Privrednici za fiksni devizni kurs

Oko 55 odsto privrednika smatra da bi privredi više odgovarao fiksni devizni kurs, rezultati su ankete koje je objavio Institut za tržišna istraživanja.

Izvor: B92, Beta

Subota, 03.07.2010.

00:26

Default images

Anketa je urađena u maju, na uzorku od 200 industrijskih preduzeća različitih sektora proizvodnje.

"Razlog takvih odgovora je to što veći deo industrije čine neto uvoznici, kojima više odgovara fiksni kurs, jer bi to sprečilo dalje poskupljenje uvoznih aktivnosti i rast troškova zbog kredita u evrima”, rekao je saradnik Instituta Saša Đogović.

Đogović je rekao da se 45 odsto anketiranih privrednika zalaže za dosadašnji režim deviznog kursa koji uključuje intervencije NBS, pri čemu se sugeriše da te intervencije ne budu tako intenzivne kao u maju.

Anketa je pokazala da većina privrednika ima poverenje u kreditno-monetarnu politiku NBS, odnosno da visok stepen poverenja izražava 10 odsto, a umereno poverenje 60 odsto privrednika.

Đogović je rekao i da je 90 odsto privrednika protiv podele bonusa u javnom sektoru, pravdajući se preglomaznom i skupom neefikasnom državom, čije osoblje više otežava, nego što olakšava obavljanje poslovnih aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: