"Glasni trijumf SAD"

U reagovanjima na vest o ubistvu Osame bin Ladena većina svetskih lidera i međunarodnih zvaničnika izražava se zadovoljstvo.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.05.2011.

12:21

Default images

Reagovanja se svode na komentare da je ovaj događaj "veliko olakšanje" za ceo svet, kao i da predstavlja "glasni trijumf" za vlasti u Vašingtonu i njihove saveznike.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton upozorila je Al Kaidu i njene ogranke u svetu da ubistvo Osame bin Ladena u Pakistanu dokazuje da ta mreža ne može da porazi SAD i pozvala njene pripadnike da se okanu nasilja i vrate u društvo.

Ona je dodala da je operacija pronalaženja i likvidacije Osame bin Ladena skoro 10 godina posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine ukazuje da ta zemlja nikad neće prekinuti potragu za pravdom.

"Osama bin Laden odgovoran je za najteži teroristički zločin koji je svet video - za napad 11. septembra i mnogo drugih napada u kojima su izgubljene hiljade života, većinom Britanaca", rekao je britanski premijer Dejvid Kameron.

"Veliki je uspeh što je Bin Laden pronađen i što više neće moći da sprovodi svoju kanpanju terora širom sveta. Vest da je mrtav, doneće veliko olakšanje narodima širom sveta", smatra Kameron.

I izraelski premijer Benjamin Netanijahu pohvalio je SAD zbog ubistva Bin Ladena, rekavši da ono predstavlja "glasni trijumf" za Vašington i njegove saveznike.

"Ovo je trijumf pravde, slobode i vrednosti koje, rame uz rame, dele demokratske nacije u borbi protiv terorizma", naveo je izraelski premijer u saopštenju, prenose agencije.

Osama bin Laden bio je "veoma odgovoran" za širenje mržnje između naroda, izjavio je danas zvaničnik Vatikana, kardinal Federiko Lombardi.
Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenili su danas da ubistvo lidera Al Kaide Osame bin Ladena predstavlja “značajan uspeh” u naporima da se svet oslobodi terorizma.

"Osama bin Laden je bio zločinac odgovoran za gnusne terorističke napade koji su života koštali hiljade nedužnih ljudi. Njegova smrt svet čini bezbednijim mestom i pokazuje da takvi zločini ne mogu ostati nekažnjeni", naveli su Van Rompej i Barozo u zajedničkom saopštenju.

Po rečima nemačkog ministra spoljnih poslova Gvida Vestervelea dobra vest je što terorizam može da se zaustavi. Kako kaže to je dobra vest za sve koji poštuju slobodu i demokratiju širom sveta. Ipak, upozorava da se mora biti oprezan jer se ne isključuje mogućnost protivnapada. Premijer Italije Silvio Berluskoni kaže da ceo svet skoro deset godina čeka ovu vest.

"Ubistvo je uvek ubistvo, i naravno da takve stvari ne bi smele da se dešavaju, ali kada pomislim na masakr koji je 2001. počinio Bin Laden, imam utisak da je ovo možda nešto čemu su se svi nadali. Zato verujem da svi treba da budemo zadovoljni učinjenim", kaže Berluskoni.
Predsednik Rusije Dimitrije Medvedev uz ocenu da je ubistvo Bin Ladena "veliki uspeh", dodaje da Rusija želi da pojača saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma.

Turski predsednik Abdulah Gul navodi da je ovo dokaz da teroristi i njihove vođe kada-tad budu uhvaćeni, živi ili mrtvi. Gul kaže da slučaj vođe najveće i najsofosticiranije terorističke mreže na svetu treba da služi za primer svima, te sa velikim zadovoljstvom pozdravlja ovu akciju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ocenio je smrt Osame bin Ladena kao "prelomni trenutak" u svetskoj borbi protiv terorizma. Zločini Al Kaide dotakli su gotovo svaki kontinent u svetu, rekao je Ban u sedištu UN u Njujorku.

"Ovo je dan da se setimo žrtava terorizma ovde u Sjedinjenim Državama i svugde u svetu", dodao je Ban.

I Irak i Iran pozdravili su ubistvo lidera Al Kaide, kao i drugi svetski državnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: