Izrael lansirao špijunski satelit

Izrael je protekle noći lansirao vojni satelit Ofek 9 , najnoviji u nizu špijunskih satelita.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

10:58

Default images

Izraelsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je satelit lansiran iz vazduhoplovne vojne baze Plamahim na izraelskoj obali Sredozemnog mora, južno od Tel Aviva, prenele su svetske agencije.

Odbrambeni zvaničnici su rekli da Ofek 9 ima kameru visoke rezolucije a izraelski mediji ističu da će se njime ojačati prisustvo Izraela u svemiru, u trenutku kada je ta zemlja suočena sa nastojanjem Irana da razvije nuklearno oružje.

Odbrambeni zavničnici ističu da će Ofek 9 obezbediti izraelskoj vojsci operativne sposobnosti bez presedana.

"To obezbeđuje Izraelu veću operativnu fleksibilnost jer sada ima još jedne oči na meti", rekao je Haim Ešed iz Ministarstva odbrane.

Do sada je Izrael imao dva aktivna špijunska satelita, a ovo je treći koji će im se pridružiti. Teži 300 kilograma i obilaziće planetu na daljini od 600 kilometara. Iako su odbili da obelodane detalje novog satelita, izraelski zvaničnici su rekli da je to najsavremeniji do sada lansiran.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak pohvalio je odbrambenu industriju i bezbednosne zvaničnike nakon lansiranja.

"Današnje lansiranje je tehnološko i operativno dostignuće. Malo država, posebno onih veličine Izrael,a je sposobno da odgovori na tako kompleksan izazov," rakao je Barak.

Raniji izraelski sateliti lansirani su početkom 2008, juna 2007. i maja 2002. U septembru 2004. nije uspelo lansiranje Ofeka 6.

Izraelski zvaničnici podržavaju predlog da se 300 miliona dolara izdvoji u narednih pet godina kako bi se razvijala slična sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: