Snimak razgovora Ćosića i Mladića

"Pres" je objavio audio snimak razgovora Ratka Mladića i Dobrice Ćosića, koje je bivši ratni komandant bosanskih Srba tajno snimao.

Izvor: Tanjug, Press

Petak, 13.08.2010.

00:21

Default images

Kako se navodi, razgovor između Mladića i Ćosića vođen je najverovatnije neposredno posle Oluje 1995. godine.

U audio snimku koji je objavio list "Pres", Dobrica Ćosić ubeđuje Ratka Mladića da razgovara sa Radovanom Karadžićem, koji je u to vreme smenio Mladića.

Sukob Karadžića i Mladića izbio je posle hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", a Ćosić u to vreme nije bio predsednik SRJ.

Ćosić:Dajte da učinimo sve da spasemo ovaj narod... moramo da se ujedinimo svi! Moramo, dragi Ratko, da se složimo svi! Svi - vi, Slobodan (Milošević) i Radovan morate se sada složiti, inače ćemo propasti ako se ne složimo.“

Ćosić: „Šta je, Ratko, smetnja da se sastanete vas dvojica i da se dogovorite? I još večeras da date izjavu narodu, da ste se usaglasili na apel, recimo, patrijarha Pavla i na apel celokupnog srpskog naroda. Ovde su ljudi očajni, niko u ovom raskolu ne može da bude pobednik.“
Ratko Mladiæ i Radovan Karadžiæ (Arhiva B92)
Mladić mu odgovara da su na gubitku svi, a da „gubi najviše narod“, te da je „uzrok taj Radovan“.

Mladić: „Od Radovana je traženo da se javno povuče i da stavi van snage te nerazumne odluke. I da zajedno sa Vojskom i rukovodstvom iz Srbije i Jugoslavije podmetne pleća u cilju odbrane naroda.“

Mladić: „Stupite s njim (Karadžićem) u kontakt i savetujte mu kako je jednostrano i po nagovoru nekih svojih šaptača doneo takvu razbijačku odluku, neka je i povuče. Nema druge varijante. Ovo je ili pomirenje, ili totalni razlaz. Ja sam za pomirenje, ali uslov je da on svoju jednostrano datu odluku preko medija odmah povuče i javno diskredituje.“

Javna je tajna da do pravog pomirenja političkog i vojnog lidera RS nikad nije došlo, ali je Mladić ostao na mestu komandanta VRS - do smene 8. novembra 1996, koju je potpisala tadašnja predsednica RS Biljana Plavšić, naslednica na tom mestu Radovana Karadžića.

Ovo je samo jedan od razgovora koje je Ratko Mladić tajno snimao, a koji su sada u Haškom tribunalu kao dokazni materijal. Tokom pretresa Mladićeve kuće, početkom ove godine pronađeno je oko stotinu audio kaseta, što je predato tužilaštvu Haškog tribunala.

Mladić je na diktafon snimao sve svoje razgovore, telefonom, ili u četiri oka, i potom te snimke presnimavao i čuvao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

20 h

Podeli: