"Namerno povećali dozu citostatika"

Članovi kriminalne grupe na čelu sa Nenadom Borojevićem i Zoranom Bekićem namerno su povećavali doze citostatika pacijentima, piše "Blic".

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2011.

23:51

Default images

Prema navodima optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, u koju je "Blic" imao uvid, Bekić je uzeo najviše provizija od farmaceutskih kuća i veliki deo zadržavao za sebe.

Optuženi su doze citostatika pacijentima povećavali kako bi od farmaceutskih kompanija dobijali veću proviziju, piše "Blic".

Borojević, direktor beogradskog Instituta za onkologiju i radiologiiju Srbije i Bekić, načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije i predsednik Komisije za citostatičke lekove Ministarstva zdravlja, povećavali su doze da bi od farmecutskih kompanija dobijali veću proviziju, navodi se u optužnici u koju je “Blic” imao uvid.

Prema navodima optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, Bekić je uzeo najviše provizija od farmaceutskih kuća i veliki deo zadržavao za sebe.

U optužnici se zaposleni u IORS terete za primanje mita, a predstavnici farmceutskih kuća za davanje mita, a navodi se i da su na povećanje potrošnje citostatika kod pacijenata uticali optuženi Bekić, Zoran Tomašević, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost IORS i Ivan Popov, član konzilijuma IORS, protiv koga je postupak razdvojen.

Tomašević je prema optužnici uzeo proviziju od 7.769.848 dinara i 4.253 evra. Citostatici čije su doze optuženi lekari povećavali su paklitaksel, docetaksel, erbituks i avastin.

Na sastancima kolegijuma Klinike za medikalnu onkologiju Bekić je kao šef dečjeg odeljenja davao savete i sugestije internistima za koji citostatik favorizovanih kompanija i kom periodu da povećaju ili smanje potrošnju. Optužnica navodi da je kao predsednik Komisije za citostatičke lekove Ministartva zdravlja omogućio povećanje potrošnje citostatika “paklitaksel” i “docetaksel”.

"Koristeći svoj autoritet uticao je da Komisija donese odluku da se uz citostatik “herceptin” obavezno koristi i citostatik “paklitaksel” ili “docetaksel”, navodi se u optužnici uz ukazivanje da je time favorizovao preduzeće “Sanofi aventis”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: