenju Biroa za informisanje LSV, posle današnjeg okončanja suđenja, ostaje bolan utisak da su na odluku
suda uticali Kepirova starost i zdravstveno stanje, a to su skandirajući potencirale i njegove pristalice.

"Ako je Kepiro ostario, zločin u kojem je od 20. do 23. januara 1942. godine ubijeno ili pod led na Dunavu gurnuto 1.246 Jevreja, Srba i
Roma i dan-danas je bolna rana na srcu Novog Sada i svih građana koji su tada izgubili najmilije", podseća LSV.

"Ako sud u Budimpešti nije u stanju da to suđenje organizuje, sud u Novom Sadu jeste. Makar mu se sudilo u odsustvu", piše u saopštenju.

DSS nije iznenađen presudom

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije za Vojvodinu kritikovao je odluku suda u Mađarskoj.

"Tražimo od Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova da bez odlaganja i najoštrije osude ovaj sramni čin mađarskih sudskih vlasti", rekao je predsednik Pokrajinskog odbora ĐS-a Branislav Ristivojević, navodi se u saopštenju stranke.

"Odluka sadašnjeg mađarskog pravosuđa da se oslodi već dva puta osuđeni, prvo od fašističke, a potom i postratne komunističke mađarske vlasti, ratni zločinac Šandor Kepiro nas ne iznenađuje", rekao je Ristivojević, uz tvrdnju da je Mađarska tek posle pritiska međunarodne zajednice pokrenula postupak protiv Kepira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: