Marti: Izveštaj pogađa u živac

Izveštaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu izazvao je veliko interesovanje jer je verodostojan i pogodio je tačno u živac, izjavio njegov autor Dik Marti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2011.

09:57

Default images

O izveštaju izvestioca Saveta Evrope, raspravljaće se u utorak u Parlamentarnoj Skupštini SE.

Marti je u intervjuu švajcarskim listovima "Sontags cajtung" i "Maten dimanš" kazao da ne pruža dokaze za optužbe, jer "nije istražni sudija", već samo istraživač, a njegov izveštaj, kako je dodao, sadrži veoma tačne detalje.

On je rekao da ga čudi to što je njegov izveštaj izazvao uznemirenje jer su gotovo svi elementi već bili poznati, pa je "pravi skandal što su zatvarane oči pred kriminalnim delovanjima pojedinih krugova, koji su dovedeni na vlast u Prištini".

Marti je podsetio na izveštavanje "Njujork tajmsa" i britanskog "Gardijana" na ovu temu, uz pozivanje na izveštaj FBI-ja iz 1999. Šest godina kasnije, nemački nedeljnik "Špigl" takođe je izvestio o trgovini ljudskim organima, dodao je Marti.

Žestoka reakcija na njegov izveštaj ostavila je, prema pisanju štampe, tragove na Martiju. "Nije zadovoljstvo biti optužen za lažova i nacistu", rekao je on povodom izjave odlazećeg premijera Kosova Hašima Tačija u kojoj je švajcarskog poslanika uporedio sa Jozefom Gebelsom.

Posebno ga je zabolela kritika koja je došla iz Švajcarske, gde su mu pojedine kolege prišle i sugerisale mu da je bolje da se "bavi interesima Švajcarske".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: