Glavaš se nije pojavio na suđenju

Branimir Glavaš, osuđen u Hrvatskoj zbog zločina nad Srbima, nije se pojavio na ročištu u Sudu BiH, na kojem su strane u postupku iznosile argumente o kazni.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

10:34

Default images

Vanraspravno veće Suda Bosne i Hercegovine trebalo bi da odluku o slučaju Glavaš donese u zakonskom roku od 15 dana.

Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine nedavno je dobilo iz Hrvatske zahtev za izvršenje zatvorske kazne Branimira Glavaša.

Taj zahtev Hrvatske prosleđen je Sudu Bosne i Hercegovine u dalju zakonsku proceduru.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine smatra da Sud treba da potvrdi kaznu od osam godina koja je Glavašu izrečena u Zagrebu, dok Glavašev advokat traži izricanje niže kazne.

“I same zakonske norme definiraju da se u ovakvim slučajevima kazna ne može povećavati, dakle da se ona može potvrđivati ili umanjivati. Dakle, mi smo potvrdili da smo suglasni i da smatramo pravednom presudu Vrhovnog suda Hrvatske i odgovarajućom presudom i taj stav smo izneli u sudnici. Sada će sve dalje aktivnosti oko ovog predmeta donositi sud BIH", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"S obzirom da ovaj sud nije ovlašten da se upušta u činjenične navode iz izreke presude, a ovlašten je da mu izrekne kaznu u skladu sa zakonodavstvom BIH i kaznenom politikom BIH cijeneći olakotne okolnosti koje su navedene u presudi Vrhovnog suda Republike Hrvatske, smatram da niža kazna bi u cijelosti postigla svrhu kažnjavanja”, izjavio je advokat Branimira Glavaša, Nikica Gražić.

Glavaš inače ima državljanstva i Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

On je u Bosnu pobegao u maju 2009. godine, uoči izricanja prvostepene presude u Županijskom sudu u Zagrebu.

Sporazumom o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim pitanjima, koji su Bosna i Hercegovina i Hrvatska potpisale u februaru, osobama sa dvojnim državljanstvom onemogućeno je da se skrivaju u drugoj zemlji u kojoj nisu osuđene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: