Selo kao rešenje za praznični odmor

I domaćini i gosti kosjerićkog kraja koji gaji višedecenijsku tradiciju seoskog turizma, slažu se da je selo odlično rešenje za odmor tokom praznika.

Izvor: B92

Nedelja, 24.04.2011.

22:33

Default images

Uskršnji praznici prilika su da mnogi iz većih gradova krenu ka manjim mestima, kako bi sa porodicom ili prijateljima obeležili praznik.

U krajevima kod Kosjerića, koji se decenijama bave seoskim turizmom, ovih dana ima gostiju koji su mnogo više od pukog gosta, jer je ovaj vid turističke ponude doveo do veza koje su postale čvrste kao rodbinske.

Kao i u drugim domaćinstvima, u kući Milutina Jovanovića, u živopisnom kraju udaljenom 12 kilometara od Kosjerića, Uskrs je prilika za porodična okupljanja.

Međutim, kada su pre 30 godina počeli da se bave seoskim turizmom, Jovanovići ni slutili nisu da će postati bogatiji za više hiljada ne gostiju, već kako oni više kažu daljih rođaka, koji stalno dolaze u Skakavce.

"Ustvari su to kao više od članova porodice i više od prijatelja. To su druženja, navikli smo jedni na druge i jednostavno nam praznik nije tako drag, ako bi se desilo da nemamo gostiju, ali uvek imamo gostiju", priča Milutin Jovanović.

Dok je za pančevačku porodicu Dizijak domaćinstvo Jovanovića već duže vreme i njihov dom, sada će to biti slučaj i za njihove komšije Stražmešterove.

Dizijakovima je ovo već osma godina kako dolaze kod porodice Jovanović, a Stražmešterovi već najavljuju da će sigurno doći ponovo.

"Pa mi smo prvi put ovde. Tako, čuli smo od komšija da je ovde super i tako da smo odlučili da i mi dođemo, na par dana, čisto da vidimo kako je i sigurno ćemo doći ponovo", kaže Kristina Stražmešterov.

"Znači mir tišina, priroda, svež vazduh, šta dalje reći. Ovde je, jednom rečju, prelepo", priča Jovan Stražmešterov.

Domaćin Milutin Jovanović kaže da mnogi greše kada o praznicima razmišljaju da idu van Srbije.

"Srbija je lepa na svakom koraku, gde se god makneš", kaže Jovanović, ocenjujući da za Srbiju može biti spas turizam i poljoprivreda.

Srbija ima zdravu hranu i dobre domaćine, koji umeju da pokažu zbog čega treba negovati običaje i tradiciju koja je sve više privlačna ne samo domaćim, već i stranim gostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: