Politizovano ustoličenje patrijarha

Deset dana pre ustoličenja patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji, taj čin već se politizovao. Predstavnici kosovskih vlasti žele da prisustvuju tom činu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 23.09.2010.

00:41

Default images

Čulo se i da bi državni predstavnici Srbije morali da traže dozvolu kosovskih vlasti ako odluče da prisustvuju takvoj ceremoniji.

Premijer Srbije Mirko Cvetković poručuje da ustoličenje patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patrijaršiji nikako ne bi trebalo politizovati, jer je to događaj koji organizuje Srpska pravoslavna crkva.

"Ja se nadam da će organizacija biti urađena na pravi način i bez ikakvog uplitanja politike i političkih implikacija, a lično smatram da ne želim da politizujem jedan duboko religiozni i duhovni čin od najvećeg značaja za naš narod", rekao je Cvetković.

Ustoličenje patrijarha zakazano je za 3. oktobar u Pećkoj patrijaršiji. Predstavnici KFOR-a pozvali su lokalne organe vlasti u Peći da učine sve da ustoličenje protekne mirno, dok je SPC pozvala zainteresovane da na ustoličenje ne putuju privatnim prevozom.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je za Kosovapres da kosovske institucije nikoga ne sprečavaju da dođe na religijske obrede, pa neće ni predsednika Srbije Borisa Tadića, ukoliko "podnese odgovarajući zahtev, na regularan način".

Bogdanović: Politička uslovljavanja ne doprinose pomirenju

Ministar za Kosovo i Metohijiu Goran Bogdanović ocenio je kao neprimereno stavljanje ceremonije ustoličenja patrijarha Irineja u politički kontekst i rekao da političko uslovljavanje ne doprinosi razumevanju i pomirenju Srba i Albanaca.

"Evidentno da ovakvim ponašanjem Priština nastoji da ustoličenje patrijarha zloupotrebi i politizuje", kazao je ministar i ponovio da je organizator ceremonije SPC i da je njeno isključivo pravo koga poziva da prsisustvuje ustoličenju patrijarha srpskog Irineja.

Ministar je naveo da je organizacija ustoličenja u rukama SPC, uz pomoć međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, i dodao da se nada da će taj duhovni i verski čin od izuzetne važnosti za SPC i srpski narod proteći na pravi način, kako dolikuje jednoj duhovnoj ceromoniji, bez uplitanja politike.

"Stvar je SPC, kao organizatora, koga će da pozove u Pećku patrijaršiju, i osnovna kultura i norme ponašanje nalažu da se nepozvan u goste ne dolazi, bilo da se radi o zvaničnicima Srbije ili nekom drugom", kazao je Bogdanović.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, odnosno Vlada Srbije je kancelariji Euleksa dostavila spisak naših zvaničika koji će ići na ustoličenje patrijarha, podsetio je ministar.

"Obaveza Euelksa i ostalih međunarodnih misija je da zvaničnici koji su pozvani od strane SPC, bezbedno stignu u Pećku patrijaršiju, ali i da ceo događaj protekne u miru i redu", kazao je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

15 h

Podeli: