Petak, 01.10.2010.

22:19

Izvinjenje SAD-a Gvatemali

SAD su se izvinile zato što su američki naučnici, pre više od šest decenija u Gvatemali, eksperimantisali na ljudima i inficirali ih polnim bolestima.

Izvor: Danas

Default images

“Istraživanje o vakcinisanju od seksualno prenosivih bolesti, sprovedeno od 1946. do 1948. godine, bilo je svakako neetično”, ističe se u saopštenju Stejt departmenta.

“Iako se to dogodilo pre 64 godine, zgroženi smo takvim istraživanjem za svaki prekor, koje se sprovodilo pod maskom brige za javno zdravlje”, piše u saopštenju.

“Duboko žalimo da se to dogodilo i izvinjavamo se svim pojedincima koji su bili pogođeni takvom odvratnom istraživačkom praksom”, navodi se u zajedničkom saopštenju državnog sekretara Hilari Klinton i sekretara za zdravstvo Ketlin Sebelijus.

“Ponašanje prikazano u tom istraživanju ne predstavlja vrednosti SAD, niti našu privrženost ljudskom dostojanstvu i velikom poštovanju prema narodu Gvatemale. To istraživanje je tužan podsetnik da adekvatna zaštita ljudi nije postojala pre pola veka - dodaje se u tekstu.

Radi se o projektu čiji su kosponzori bile vlade SAD i Gvatemale. Eksperiment je obuhvatio oko 700 osoba - zatvorenika i pacijenata bolnice za mentalne bolesti.

Istraživači su navodno pokušali da odrede da li penicilin može da spreči infekciju, ali nisu pružili nikakvu naučno korisnu informaciju i rezultati su sakriveni, dok ih nije otkrila Suzan Reverbi, profesor na Vesli koledžu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: