Bogdanović razgovarao s De Marnakom

Ministar Goran Bogdanović i šef Euleksa Gzavije Bu de Marnak složili su se da je neophodno da Beograd i Priština što pre započnu dijalog.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2010.

16:34

Default images

Bogdanović je, tokom sastanka u Beogradu, istakao da je interes Srbije da misija Euleks bude što uspešnija i pomogne održavanju mira i stabilnosti na KiM.

On je naglasio da dok se misija EU bude držala svog mandata i statusne neutralnosti, "imaće u Beogradu pouzdanog i predvidivog partnera", saopštilo je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Bogdanović je tokom otvorenog i prijateljskog razgovora, konstatovao da su u prethodnom periodu Euleks i Kfor na severu pokrajine jačali svoje prisustvo.

On je istakao "da Beograd nema ništa protiv takvih aktivnosti, dok se one kordiniraju u dogovoru sa Srbijom i kreću u okvirima statusne neutralnosti".

"U suprotnom, desiće se ono što se i dogodilo - umesto da akcije Euleksa na severu narod shvati kao borbu protiv kriminala, na njih se gleda kao na pripremu 'okupacije' ili stavljanje misije EU na stranu Prištine", upozorio je Bogdanović.

On je, u cilju izbegavanja takve situacije i nepotrebnih tenzija, još jednom ponovio zahtev za bolju koordinaciju, istakvaši spremenost Beograda da sarađuje sa legitimnim međunarodnim prisusutvom u borbi protiv svih vidova kriminala.

Bogdanović je istakao da je kriminal prisutan ne samo na severu, već na celoj teritoriji KiM i da priče kako je sever pokrajine "Divlji zapad" na kome vlada anarhija "predstavljaju neku vrstu kompenzacije, jer suštinski niko ne sme da se pozabavi spregom organizovanog kriminla i kosovskih institucija".

On je upozorio sagovornika na opasnost od unilateralnih postupaka, ali i eventalnih namera da se promeni realno stanje na terenu, jer bi to imalo za posledicu otežavanje ili onemogućavanje dijaloga.

Prema njegovim rečima, pokretanje inicijativa za eliminisanje prisusutva UN na severu može samo štetiti konstruktivnoj saradnji i dobroj komunikaciji.

Ministar Bogdanović i šef Euleksa složili su se da se u saradnji mogu učiniti određeni pomaci na obostranu korist, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: