Subota, 28.08.2010.

16:44

Film o Tužilaštvu za ratne zločine

Film "Ustanička ulica" o istrazi o ratnom zločinu počinjenom početkom devedesetih na teritoriji bivše Jugoslavije ima podršku Tužilaštva za rane zločine.

Izvor: B92

Default images

Istraga o ratnom zločinu, izvođenje dokaza i sam proces, uz ličnu dramu mladog tužioca i potencijalnog okrivljenog - sadržaj su ovog domaćeg filma.

Snimanje "Ustaničke ulice" će početi na proleće naredne godine. Iako još u fazi pripreme, izaziva veliku znatiželju.

Osetljiva tema, mladi producent i glavni glumac, vodeći scenarista, iskusni novinar, ekipa Tužilaštva za ratne zločine i talentovani reditelj, našli su se u filmskom projektu čija priprema traje već tri godine.

Neuobičajeno za srpske filmske standarde a u skladu sa sadržajem, u samom početku filmadžije su uspostavile saradnju sa tužiocima i istražiteljima ratnih zločina.

“Ti ljudi zaista u pravom smislu te reči rade jedan odgovoran i važan posao na pravi način i nemaju nikavih problema da to podele i sa umetnicima”, rekao je glumac i prodicent Gordan Kičić.

“Mi smo gledali da se držimo što više tih nekih realnih stvari i realnih događaja u tim slučajevima i naravno imaćemo veliku podršku od njih, pošto ćemo ovde verovatno i snimati, dodao je on.

Zasnovan na obimnom dokumentarnom materijalu i inspirisan istinitim događajima, film, koji tek treba da bude snimljen, već izaziva reakcije i nagađanja.

“Mislim da je naša obaveza da te dileme koje postoje u društvu podelimo sa građanima Srbije. Naša obaveza je i da im prikažemo naš delikatan položaj, tema ranih zločina nije popularna u društvu. Koliko god mi dobro da radimo naš posao, uvek će biti kritika”, izjavio je portparol za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Ustanička ulica" ili "Kamen na srcu" kako bi scenaristi više voleli da se film zove, sem zločinom, bavi se i odnosom dvojice ljudi: jedan je mladi tužilac za ratne zločine rešen da uradi pravu stvar, a drugi svedok progonjen grižom savesti.

“To je reč o istrazi jednog zločina koji su Srbi uradili nad nekim drugim. Naravno da ova tema privlači veliku pažnju, ali to nije antisrpski film, naprotiv. Nije ni komedija, naprotiv. I to sigurno nije dokumentarni nego igrani film koji je uzeo u obzir sve elemente naše stvarnosti u poslednjih 20 godina”, kaže koscenarista Filip Švarm.

“Ja verujem u društvo koje se bori da izađe iz tog post ratnog stanja da su mu potrebni filmovi koji se time bave ne bi li ti filmovi eventualno uspeli da terapeutski raščišćavaju tu situaciju sa ratnom prošlošću koju nažalost ceo ovaj prostor ima. Ja se nadam da će publika tako reagovati. U suštini očekujem da reakcije, bez obzira na celu tu političku ujdurmu koja će očigledno pratiti film, ja mislim da će reakcije biti jako dobre”, rekao je scenarista Đorđe Milosavljević.

Film “Ustanička ulica”, koji će režirati Goran Gajić, počeće da se snima na proleće sledeće godine.

Iako se uveliko nagađa o glumačkoj podeli, uloge još nisu podeljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: