Mićunović: Dogovor najbolje rešenje

Predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović smatra da je rezolucija o Kosovu u dogovoru sa EU i SAD najbolje rešenje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.09.2010.

15:11

Default images

On je ocenio da bi, čak i ako bi podneta rezolucija o Kosovu nekako prošla na sednici Generalne skupštine UN, to pogoršalo odnose Srbije sa Evropom i SAD na duže vreme.

Mićunović je za Radio Slobodna Evropa rekao da postoje dva načina kako Srbija može da postupi, od kojih joj jedan - povlačenje rezolucije, nije po volji.

On smatra da povlačenje rezolucije "deluje malo kapitulantski, kao da niste dobro uradili domaći zadatak, pa ga morate uraditi ponovo".

Prema Mićunovićevim rečima, jedno rešenje bilo bi da EU u obliku amandmana predloži drugačiju formulaciju dva stava koji izazivaju polemiku, pa da onda Srbija prihvati te amandmane i oni postanu sastavni deo Rezolucije, koja bi onda mogla da prođe s ogromnom većinom glasova.

"Druga varijanta je da radimo na pravljenju zajedničke rezolucije sa Španijom i Grčkom, a da se naša povuče", objasnio je on.

Razgovori o tome, naglasio je Mićunović, počeli su, a tu su i evropske zemlje koje nisu priznale Kosovo i koje sada traže rešenje.

"Sa druge strane, zaseda i Komitet EU koji treba da usaglasi mišljenje čitave EU o tom tekstu. O tome će se još razgovarati. Naši predstavnici idu u Brisel da nastave te razgovore. Pretpostavljam da ćemo doći do nekog kompromisa i do zajedničkog rešenja", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: