Francuska: Ugašen server Vikiliksa

Glavni server "Vikiliks“ u Francuskoj prestao sa radom saopštila je švajcarska organizacija koja održava kontraverznu internet stranicu.

Izvor: B92

Nedelja, 05.12.2010.

10:48

Default images

Isiti izvor je dodao da se trenutno radi na prebacivanju trenutno jedinog dostupnog domena - wikileaks.ch - na server smešten u Švedskoj.

Denis Simone iz švajcarske organizacije "Piratska partija" kazao je da bi preusmeravanje moglo da potraje nekoliko časova i da je sajt još dostupan zahvaljujući numeričkim adresama sa švedskih servera.

Simone u izjavi za američku agenciju nije mogao da kaže zbog čega je server u Francuskoj prestao sa radom.

Francuski ministar za industriju Erik Beson zatražio je u petak zabranu delimičnog održavanja servera tog antikorupcijskog veb sajta u Francuskoj.

"Situacija je naprihvatljiva. Francuska ne može održavati sajt koji krši tajnost diplomatskih odnosa i ugrožava ljude", poručio je tada Beson u pismu upućenom zvaničnicima Ministarstva.

Američka kompanija "Evri Di-En-ES" (Every DNS) u četvrtak je ukinula domen wikileaks.org, a usluge održavanja servera "Vikiliksu" ranije je otkazao i "Amazon" zbog navodnog kršenja uslova korišćenja usluge.

"Vikiliks" je prošlog meseca započeo objavljivanje oko 250.000 tajnih diplomatskih depeša, zbog čega se našao na meti vlada velikog broja zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

19 h

Podeli: