Reakcije na smrt Bin Ladena

Smrt vođe Al Kaide Osame bin Ladena izazvale je reakcije u svetu. U SAD su ljudi izašli na ulice u Vašingtonu i Njujorku i nekim manjim mestima.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 02.05.2011.

11:09

Default images

Svoje zadovoljstvo nisu krili ni američki zvanicnici

Bivši predsednik SAD Džordž Buš koji je bio šef Bele Kuće u vreme terorističkih napada 11. septembra 2001. u Njujorku i Vašingtonu rekao je da mu je vest javio lično javio predsednik Obama i da ima samo reči zahvalnosti i hvale svima u obaveštajnim službama koji su posvetili svoje živote ovoj misiji.

"Ovo dostignuće obeležava značajnu pobedu za Ameriku, za ljude koji traže mir širom sveta, i za one koji su izgubili bližnje 11. septembra 2001. Amerika nastavlja svoju borbu protiv terorizma. Bez obzira koliko vremena je potrebno, pravda će biti sprovedena", rekao je Buš.

Britanski preijer Dejvid Kameron rekao je da je smrt Bin Ladena, "veliko olakšanje za svet".

Francuska "pozdravlja istrajnost SAD", a smrt Bin Ladena je "veliki događaj u globalnoj borbi protiv terorizma", rekao je predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe rekao je da je smrt Bin Ladena "pobeda za sve demokratije koje se bore protiv terorizma".

Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele ocenio je jutros da je smrt šefa terorističke mreže Al Kaida Osame bin Ladena "dobra
vest za sve ljude na svetu koji vole mir".

U saopštenju nemačkog šefa diplomatije navodi se da je "Osama bin Laden bio jedan od najbrutalnijih terorista na svetu" koji " na savesti ima živote hiljada nedužnih ljudi".

Slavlje u SAD

Proslava vesti o smrti bin Ladena u Njujorku (Tanjug)

Zadovoljstvo i oprez

Franko Fratini, ministar inostranih poslova Italije, ocenio je da smrt Bin Ladena "predstavlja veliku pobedu za SAD i za čitavu međunarodnu
zajednicu koja se bori protiv Al Kaide i terorizma".

Predsednik Turske Abdulah Gul rekao je da "pozdravlja s velikim zadovoljstvom vest o smrti Osam Bin Ladena".

U Indiji je smrt lidera Al kaide prihvaćena kao još jedna potvrda da je Pakistan "utočište" za teroriste.

"Mi s velikom zabrinutošću obraćamo paznju na deo izjave (Baraka) Obame da je operacija u kojoj je ubijen Bin Laden izvedena duboko u
Pakistanu", rekao je ministar inostranih poslova Indije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: