Ponedeljak, 29.11.2010.

11:04

Od kritika do ravnodušnosti

Ministarstva inostranih poslova Iraka, Pakistana i Francuske kritikovala su objavljivanje depeša američke diplomatije na portalu Vikiliks.

Izvor: B92, Beta

Default images

Sa druge strane vlasti u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj ne uzbuđuje objavljivanje depeša iz američkih ambasada u njihovim zemljama. Izrael smatra da je „dobro prošao“.

Šef iranske diplomatije Hošjar Zebari nije želeo da komentariše sadržaj koji se konkretno odnosi na Iran, ali je rekao da objavljivanje ovih dokumenata odmaže i da je došlo u nezgodno vreme.

U dokumentima, koja su dostavljena brojnim medijima, ističe se da su američki zvaničnici u Bagdadu zabrinuti zbog uticaja koji ima Iran u tek nastaloj iračkoj demokratiji, a vidljiv je i napor da se spreči Iran da dođe u posed nuklearnog naoružanja, kao i zabrinutost da bi Izrael mogao napasti Iran.

"Osuđujemo neodgovorno objavljivanje poverljivih zvaničnih dokumenata", rekao je portparol pakistanskog ministarstva spoljnih poslova Abdul Basit, komentarišući navode da bi visoko obogaćeni uranijum u Pakistanu iz nuklearnog programa mogao da se preusmeri na proizvodnju nuklearnog oružja.

U objavljenoj diplomatskoj prepisci se vidi da Obamina administracija nastoji da proveri i da li se Pakistancima može verovati u borbi protiv Al Kaide.

Basit je kazao da su SAD unapred upozorile Pakistan da će biti objavljena dokumenta koja zvaničnici još ispituju.

Kabul: Objavljivanje neće narušiti odnose

Američka poverljiva dokumenta koja je objavio internet sajt Vikiliks, u kojima je predsednik Avganistana Hamid Karzai okarakterisan kao "izuzetno slab", neće narušiti odnose Kabula i Vašingtona, saopštio je danas Karzaijev portparol Vahid Omer.

"To neće imati značajan uticaj na naše šire strateške odnose sa SAD", rekao je Omer na konferenciji za novinare.

"U dokumentima nema mnogo toga što nas je iznenadilo i ne vidimo ništa bitno što bi moglo da zategne naše odnose", rekao je Omer, dodajući da, ipak, još postoji mogućnost da bude načinjena šteta, pošto je objavljen samo deo dokumenata koje Vikiliks namerava da postavi na svom sajtu.

U objavljenim dokumentima Karzaijev brat Ahmad Vali Karzai je nazvan korumpiranim narko-dilerom, prenela je agencija Rojters.

Za predsednika Karzaija se, s druge strane, navodi da je neefikasan i sklon verovanju u teorije zavere.

Francuska i Izrael

Francuska je danas ocenila da objavljivanje poverljivih dokumenata Stejt departmenta do kojih je došao sajt Vikiliks predstavlja pretnju i pružila podršku američkoj administraciji.

"Podržavamo američku administraciju u želji da se izbegne ono što utiče ne samo na organe vlasti, na kvalitet njihovog rada, već i što dovodi u opasnost muškarce i žene koji su bili u službi zemlje", izjavio je portparol francuske vlade Fransoa Baroen za radio Evropa 1.

On je rekao da treba biti "veoma pažljiv i solidaran na nivou država u borbi protiv pretnje" čiji je cilj "autoritet i demokratski suverenitet".

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik ocenio je danas da je Izrael "dobro prošao" nakon što je sajt Vikiliks objavio poverljiva dokumenta američkog Stejt departmenta.

Ti dokumenti pokazuju, kako je rekao, da "Izrael nije dvoličan i da privatno govori ono što govori i javno" kad je reč o neophodnosti da se deluje protiv pretnje iranskog nuklearnog programa.

"Ispostavilo se da je ceo Bliski istok uplašen mogućnošću nuklearnog Irana. Arapske zemlje pritiskaju SAD na vojnu akciju mnogo više nego Izrael", rekao je taj izraelski zvaničnik.

Istočna Evropa

Među 250.000 depeša i dokumenata iz američkog Stejt departmenta koje je sinoć počeo da objavljuje Vikiliks, nalazi se 970 depeša iz Poljske uglavnom iz perioda između 2005. i 2009. godine kada su Vašington i Varšava pregovarali o tome da se u Poljskoj razmeste rakete presretači u okviru američkog antiraketnog štita.

Zvaničnici u Poljskoj složili su se da depeše koje je objavio Vikiliks nikako ne mogu da izazovu svetsku senzaciju kao kada su nove komunističke vlasti u Rusiji objavile diplomatske depeše carske Rusije u jesen 1917. godine.

"Već smo se privikli da depeše cure. Mislim da Biro za nacionalnu bezbednost to prati, ali nema nekih posebnih priprema ni dežurstava", kazao je danas savetnik poljskog predsednika Tomaš Nalenč.

"Ti dokumenti na Vikiliksu neće ostaviti veće posledice. Takve stvari čujemo povremeno kada se zaboravi uključen mikrofon", kazao je poljski evroposlanik Pavel Koval, koji je u vreme vlade konzervativca Jaroslava Kačinjskog bio zamenik šefa poljske diplomatije.

Po njegovoj oceni, tim dokumentima neće se baviti ni Evropski parlament, jer je to stvar najviše za analitičare međunarodnih odnosa, a sitnih senzacionalnih opisa ko je "alfa mužjak", ko "teflonska političarka" javnost će se za par dana zasititi.

"To što je procurilo neće ni biti predmet rasprave među državama, verovatnije je da će vlade u tišini početi da povlače diplomate koji su davali takve karakteristike. To može da bude svojevrsno pročišćavanje diplomatije", kazao je Koval.

I poljski premijer Donald Tusk kazao je juče da ne očekuje nikakve senzacije niti odavanje poljskih državnih tajni a ako, kako se priča, u tim dokumentima budu izveštaji o poljsko-američkim pregovorima o antiraketnom štitu, depeše iz ambasade u Varšavi i konzulata u Krakovu mogu pre da budu kompliment za Poljake.

Iz Praga je na Vikiliksu 1.271 depeša, ali Vašington za razliku od Varšave koju je unapred upozorio, nije našao za shodno da obavesti i Prag o pretnji objavljivanja poverljivih i često po odnose sa saveznicima neprijatnih diplomatskih dokumenata.

Češki mediji očekuju da će se u depešama iz Praga pored pregovora o postavljanju radara propalog američkog antiraketnog štita u poligonu Brdi južno od Praga naći sigurno i izveštaji o nabujaloj korupciji u Češkoj.

Jesenas je bivši američki ambasador Vilijam Kabanis, koji je u Pragu služio u periodu iz koga su depeše na Vikiliksu, javno kazao da do dolaska sadašnje vlade premijera Petra Nečasa na izborima krajem maja u Češkoj nije bilo moguće u državnoj upravi naći instituciju koja ne bi bila deo korumpiranog sistema.

Na Vikiliksu će se naći i 1.172 depeše iz američke ambasade u Bratislavi, a još 43 odnose se na Slovačku.

Berluskoni se samo nasmejao

Amerièke diplomate ocenjuju da je Berluskoni Putinov portparol u Evropi (Beta)
Kada su ga obavestili da su na Vikiliksu objavljeni poverljivi dokumenti o njegovim žurkama, nesposobnosti i bliskom odnosu sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, italijanski premijer Silvio Berluskoni se "nasmejao", prenosi italijanska agencija Ansa.

Na Vikiliksu je za Berluskonija rečeno da je "nesposoban i neefikasan", da je "fizički i politički slab", a da su njegove "divlje žurke" dokaz da "se ne odmara dovoljno".

Što se tiče njega i Putina, objavljeno je da Berluskoni "sve više postaje Putinov portparol u Evropi" i da njih dvojica razmenjuju "raskošne poklone".

Berluskoni još nije zvanično odgovorio, ali je italijanski ministar odbrane Injacio la Rusa rekao dnevniku "Korijere dela Sera" da su ova otkrića "uglavnom tračevi" i da neće ugroziti italijansko-američke odnose.

Ministar spoljnih poslova Franko Fratini izjavio je da se Berluskoni "ne oseća ni napadnuto ni uvređeno".

Fratini, koji se nalazi u Dohi, u poseti Kataru, je rekao da se mora naglasiti da "poverljivi izveštaji ambasadora nisu isto što i spoljna politika jedne zemlje" i da bi bilo strašno i pomisliti da je politika američke vlade prema velikom broju zemalja saveznica politika nepoverenja, prenosi Ansa.

Fratini je, takođe, optužio osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, da želi da "uništi svet", i ponovio da ne želi da komentariše sadržaj objavljenih dokumenata.

Berlin bez komentara

Nemačka vlada neće komentarisati sadržaj depeša američkih ambasada širom sveta, pa i one u Berlinu, upućenih Stejt departmentu, koje od juče objavljuje internet portal Vikiliks.

Prema navodima nemačkih medija koji se pozivaju na obaveštene krugove, vlada kancelarke Angele Merkel neće komentarisati interni američki materijal.

Pored toga, u Berlinu je dogovoreno da će nemački stručnjaci preispitati sadržaj svih depeša iz Nemačke koje je objavio ili će narednih dana objaviti Vikiliks da bi ustanovili da li njihov sadržaj ugrožava bezbednost nemačkih građana u zemlji ili u svetu.

Istovremeno su nemački zvaničnici stavili do znanja da objavljivanje poverljivih i tajnih dokumenata neće poremetiti odnose Nemačke i SAD.

Moskva za sada bez komentara

Kremlj je danas odbio da komentariše karakteristike ruskog predsednika koje su davale američke diplomate u svojim depešama, a koje je objavio sajt Vikiliks.

Dnevnik Komersant danas je, pozivajući se na tekstove izdanja koje su ranije dobile pristup bazi Vikiliksa, kao i iz izloženih otvorenih dokumenata, objavio neke delove koje se tiču Rusije, odnosno odnosa predsednika Dmitrija Medvedva i premijera Vladimira Putina.

Tako se, o predsedniku Medvedevu, u jednoj od depeša govori da je "bled i neodlučan", a u drugoj da "izigrava Robina uz Betmena".

Pod "Betmenom" očigledno imaju u vidu premijera Putina, koga su u jednom od telegram nazvali "alfa-mužjakom", naveo je Komersant.

Neimenovani izvor iz Kremlja, rekao je onlajn izdanju Komersanta da je američka strana upozoravala Moskvu da je moguće curenje informacija.

"Naše diplomate bivaju ne manje otvorene u svom unutrašnjom prepisivanju", rekao je taj izvor.

Portparol ruskog premijera Dmitrij Peskov rekao je da je rano za komentare o karakteristikama koje su u tim izveštajima dati Putinu.

"Za sada se ne može reći ništa konkretno. Najpre treba pogledati koja je engleska reč upotrebljena. Kao drugo, kog nivoa su diplomate i činovnici davali takve karakteristike i u kojim dokumentima. I uopšte treba proveriti da li je reč o Putinu, a potom komentarisati", rekao je Peskov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: