Palmea ubio jugoslovenski plaćenik

"Tajms" prenosi najnovije dokaze koji sugerišu da je ubistvo bivšeg švedskog premijera Olafa Palmea, deo, kako piše, Titove zavere.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2011.

09:04

Default images

Ubistvo, izvršeno 1986. godine u samom centru Stokholma, šokiralo je Evropu.

Sada, četvrt veka kasnije, pojavili su se dokazi koji bi mogli da pomognu u rešavanju misterije vezane za izvršioca tog ubistva.

Prema navodima istrage sprovedene u Nemačkoj, ubicu je platila jugoslovenska tajna služba.

Nemci veruju, piše dalje "Tajms", da je Vinko Sindičić, bivši plaćeni ubica, koji je 1988. godine u Škotskoj osuđen na 15 godina zatvora za pokušaj ubistva jednog uticajnog hrvatskog nacionaliste, izneo neke ključne detalje vezane za atentat na švedskog premijera.

Magazin "Fokus", poznat po dobrim kontaktima u nemačkim bezbednosnim službama, tvrdi da je Olafa Palmea ubila srpska tajna služba, te da je istovremeno planirala da krivicu svali na desničarske hrvatske separatiste, koji su jugoslovenskom vođstvu bili trn u oku, i da ih na taj način diskredituje u očima svetske javnosti.

List podseća da je Josp Broz Tito umro 1980. godine, ali njegova politika je, dodaje, nastavljena i posle smrti jugoslovenskog predsednika.

Sindičić, koji je nemačkim tužiocima već pomogao da se u Minhenu osudi ubica jednog hrvatskog direktora naftne kompanije, tvrdi da je Palmea ubio Ivo D., koji je u to vreme živeo u Hamburgu, a sada je penzioner u Zagrebu.

Nemačka tajna služba poslala je detaljni dosije specijalnoj Palmeovoj komisiji u Stokholmu koja nije pokazala veliko interesovanje, a šef komisije, iako je, ističe "Tajms", video te dokumente, prošle godine je izjavio da će biti vrlo teško da se ubistvo Olafa Palmea ikada razreši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: