Purda pušten na slobodu

Sud BiH ukinuo pritvor Tihomiru Purdi posle odluke srpskog Tužilaštva za ratne zločine da povuče optužnicu. Hrvatski veteran popodne pušten iz zeničkog zatvora.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2011.

18:36

Default images

"Sud BiH doneo je danas rešenje o obustavi ekstradicionog postupka protiv Tihomira Purde", kaže se u saopštenju.

U Sudu BiH objasnili su da je odluka o obustavi ekstradicionog postupka donesena pošto je Ministarstvo pravde Srbije putem Ministarstva pravde BiH izvestilo Sud BiH da nadležni sud u Srbiji odustaje od zahteva za izručenje Purde.

Purda je ubrzo nakon odluke Suda BiH pušten danas popodne iz ekstradicionog pritvora u Zatvoru Zenica, u BiH.

Avionom Vlade Hrvatske Purda koji je u pritvoru bio dva meseca, večeras će biti prevzen iz BiH u Hrvatsku.

Purda je kratko rekao novinarima da je presrećan što je ponovo na slobodi: "Ne mogu vam opisati to osećanje. Jedva čekam da vidim svoju decu i porodicu", kazao je Purda.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine odustalo je od krivičnog gonjenja Purde, kao i Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona osumnjičenih za ratne zločine u Vukovaru 1991, zbog nedostatka dokaza.

Purda je 5. januara uhapšen na graničnom prelazu u Orašju u BiH na osnovu poternice Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u Vukovaru nad zarobljenim vojnicima JNA.

U međuvremenu, prvostepeno veće Suda BiH odobrilo je 18. februara izručenje Purde Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: