Ponedeljak, 06.06.2011.

19:40

Van Rompej: Put ka EU i dalje težak

Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem.

Izvor: Tanjug

Default images

Van Rompej ocenio je da je hapšenje i izručenje Ratka Mladića "hrabar, veoma važan" potez Srbije, značajan za pomirenje u regionu.

"Saradnja i pomirenje u regionu idu ruku pod ruku sa evropskim integracijama", poručio je predsednik EU na zajedničkoj pres konferenciji sa Tadićem.

Van Rompej smatra da je put ka Evropskoj uniji i dalje težak, ali da je Srbija otklonila "veliku prepreku i sada ima novu šansu".

"Ključno je sada da se na tom putu ostvari što veći napredak. Ohrabrujem predsednika Tadića da intenzivira rad na toj agendi, a jačanje nacionalnih demokratskih institucija i jačanje vladavine zakona, promovisanje reformi pravosudnog sistema su osnovni elementi. Srbija će imati našu punu podršku i pomoć u ostvarivanju tih ciljeva", kazao je Rompej.

On je dodao da je preostalo još šest meseci do momenta kada će Evropski savet ponovo razmotriti pitanje proširenja EU i donositi odluke, i istakao da to vreme mora biti dobro iskorišćeno.

"Planovi realni, ali svaki naredni dan mora biti radan"

Tadić očekuje da Srbija do kraja ove godine dobije status kandidata za članstvo u EU i da na proleće sledeće godine počnu pregovori.

U predstojeće zadatke države na putu ka EU, predsednik Srbije ubrojao je borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, reformu pravosuđa i istakao da je "to dobar način da se dovedu nove investicije u zemlju i važno za napredak zemlje jer pruža mogućnost običnim ljudima.

"Srbija ne želi da ide veštačkim putem, već želimo da ispunimo sve obaveze koje su postavljene pred nas. Možete da računate na nas u uspostavljanju novog sistema vrednosti, koji će biti u skladu sa onim u EU", naglasio je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija je to pokazala I prilikom hapšenja Ratka Mladića.
"Mi smo to uradili zbog nas. Zbog naše moralne obaveze, zbog zakonskih i međunarodnih obaveza. Mi ćemo nastaviti tim putem", dodao je Tadić.
On je rekao I da je sada potrebno iskoristiti pozitivan momenat i da moraju da se ispune svi reformski zadaci.

Tadić je kazao da su neke važne stvari već urađene, kao što je rešavanje mandata poslanika, a da sada "ubrzanim koracima mora da se ide ka ispunjavanju Akcionog plana".

"Očekujem u najskorije vreme završetak tih reformskih procesa, i tada bi Srbija bila kvalifikovana za dobijanje statusa kandidata a nakon toga i za otpočinjanje pregovora za članstvo", naveo je on.

Na pitanje da li je realno da pregovori o članstvu počnu na proleće sledeće godine, predsednik Srbije je odgovorio da jeste, a da "svaki naredni dan mora da bude ispunjen obavezama i radom".

"Želim da demistifikujem stav onog dela srpske politike prema kome se nama stalno postavljaju novi uslovi za dobijanje statusa kandidata i otpočinjanje pregovora", zaključio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: