Jako nevreme zahvatilo Hrvatsku

Prvi dan leta Hrvatska je dočekala u znak jakog vetra, koji je naneo štete u Zagrebu i okolini, dok je kiša poplavila Dubrovnik i Osijek.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2010.

20:54

Default images

Vetar je u Zagrebu čupao stabla, električne i TV kablove, šteta je učinjena i na brojnim krovovima, a došlo je i do delimičnog ili potpunog blokiranja saobraćaja.

U nezgodama nije bilo povređenih. Obilna kiša u Dubrovniku zbog uobičajenog problema odvoda oborinskih voda probila je šahtove i poplavila Stradun i druge ulice u starom gradskom jezgru.

Vatrogasci su imali nekoliko intervencija u Dubrovniku, zbog poplavljenih podruma u prodavnicama i ugostiteljskim objektima, a na dubrovačkom području uočeno je i nekoliko pijavica na moru.

U Metkoviću je tokom noći palo čak 85 litara kiše po kvadratnom metru, što je samo pet litara manje nego u januaru kad je grad bio pod vodom, ali danas nije bilo nikakve veće štete.

Velike količine kiše pale su i u Osijeku i Koprivnici i poplavile ulice, zbog čega su intervenisali vatrogasci.

Župan Zagrebačke županije, koja obuhvata gradove i opštine oko Zagreba, Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za deo područja Velike Gorice i Jastrebarskog.

Jak, olujni vetar, praćen gradom, uzrokovao je štetu na poljoprivrednim kulturama i privrednim i stambenim objektima.

Najveća šteta nastala je na pšenici, ječmu i drugim žitaricama, kukuruzu, povrću i plantažnim voćnjacima - oštećenja se kreću od 30 do 100 odsto, a prosečno iznose 70 odsto.

Na području Jastrebarskog zahvaćenog nevremenom nalazi se 1.500 hektara poljoprivrednih površina zasijanih kukuruzom, pšenicom, ječmom i drugim žitaricama, kao i bašte i manji deo površine pod vinogradima i voćnjacima.

Raspon štete kreće se od 50 do 100 odsto, a ukupni iznos štete procenjuje se na 8,5 miliona kuna (1,19 miliona evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: