Srećković: Irski model za dijasporu

Ministar za dijasporu Srđan Srećković rekao da je Srbiji potreban akcioni plan privlačenja investicija kakav ima Irska prema svojoj dijaspori.

Izvor: B92

Nedelja, 08.08.2010.

14:59

Default images

On kaže da više Iraca živi izvan Irske zbog čega je ta država razvila poseban odnos sa svojom dijasporom zahvaljujući kojem prevazilazi ekonomske probleme.

"Primena irskog modela podrazumeva povratak obrazovanih ljudi, građenje poslovnih mreža koje uključuju dijasporu, promovisanje Srbije kao dobre investicione lokacije i reklamiranje srpskih brendova", smatra Srećković.

U tom cilju Ministarstvo je, prema Srećkovićevim rečima, kao prvi korak pripremilo multimedijalni katalog sa ponudom konkretnih mogućnosti za investiranje u Srbiju, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

"Ponuđena su 193 projekta za ulaganja u 67 opština i gradova Srbije. Najviše ponuda je u oblasti turizma - 75, u građevini 68, u sektoru infrastrukture 29 projekata, i poljoprivrede, prehrambene industrije i ekologije 21 projekat", izjavio je ministar.

"Vreme je da počnemo da razmišljamo da po sličnom modelu, država dijaspori ponudi vrlo konkretne investicione, profitabilne projekte zasnovane na partnerstvu javnog sektora i vlasnika kapitala naše dijaspore", kazao je ministar i dodao da veruje da bi takav novi pristup, utemeljen na obostranim interesima vrlo brzo dao veoma dobre rezultate.

Srećković je dodao da je ključni izazov ekonomske politike Vlade iznalaženje izvora finansiranja za rast privrede zasnovan na jačanju realnog sektora i povećanju izvoza.

"Ti izvori mogu biti domaća štednja, osnivanje novih banaka koje bi kreditirale poljoprivredu, industrijski izvoz, mala i srednja preduzeća i investicije iz dijaspore. Priliv stranog kapitala zbog svetske ekonomske krize još neko vreme će biti limitiran i zato se moraju locirati unutrašnje rezerve, a investitori iz dijaspore u tom smislu mogu odigrati veoma važnu ulogu uz emitovanje srednjoročnih i dugoročnih državnih hartija od vrednosti", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: