Dinosaurusi stižu u Svilajnac

U Svilajncu je potpisan protokol o finansiranju i izgradnji Prirodnjačkog centra u tom gradu, vrednog pet miliona evra.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 25.08.2010.

15:43

Default images

Protokol su potpisali ministar nauke Božidar Đelić i predsednica opštine Svilajnac Gorica Dinčić-Tasić.

Ovo će biti prva institucija ovakvog tipa na Balkanu u kojoj će posetioci moći da se upoznaju sa razvojem planete Zemlje kroz geološko-paleontološku izložbu.

Marta naredne godine počeće izgradnja Prirodnjačkog centra u Svilajncu i to pored regionalnog puta koji vodi ka Resavskoj pećini.

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja pruža finsnsijsku pomoć lokalnoj samoupravi koja je obezbedila zemljište i deo novca za izgradnju.

"Vlada Srbije je podržala ovaj projekat kako bismo nauku približili mladima, a istovremeno formirali novu ekonomsku bazu za opštinu Svilajnac", izjavio je Božidar Đelić, naglasivši da nauka i tehnologija ne treba da budu koncentrisane samo u Beogradu i velikim gradskim centrima.

U ovom kompleksu, pored zgrade Prirodnjačkog centra površine 3.000 kvadrata, naći će se i naučno-zabavni park.

U budućem prirodnjačkom centru biće zastupljene sve nauke i prikazivaće teme iz geologije, klimatologije, ekologije, paleontologije i drugih nauka.

Prirodnački centar imaće izložbeni prostor sa osam replika dinosaurusa i 45 orginalnih eksponata.

Na samom ulazu biće prikazan razvoj biosfere na Zemlji, uz 35 eksponata vodenog sveta praistorije - fosila riba, kolara i dinosaurusa.

U centralnom delu biće tri velike replike dinosaurusa, a u samom centru biće orginalni fosil motosaurusa, najstarije vrste dinosaurusa, star 245 miliona godina.

Sprat objekta namenjen je za smeštaj naučno-edukativnog centra, u kome će biti i sala za prezentacije i naučne skupove i kružna galerija za izložbe.

Posetioci će biti u prilici da uđu u “unutrašnjost vulkana” i posmatraju proces izbijanja lave i formiranja kupe.

Kompletni radovi na izgradnji Prirodnjačkog centra biće završeni najkasnije do proleća 2012. godine. Osim naučnih, ovaj kompleks će imati i komercijalne sadržaje za posetioce, poput kafe restorana i igrališta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: