Četvrtak, 23.09.2010.

00:41

Politizovano ustoličenje patrijarha

Deset dana pre ustoličenja patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji, taj čin već se politizovao. Predstavnici kosovskih vlasti žele da prisustvuju tom činu.

Izvor: B92

Politizovano ustolièenje patrijarha IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Martin.Pirot

pre 13 godina

Ja samo ne mogu da se nacudim jednoj stvari, nedelju dana pred ustolicenje oni jos ne znaju kog ce da pozovu a koga nece, pa za seosku svadbu se bre salju pozivnice bar mesec dana unapred, ponekad i vise!

muka mi licemera

pre 13 godina

Ratni zlocinac Taci neka na nekom drugom mestu trazi promociju. U patrijarsiji mu nije mesto. Dosta je zalosno sto kosovski Albanci misle da taj njihov Taci ima bilo kakav kredibilitet da se pojavljuje na ovakvim mestima. Sve dok se Albanci ne oslobode ovakvih lidera kao sto je Taci, nece biti ni iskrenih pregovora ni uspostavljanja normalnih odnosa. Ne znam kako bi se Albancima dopalo da im Arkan ili Legija dolaze na proslave.

PRN

pre 13 godina

Da zna G.Bogdanovic da je u pravu! Isto vazi i za Kosovo. Kosovo je nezavisna i suverena drzava, zato nijedan strani politicar ne moze da udje u Kosovsku teritoriju bez dozvole Kosovskih vlasti!

(Vlast)a

pre 13 godina

Samo da pomenem drugi slucaj u nasem susedstvu koji se tice dve nama prijateljske drzave. Vaseljenska patrijarsija duze od pet vekova se ne nalazi na hriscanskom tlu. Danasnja praksa ustolicenja patrijarha u Istanbulu podrazumeva prisustvo zvanicnika Turske i po dozvoli i pozivu predstavnika hriscanskih zemalja, u prvom redu Grcke. Nemoguce je da crkva nesto organizuje sama, bez drzavne pomoci. Nije Pecka patrijarsija u polozaju Svete Gore. Pa i na Svetoj Gori niko ne moze da radi sta hoce, ukoliko to ne odobri drzava Grcka. Da smo pametni, sami bi pozvali sve albanske prvake i onda ih zamolili da dozvole posetu nekome od politicara iz Srbije.

Бранко

pre 13 godina

Када већ позивате народ да не иде својим аутомобилима, онда реците да ли има организовани превоз. Лично сам веома заинтересован да одем и не бих ишао својим аутом ако не морам.

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Posto su u Srbiji kao i u Rusiji vera i politika totalno pomesane (doduse u Srbiji nesto manje od kada je izabran novi Patrijarh i svaka mu cast na tome), mozda ovo ne bi bila losa prilika za zapocinjanje neke vrste realnog dijaloga.

Vladan

pre 13 godina

Kao što sam pretpostavio, na ovaj članak su se odmah upecali dežurni sekularisti. Ustoličenje patrijarha u njegovom istorijskom sjedištu jeste nacionalni događaj. Tako je i u evropskim zemljama. Ono što je za Italiju intronizacija pape, za Englesku -intronizacija kenterberijskog nadbiskupa, to je za nas ustoličenje patrijarha. Naši sekularisti, koji su veliki evroentuzijasti, zaboravljaju da Evropa nije ni približno sekularna koliko bi oni hteli. U U.K. premijer, po ustavu može biti samo anglikanac. Slično je i u skandinavskim zemljama. Crkvene ceremonije su tamo državne i narodne svetkovine. Možda bi hteli model Sovjetskog Saveza ili Enverove Albanije?

Branko

pre 13 godina

Političari ne treba ni da idu, ni srpski a pogotovo albanski. Ustoličenju patrijarha treba da prisustvuje verujući narod i sveštenstvo. Tu nema mesta antihristima.

Darko

pre 13 godina

Zamislite kada bi neko iz "Obraza" ili iz slicnih im organizacija, ili mozda kada bi "vojvoda" Seselj izrazio zelju da danas sutra prisustvuju Saboru Islamske Zajednice Srbije ! Malo manje cinizma od "bivsih" vodja OVK, bi bilo pozeljno ako vec zelimo iskren dijalog.
Ako im je toliko stalo do SPC, bolje bi im bilo da obnove na desetine porusenih crkava i manastira na Kosovu.
Ovako sve to lici na jos jednu podmuklu provokaciju.

bob.e.lee

pre 13 godina

Srbi se secaju ko je cuvao Patrijarsiju ali se takodje secaju kako je tamo izbio pozar 80ih zbog "neispravnih instalacija", secaju se paljenja, kradja, silovanja, Martinovica (interesantno Redzepi je bio u ekipi koja je tvrdila da se siroti covek sam povredio) i svega drugog sto je dovelo do raspada SFRJ...mislite o tome, zivot nije ono sto se serviralo na CNN...

mart 2004

pre 13 godina

Nakon marta 2004 i spaljivanja toliko mnogo crkava na Kosovu SPC nikad ne bi trebala omoguciti istim ljudima koji su pogrom komandovali da udju u nase svetinje. Nikad!

cajka

pre 13 godina

Nista lazljivije nisam procitao od tvrdnje da su neki narodi cuvali Pecku patrijarsiju. To je poznata propaganda iz doba Titove Jugoslavije kada je bilo neophodno "razvijati i negovati" bratstvo i jedinstvo. Radi se o Arbanasima koji su naseljavali podrucje Rugovske klisure i koji su za nadoknadu i kada su za to imali interesa, tkzv. besom garantovali navodno sigurnost Peckoj patrijarsiji. Ako je tako zasto je cuva KFOR vec 11 godina? Spalili bi je vi kao sto ste to cinili 11 marta sa crkvama i manastirima koji su bili bez zastite. Molim vas nemojte vise da ih cuvate. Kako ste cuvali nase cuvajte vase.

Rozenkrojcer

pre 13 godina

"a lično smatram da ne želim da politizujem jedan duboko religiozni i duhovni čin od najvećeg značaja za naš narod".
Šta je on ovim hteo da kaže? Smatra da ne želi?
Btw, Srbija je sekularna država...

memetic

pre 13 godina

Cvetković 'oće reći: Samo srpski političar sme da politizuje srpsku Crkvu. A ako je za utehu (a nije!), pa bar deset godina gledamo i "uživamo" u (produženom) medenom mesecu tzv. sekularne države i SPC.

Bojana

pre 13 godina

E ovo je bilo stvarno providno!
Kao nece da politizuju dogadjaj... Sto ne kazu lepo, Kosovo nije vise nase, a Albanci nece da nas puste bez nekih tamo uslovljavanja.
Poznajuci nase politicare,stajali bi ti u prvom redu svi "skruseni" i pobozni kao, al kiselo grozdje...
A vala ni meni to nije najvaznija stvar na svetu, otac mi je poso izgubio pre dva dana, bez ikakvog dokumenta,objasnja, sta ce sa penzijom... OVO NEMA NIGDE STA SE RADI U SRBIJI

moleban

pre 13 godina

Cuj ovog "najveci nacionalni znacaj"
Pa zato nam je privreda u blatu, da ne upotrebim adekvatniji izraz.
Molim patrijarha da pre ustolicenja odrzi jedan moleban za nezaposlene, gladne,za beskucnike, za cenu gasa i energenata,za proizvode na akcijama sa tri puta prepravljanim datumima, cisto onako da ne pocrkamo.
Moleban za sve tajkune, lopove i kriminalce da uspeju da legalizuju novac i da se nazovu ljudima od znacaja.
Moleban da nadju Drazu da konacno srbija legalizuje APSURD vaznosti i znacaja Drzave

mc

pre 13 godina

Sta se premijer javlja u vezi poslova Crkve!
SPC radi svoj posao, ustolicuje svog sefa....Da bi mogla to da uradi mora da trazi dozvolu od Kosova..Jedino sto bi drava mogla da uradi je da pomogne (ako SPC trazi pomoc) kao i svakoj organizaciji i da urgira kod kosovskih vlasti da se dogadjaj odobri i dobro obezbedi..i to je sve u cemu bi drzava trebala da ima udela...
Ja, kao vernik cu ici ili necu, a drazavu to ne treba da interesuje!

Brasa

pre 13 godina

da li se srbi jos makar malo secaju koji je to narod decenijama cuvao i pazio pecku patrijarsiju?! zaboravili su da su to cinili ti isti albanci i da im je to bila jako velika cast!

Mirko

pre 13 godina

Vidi ti njih kako se namecu! E pa gospodo, moze doci onaj ko bude pozvan od SPC a ostali neka traze svoju promociju na drugom mestu a sa nasim svetinjama se neizmotavajte "dragi" politicari i moji i tudji!

Darkness

pre 13 godina

Sta je cudno? Crkva se vec duboko mesa u drzavna pitanja, pa je i politizacija ovoga normalna. Jednostavno, drzava i crkva moraju biti potpuno odvojeni!

V

pre 13 godina

Pa bio bi red da traze dozvolu.Ipak je u pitanju strana drzava.Da ima bilo kakvog reda predsednik nase drzave ne bi prisutvovao ovom ustolicenju u znak protesta protiv patrijarha i njegovih krajnje sovinistickih i nazadnih izjava.

milena

pre 13 godina

Ma otkud to, SPC je poznata po uzdrzavanju od svih stvari ovozemaljskih(od audija do ratova), a i srpski politicari nikada ne manipulisu religijom...

!

pre 13 godina

"... ne želim da politizujem jedan duboko religiozni i duhovni čin od najvećeg značaja za naš narod", rekao je Cvetković.

Zasto je to cin od najviseg znacaja Cvetkovicu ?
Ja se sa Vama ne slazem i verujem da na mene, gradjanina nikako (a Vi biste trebali da budete garancija da nece, sekularna drzava) nece uticati ma kakva aktivnost SPC.

Amerikanac iz Pristine

pre 13 godina

Ne vidim nista lose u tome da u ovoj religioznoj ceremoniji ucestvuju i Kosovski i Srpski predtavnici.Secam se prije devedesetih(1990) svi narodi bez obzira cije vere su respektovali smo jedan drugog.I bas bi lepo bilo da to toga dodje jer sada se i Srpski i Albanski(Kosovski) politicari deklarisu za razgovore ,dijalog a ovo je dobra prilika da se bar pozdrave jedni sa drugima jedno ljudsko zdravo.Mislim da je vreme da gledamo za buducnost nase dece moramo da se okrenemo buducnosti.

Olivera

pre 13 godina

Sta ti to znaci, Cvetkovicu? Izjasni se, covece, konacno, ne cekaj da ti odgovore diktira Tadic. Odgdovori jasno i glasno: hoces li pitati za dozvolu vladu Kosova da prisustvujes ustolicenju (jer drugacije ne mozes tamo otici) ili neces mrdnuti iz Beograda, jer je tako jednostavnije. Najverovatnije ces izmisliti neku vaznu inostranu posetu...

Marko

pre 13 godina

Srpske crkve na Kosovu danas mora da cuva Kfor ili tzv. KPS. Neka o tome razmisljaju Taci i Sejdiju.
Gospoda, iz Pristine, koja glume ludilo jednostavno nisu pozvani na 'zabavu' i mogu da se ljute koliko hoce i da glume 'zlu vesticu' kao u 'Trnovoj ruzici', koja misli da moze da kazni sve srpske politicare koji misle tamo da dodju.

zoran

pre 13 godina

..."od najvećeg značaja za naš narod"...

Citat izjave Premijera koja je svakako politička. E sad! Pod "naš narod" kome je to "od najvećeg značaja" on POLITIČKI ubraja i mene koji sam ateista a da me nije pitao šta ja mislim o tome.
Samo njegovo oglašavanje po CRKVENOM pitanju je samo po sebi politizacija. A da li će on ili bilo ko od političara ići tamo kao privatno lice je apsolutno ne bitno... Mislim da ustoličenju Patrijarha ne treba davati preterani značaj, što je sama crkva već uradila odlukom da se to odigra u Peći.

Olivera

pre 13 godina

Sta ti to znaci, Cvetkovicu? Izjasni se, covece, konacno, ne cekaj da ti odgovore diktira Tadic. Odgdovori jasno i glasno: hoces li pitati za dozvolu vladu Kosova da prisustvujes ustolicenju (jer drugacije ne mozes tamo otici) ili neces mrdnuti iz Beograda, jer je tako jednostavnije. Najverovatnije ces izmisliti neku vaznu inostranu posetu...

Marko

pre 13 godina

Srpske crkve na Kosovu danas mora da cuva Kfor ili tzv. KPS. Neka o tome razmisljaju Taci i Sejdiju.
Gospoda, iz Pristine, koja glume ludilo jednostavno nisu pozvani na 'zabavu' i mogu da se ljute koliko hoce i da glume 'zlu vesticu' kao u 'Trnovoj ruzici', koja misli da moze da kazni sve srpske politicare koji misle tamo da dodju.

zoran

pre 13 godina

..."od najvećeg značaja za naš narod"...

Citat izjave Premijera koja je svakako politička. E sad! Pod "naš narod" kome je to "od najvećeg značaja" on POLITIČKI ubraja i mene koji sam ateista a da me nije pitao šta ja mislim o tome.
Samo njegovo oglašavanje po CRKVENOM pitanju je samo po sebi politizacija. A da li će on ili bilo ko od političara ići tamo kao privatno lice je apsolutno ne bitno... Mislim da ustoličenju Patrijarha ne treba davati preterani značaj, što je sama crkva već uradila odlukom da se to odigra u Peći.

cajka

pre 13 godina

Nista lazljivije nisam procitao od tvrdnje da su neki narodi cuvali Pecku patrijarsiju. To je poznata propaganda iz doba Titove Jugoslavije kada je bilo neophodno "razvijati i negovati" bratstvo i jedinstvo. Radi se o Arbanasima koji su naseljavali podrucje Rugovske klisure i koji su za nadoknadu i kada su za to imali interesa, tkzv. besom garantovali navodno sigurnost Peckoj patrijarsiji. Ako je tako zasto je cuva KFOR vec 11 godina? Spalili bi je vi kao sto ste to cinili 11 marta sa crkvama i manastirima koji su bili bez zastite. Molim vas nemojte vise da ih cuvate. Kako ste cuvali nase cuvajte vase.

Amerikanac iz Pristine

pre 13 godina

Ne vidim nista lose u tome da u ovoj religioznoj ceremoniji ucestvuju i Kosovski i Srpski predtavnici.Secam se prije devedesetih(1990) svi narodi bez obzira cije vere su respektovali smo jedan drugog.I bas bi lepo bilo da to toga dodje jer sada se i Srpski i Albanski(Kosovski) politicari deklarisu za razgovore ,dijalog a ovo je dobra prilika da se bar pozdrave jedni sa drugima jedno ljudsko zdravo.Mislim da je vreme da gledamo za buducnost nase dece moramo da se okrenemo buducnosti.

mart 2004

pre 13 godina

Nakon marta 2004 i spaljivanja toliko mnogo crkava na Kosovu SPC nikad ne bi trebala omoguciti istim ljudima koji su pogrom komandovali da udju u nase svetinje. Nikad!

!

pre 13 godina

"... ne želim da politizujem jedan duboko religiozni i duhovni čin od najvećeg značaja za naš narod", rekao je Cvetković.

Zasto je to cin od najviseg znacaja Cvetkovicu ?
Ja se sa Vama ne slazem i verujem da na mene, gradjanina nikako (a Vi biste trebali da budete garancija da nece, sekularna drzava) nece uticati ma kakva aktivnost SPC.

bob.e.lee

pre 13 godina

Srbi se secaju ko je cuvao Patrijarsiju ali se takodje secaju kako je tamo izbio pozar 80ih zbog "neispravnih instalacija", secaju se paljenja, kradja, silovanja, Martinovica (interesantno Redzepi je bio u ekipi koja je tvrdila da se siroti covek sam povredio) i svega drugog sto je dovelo do raspada SFRJ...mislite o tome, zivot nije ono sto se serviralo na CNN...

Branko

pre 13 godina

Političari ne treba ni da idu, ni srpski a pogotovo albanski. Ustoličenju patrijarha treba da prisustvuje verujući narod i sveštenstvo. Tu nema mesta antihristima.

Darkness

pre 13 godina

Sta je cudno? Crkva se vec duboko mesa u drzavna pitanja, pa je i politizacija ovoga normalna. Jednostavno, drzava i crkva moraju biti potpuno odvojeni!

V

pre 13 godina

Pa bio bi red da traze dozvolu.Ipak je u pitanju strana drzava.Da ima bilo kakvog reda predsednik nase drzave ne bi prisutvovao ovom ustolicenju u znak protesta protiv patrijarha i njegovih krajnje sovinistickih i nazadnih izjava.

Brasa

pre 13 godina

da li se srbi jos makar malo secaju koji je to narod decenijama cuvao i pazio pecku patrijarsiju?! zaboravili su da su to cinili ti isti albanci i da im je to bila jako velika cast!

Mirko

pre 13 godina

Vidi ti njih kako se namecu! E pa gospodo, moze doci onaj ko bude pozvan od SPC a ostali neka traze svoju promociju na drugom mestu a sa nasim svetinjama se neizmotavajte "dragi" politicari i moji i tudji!

Bojana

pre 13 godina

E ovo je bilo stvarno providno!
Kao nece da politizuju dogadjaj... Sto ne kazu lepo, Kosovo nije vise nase, a Albanci nece da nas puste bez nekih tamo uslovljavanja.
Poznajuci nase politicare,stajali bi ti u prvom redu svi "skruseni" i pobozni kao, al kiselo grozdje...
A vala ni meni to nije najvaznija stvar na svetu, otac mi je poso izgubio pre dva dana, bez ikakvog dokumenta,objasnja, sta ce sa penzijom... OVO NEMA NIGDE STA SE RADI U SRBIJI

milena

pre 13 godina

Ma otkud to, SPC je poznata po uzdrzavanju od svih stvari ovozemaljskih(od audija do ratova), a i srpski politicari nikada ne manipulisu religijom...

moleban

pre 13 godina

Cuj ovog "najveci nacionalni znacaj"
Pa zato nam je privreda u blatu, da ne upotrebim adekvatniji izraz.
Molim patrijarha da pre ustolicenja odrzi jedan moleban za nezaposlene, gladne,za beskucnike, za cenu gasa i energenata,za proizvode na akcijama sa tri puta prepravljanim datumima, cisto onako da ne pocrkamo.
Moleban za sve tajkune, lopove i kriminalce da uspeju da legalizuju novac i da se nazovu ljudima od znacaja.
Moleban da nadju Drazu da konacno srbija legalizuje APSURD vaznosti i znacaja Drzave

mc

pre 13 godina

Sta se premijer javlja u vezi poslova Crkve!
SPC radi svoj posao, ustolicuje svog sefa....Da bi mogla to da uradi mora da trazi dozvolu od Kosova..Jedino sto bi drava mogla da uradi je da pomogne (ako SPC trazi pomoc) kao i svakoj organizaciji i da urgira kod kosovskih vlasti da se dogadjaj odobri i dobro obezbedi..i to je sve u cemu bi drzava trebala da ima udela...
Ja, kao vernik cu ici ili necu, a drazavu to ne treba da interesuje!

Darko

pre 13 godina

Zamislite kada bi neko iz "Obraza" ili iz slicnih im organizacija, ili mozda kada bi "vojvoda" Seselj izrazio zelju da danas sutra prisustvuju Saboru Islamske Zajednice Srbije ! Malo manje cinizma od "bivsih" vodja OVK, bi bilo pozeljno ako vec zelimo iskren dijalog.
Ako im je toliko stalo do SPC, bolje bi im bilo da obnove na desetine porusenih crkava i manastira na Kosovu.
Ovako sve to lici na jos jednu podmuklu provokaciju.

memetic

pre 13 godina

Cvetković 'oće reći: Samo srpski političar sme da politizuje srpsku Crkvu. A ako je za utehu (a nije!), pa bar deset godina gledamo i "uživamo" u (produženom) medenom mesecu tzv. sekularne države i SPC.

Rozenkrojcer

pre 13 godina

"a lično smatram da ne želim da politizujem jedan duboko religiozni i duhovni čin od najvećeg značaja za naš narod".
Šta je on ovim hteo da kaže? Smatra da ne želi?
Btw, Srbija je sekularna država...

Vladan

pre 13 godina

Kao što sam pretpostavio, na ovaj članak su se odmah upecali dežurni sekularisti. Ustoličenje patrijarha u njegovom istorijskom sjedištu jeste nacionalni događaj. Tako je i u evropskim zemljama. Ono što je za Italiju intronizacija pape, za Englesku -intronizacija kenterberijskog nadbiskupa, to je za nas ustoličenje patrijarha. Naši sekularisti, koji su veliki evroentuzijasti, zaboravljaju da Evropa nije ni približno sekularna koliko bi oni hteli. U U.K. premijer, po ustavu može biti samo anglikanac. Slično je i u skandinavskim zemljama. Crkvene ceremonije su tamo državne i narodne svetkovine. Možda bi hteli model Sovjetskog Saveza ili Enverove Albanije?

(Vlast)a

pre 13 godina

Samo da pomenem drugi slucaj u nasem susedstvu koji se tice dve nama prijateljske drzave. Vaseljenska patrijarsija duze od pet vekova se ne nalazi na hriscanskom tlu. Danasnja praksa ustolicenja patrijarha u Istanbulu podrazumeva prisustvo zvanicnika Turske i po dozvoli i pozivu predstavnika hriscanskih zemalja, u prvom redu Grcke. Nemoguce je da crkva nesto organizuje sama, bez drzavne pomoci. Nije Pecka patrijarsija u polozaju Svete Gore. Pa i na Svetoj Gori niko ne moze da radi sta hoce, ukoliko to ne odobri drzava Grcka. Da smo pametni, sami bi pozvali sve albanske prvake i onda ih zamolili da dozvole posetu nekome od politicara iz Srbije.

PRN

pre 13 godina

Da zna G.Bogdanovic da je u pravu! Isto vazi i za Kosovo. Kosovo je nezavisna i suverena drzava, zato nijedan strani politicar ne moze da udje u Kosovsku teritoriju bez dozvole Kosovskih vlasti!

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Posto su u Srbiji kao i u Rusiji vera i politika totalno pomesane (doduse u Srbiji nesto manje od kada je izabran novi Patrijarh i svaka mu cast na tome), mozda ovo ne bi bila losa prilika za zapocinjanje neke vrste realnog dijaloga.

Бранко

pre 13 godina

Када већ позивате народ да не иде својим аутомобилима, онда реците да ли има организовани превоз. Лично сам веома заинтересован да одем и не бих ишао својим аутом ако не морам.

muka mi licemera

pre 13 godina

Ratni zlocinac Taci neka na nekom drugom mestu trazi promociju. U patrijarsiji mu nije mesto. Dosta je zalosno sto kosovski Albanci misle da taj njihov Taci ima bilo kakav kredibilitet da se pojavljuje na ovakvim mestima. Sve dok se Albanci ne oslobode ovakvih lidera kao sto je Taci, nece biti ni iskrenih pregovora ni uspostavljanja normalnih odnosa. Ne znam kako bi se Albancima dopalo da im Arkan ili Legija dolaze na proslave.

Martin.Pirot

pre 13 godina

Ja samo ne mogu da se nacudim jednoj stvari, nedelju dana pred ustolicenje oni jos ne znaju kog ce da pozovu a koga nece, pa za seosku svadbu se bre salju pozivnice bar mesec dana unapred, ponekad i vise!

zoran

pre 13 godina

..."od najvećeg značaja za naš narod"...

Citat izjave Premijera koja je svakako politička. E sad! Pod "naš narod" kome je to "od najvećeg značaja" on POLITIČKI ubraja i mene koji sam ateista a da me nije pitao šta ja mislim o tome.
Samo njegovo oglašavanje po CRKVENOM pitanju je samo po sebi politizacija. A da li će on ili bilo ko od političara ići tamo kao privatno lice je apsolutno ne bitno... Mislim da ustoličenju Patrijarha ne treba davati preterani značaj, što je sama crkva već uradila odlukom da se to odigra u Peći.

V

pre 13 godina

Pa bio bi red da traze dozvolu.Ipak je u pitanju strana drzava.Da ima bilo kakvog reda predsednik nase drzave ne bi prisutvovao ovom ustolicenju u znak protesta protiv patrijarha i njegovih krajnje sovinistickih i nazadnih izjava.

Amerikanac iz Pristine

pre 13 godina

Ne vidim nista lose u tome da u ovoj religioznoj ceremoniji ucestvuju i Kosovski i Srpski predtavnici.Secam se prije devedesetih(1990) svi narodi bez obzira cije vere su respektovali smo jedan drugog.I bas bi lepo bilo da to toga dodje jer sada se i Srpski i Albanski(Kosovski) politicari deklarisu za razgovore ,dijalog a ovo je dobra prilika da se bar pozdrave jedni sa drugima jedno ljudsko zdravo.Mislim da je vreme da gledamo za buducnost nase dece moramo da se okrenemo buducnosti.

milena

pre 13 godina

Ma otkud to, SPC je poznata po uzdrzavanju od svih stvari ovozemaljskih(od audija do ratova), a i srpski politicari nikada ne manipulisu religijom...

Brasa

pre 13 godina

da li se srbi jos makar malo secaju koji je to narod decenijama cuvao i pazio pecku patrijarsiju?! zaboravili su da su to cinili ti isti albanci i da im je to bila jako velika cast!

!

pre 13 godina

"... ne želim da politizujem jedan duboko religiozni i duhovni čin od najvećeg značaja za naš narod", rekao je Cvetković.

Zasto je to cin od najviseg znacaja Cvetkovicu ?
Ja se sa Vama ne slazem i verujem da na mene, gradjanina nikako (a Vi biste trebali da budete garancija da nece, sekularna drzava) nece uticati ma kakva aktivnost SPC.

Marko

pre 13 godina

Srpske crkve na Kosovu danas mora da cuva Kfor ili tzv. KPS. Neka o tome razmisljaju Taci i Sejdiju.
Gospoda, iz Pristine, koja glume ludilo jednostavno nisu pozvani na 'zabavu' i mogu da se ljute koliko hoce i da glume 'zlu vesticu' kao u 'Trnovoj ruzici', koja misli da moze da kazni sve srpske politicare koji misle tamo da dodju.

moleban

pre 13 godina

Cuj ovog "najveci nacionalni znacaj"
Pa zato nam je privreda u blatu, da ne upotrebim adekvatniji izraz.
Molim patrijarha da pre ustolicenja odrzi jedan moleban za nezaposlene, gladne,za beskucnike, za cenu gasa i energenata,za proizvode na akcijama sa tri puta prepravljanim datumima, cisto onako da ne pocrkamo.
Moleban za sve tajkune, lopove i kriminalce da uspeju da legalizuju novac i da se nazovu ljudima od znacaja.
Moleban da nadju Drazu da konacno srbija legalizuje APSURD vaznosti i znacaja Drzave

cajka

pre 13 godina

Nista lazljivije nisam procitao od tvrdnje da su neki narodi cuvali Pecku patrijarsiju. To je poznata propaganda iz doba Titove Jugoslavije kada je bilo neophodno "razvijati i negovati" bratstvo i jedinstvo. Radi se o Arbanasima koji su naseljavali podrucje Rugovske klisure i koji su za nadoknadu i kada su za to imali interesa, tkzv. besom garantovali navodno sigurnost Peckoj patrijarsiji. Ako je tako zasto je cuva KFOR vec 11 godina? Spalili bi je vi kao sto ste to cinili 11 marta sa crkvama i manastirima koji su bili bez zastite. Molim vas nemojte vise da ih cuvate. Kako ste cuvali nase cuvajte vase.

mart 2004

pre 13 godina

Nakon marta 2004 i spaljivanja toliko mnogo crkava na Kosovu SPC nikad ne bi trebala omoguciti istim ljudima koji su pogrom komandovali da udju u nase svetinje. Nikad!

mc

pre 13 godina

Sta se premijer javlja u vezi poslova Crkve!
SPC radi svoj posao, ustolicuje svog sefa....Da bi mogla to da uradi mora da trazi dozvolu od Kosova..Jedino sto bi drava mogla da uradi je da pomogne (ako SPC trazi pomoc) kao i svakoj organizaciji i da urgira kod kosovskih vlasti da se dogadjaj odobri i dobro obezbedi..i to je sve u cemu bi drzava trebala da ima udela...
Ja, kao vernik cu ici ili necu, a drazavu to ne treba da interesuje!

Darkness

pre 13 godina

Sta je cudno? Crkva se vec duboko mesa u drzavna pitanja, pa je i politizacija ovoga normalna. Jednostavno, drzava i crkva moraju biti potpuno odvojeni!

memetic

pre 13 godina

Cvetković 'oće reći: Samo srpski političar sme da politizuje srpsku Crkvu. A ako je za utehu (a nije!), pa bar deset godina gledamo i "uživamo" u (produženom) medenom mesecu tzv. sekularne države i SPC.

bob.e.lee

pre 13 godina

Srbi se secaju ko je cuvao Patrijarsiju ali se takodje secaju kako je tamo izbio pozar 80ih zbog "neispravnih instalacija", secaju se paljenja, kradja, silovanja, Martinovica (interesantno Redzepi je bio u ekipi koja je tvrdila da se siroti covek sam povredio) i svega drugog sto je dovelo do raspada SFRJ...mislite o tome, zivot nije ono sto se serviralo na CNN...

Olivera

pre 13 godina

Sta ti to znaci, Cvetkovicu? Izjasni se, covece, konacno, ne cekaj da ti odgovore diktira Tadic. Odgdovori jasno i glasno: hoces li pitati za dozvolu vladu Kosova da prisustvujes ustolicenju (jer drugacije ne mozes tamo otici) ili neces mrdnuti iz Beograda, jer je tako jednostavnije. Najverovatnije ces izmisliti neku vaznu inostranu posetu...

Darko

pre 13 godina

Zamislite kada bi neko iz "Obraza" ili iz slicnih im organizacija, ili mozda kada bi "vojvoda" Seselj izrazio zelju da danas sutra prisustvuju Saboru Islamske Zajednice Srbije ! Malo manje cinizma od "bivsih" vodja OVK, bi bilo pozeljno ako vec zelimo iskren dijalog.
Ako im je toliko stalo do SPC, bolje bi im bilo da obnove na desetine porusenih crkava i manastira na Kosovu.
Ovako sve to lici na jos jednu podmuklu provokaciju.

(Vlast)a

pre 13 godina

Samo da pomenem drugi slucaj u nasem susedstvu koji se tice dve nama prijateljske drzave. Vaseljenska patrijarsija duze od pet vekova se ne nalazi na hriscanskom tlu. Danasnja praksa ustolicenja patrijarha u Istanbulu podrazumeva prisustvo zvanicnika Turske i po dozvoli i pozivu predstavnika hriscanskih zemalja, u prvom redu Grcke. Nemoguce je da crkva nesto organizuje sama, bez drzavne pomoci. Nije Pecka patrijarsija u polozaju Svete Gore. Pa i na Svetoj Gori niko ne moze da radi sta hoce, ukoliko to ne odobri drzava Grcka. Da smo pametni, sami bi pozvali sve albanske prvake i onda ih zamolili da dozvole posetu nekome od politicara iz Srbije.

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Posto su u Srbiji kao i u Rusiji vera i politika totalno pomesane (doduse u Srbiji nesto manje od kada je izabran novi Patrijarh i svaka mu cast na tome), mozda ovo ne bi bila losa prilika za zapocinjanje neke vrste realnog dijaloga.

PRN

pre 13 godina

Da zna G.Bogdanovic da je u pravu! Isto vazi i za Kosovo. Kosovo je nezavisna i suverena drzava, zato nijedan strani politicar ne moze da udje u Kosovsku teritoriju bez dozvole Kosovskih vlasti!

Vladan

pre 13 godina

Kao što sam pretpostavio, na ovaj članak su se odmah upecali dežurni sekularisti. Ustoličenje patrijarha u njegovom istorijskom sjedištu jeste nacionalni događaj. Tako je i u evropskim zemljama. Ono što je za Italiju intronizacija pape, za Englesku -intronizacija kenterberijskog nadbiskupa, to je za nas ustoličenje patrijarha. Naši sekularisti, koji su veliki evroentuzijasti, zaboravljaju da Evropa nije ni približno sekularna koliko bi oni hteli. U U.K. premijer, po ustavu može biti samo anglikanac. Slično je i u skandinavskim zemljama. Crkvene ceremonije su tamo državne i narodne svetkovine. Možda bi hteli model Sovjetskog Saveza ili Enverove Albanije?

Mirko

pre 13 godina

Vidi ti njih kako se namecu! E pa gospodo, moze doci onaj ko bude pozvan od SPC a ostali neka traze svoju promociju na drugom mestu a sa nasim svetinjama se neizmotavajte "dragi" politicari i moji i tudji!

Bojana

pre 13 godina

E ovo je bilo stvarno providno!
Kao nece da politizuju dogadjaj... Sto ne kazu lepo, Kosovo nije vise nase, a Albanci nece da nas puste bez nekih tamo uslovljavanja.
Poznajuci nase politicare,stajali bi ti u prvom redu svi "skruseni" i pobozni kao, al kiselo grozdje...
A vala ni meni to nije najvaznija stvar na svetu, otac mi je poso izgubio pre dva dana, bez ikakvog dokumenta,objasnja, sta ce sa penzijom... OVO NEMA NIGDE STA SE RADI U SRBIJI

Branko

pre 13 godina

Političari ne treba ni da idu, ni srpski a pogotovo albanski. Ustoličenju patrijarha treba da prisustvuje verujući narod i sveštenstvo. Tu nema mesta antihristima.

Rozenkrojcer

pre 13 godina

"a lično smatram da ne želim da politizujem jedan duboko religiozni i duhovni čin od najvećeg značaja za naš narod".
Šta je on ovim hteo da kaže? Smatra da ne želi?
Btw, Srbija je sekularna država...

Бранко

pre 13 godina

Када већ позивате народ да не иде својим аутомобилима, онда реците да ли има организовани превоз. Лично сам веома заинтересован да одем и не бих ишао својим аутом ако не морам.

muka mi licemera

pre 13 godina

Ratni zlocinac Taci neka na nekom drugom mestu trazi promociju. U patrijarsiji mu nije mesto. Dosta je zalosno sto kosovski Albanci misle da taj njihov Taci ima bilo kakav kredibilitet da se pojavljuje na ovakvim mestima. Sve dok se Albanci ne oslobode ovakvih lidera kao sto je Taci, nece biti ni iskrenih pregovora ni uspostavljanja normalnih odnosa. Ne znam kako bi se Albancima dopalo da im Arkan ili Legija dolaze na proslave.

Martin.Pirot

pre 13 godina

Ja samo ne mogu da se nacudim jednoj stvari, nedelju dana pred ustolicenje oni jos ne znaju kog ce da pozovu a koga nece, pa za seosku svadbu se bre salju pozivnice bar mesec dana unapred, ponekad i vise!