Pijani broker kriv za cenu nafte

Stiv Perkins iz brokerske kuće "PVM Oil fjučers" je kupovanjem 520 miliona dolara vredne nafte u pijanom stanju, izazvao nemire na tržištu ove sirovine.

Izvor: B92

Petak, 02.07.2010.

17:54

Default images

Dogadjaj je iz juna prošle godine je otkriven tokom istrage koju je američka Uprava za finansijske usluge sprovela u toj brokerskoj kući.

Perkins, koji je inače imao dozvolu da daje naloge samo u ime svojih klijenata, u jednoj je pijanoj noći uspeo da na Njujorškog robnoj berzi kupi sedam miliona barela nafte i time podstakne rast svetskog tržišta "crnog zlata".

Cena te sirovine u samo pola sata skočila 1,5 dolara za barel i dostigla najvišu vrednost u osam meseci, a obim trgovine udeseterostručen je u odnosu na uobičajeno trgovanje.

Tokom noći, Perkins je postepeno povećavao cenu nafte svakim novim nalogom, pa je sam odgovoran za skok od 69 centi po barelu. Za ostatak rasta odgovoran je posredno, jer cenu, svojom kupovinom, dizali i ostali trejderi.

Da nešto nije u redu prvi je, tek u 10 sati ujutro, uočio stariji partner u PVM, koji je pozvao Perkinsa i pitao ga zašto je tokom noći kupio sedam miliona barela nafte. Perkins je isprva tvrdio da je nastupao po nalogu klijenta, ali se ispostavilo da je u stvari trgovao novcem PVM-a.

Rezultat je bio gubitak od 9,8 miliona dolara, zbog čega je PVM prošlu godinu završio s gubitkom od 7,6 miliona.

Perkinsu je ukinuta dozvola, zabranjeno mu je trgovanje na pet godina i kažnjen je isprva sa 150.000 dolara, ali mu je kazna, zbog lošeg finansijskog stanja, smanjena za pola.

Kada su ga nadzornici Uprave tokom istrage ispitivali šta se dogodilo, Perkins se sećao samo manjeg dela dogadjaja, dok je veći deo te noći izbrisan iz njegove memorije, preneo je internet portal Business.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: