Uhapšena još jedna osoba u Jabuci

MUP uhapsio još jednu osobu iz Jabuke zbog sumnje da je tokom protesta izazivala rasnu mržnju prema Romima, izjavila viša tužiteljka u Pančevu Gordana Čolić.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 17.06.2010.

10:04

Default images

Toniju Zmajevskom je određeno zadržavanje do 48 sati, a danas bi trebalo da ga sasluša i istražni sudija, rekla je Čolićeva za Radio Pančevo.

U utorak je istražni sudija Jonel Murešan odredio pritvor do 30 dana Predragu Spasiću, Marku Stefanovskom, Dejanu Lešnikovskom, Vladimiru Stanišiću i Srđanu Bubalu.

Oni su pritvoreni zbog mogućnosti da utiču na svedoke, a takođe su osumnjičeni da su izazivali rasnu i nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Situacija u Jabuci je mirna, ali je policija i dalje prisutna.

Predsednik mesne zajednice Goran Mitevski je izjavio da je stanje pod kontrolom i da nema nikakvih ekscesa.

Predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine Tomislav Bogunović izjavio je da su incidenti u naselju Jabuka kod Pančeva, posle ubistva maloletnika, posledica loše procene rizičnosti situacije od nadležnih organa.

Bogunović je na sednici Odbora rekao da građani ne smeju da uzimaju "pravdu u svoje ruke" i osudio pokušaj linča Roma u Jabuci od drugova ubijenog dečaka.

"Policija će reagovati na svaki pokušaj samoorganizovanja građana, bez obzira da li su oni maloletni. Mladići koji su kamenjem gađali romske kuće su uhapšeni i nalaze se u pritvoru", rekao je Bogunović.

Koordinator saveta za bezbednost Pančeva Aleksandar Vučković rekao je da je policija reagovala na taj naknadni incident i da je uhapšeno pet maloletnika, a da je na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti najavljeno da će ih biti još.

"Mladići su se preko Fejsbuk (Facebook) internet mreže organizovali i krenuli u linč pripadnika romske nacionalnosti, što je u tom momentu od međuvršnjačkog sukoba preraslo u incident sa predznakom međunacionalne netrpeljivosti", dodao je Vučković.

On je naglasio da je jedan od važnijih zaključaka sa jučerašnje sednice Saveta bio da je potrebno da se spreči zloupotreba interneta kroz edukaciju dece i mladih.

Direktor kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović rekao je da je učinjen propust što ovaj tragičan događaj nije okrakaterisan kao događaj visokog rizika i na taj način preventivno sprečeno da se sukobi nastave.

"Osuđujem poziv na linč celokupne romske populacije u naselju Jabuka samo zato što je jedan njen pripadnik izvršio krvično delo", dodao je Jovanović.

On je rekao da je ovaj incident odraz opšteg stanja u društvu, te da su međuvršnjački sukobi i netrpeljivost sve češći jer se mladima ne posvećuje dovoljno pažnje.

Martinović: Cilj da mir bude trajan

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović ranije je naglasila da je primarni zadatak da normalizovano stanje i uspostavljeni mir budu trajni.

Martinovićeva je rekla da ne veruje da se Romi u Jabuci, koji su bili uplašeni prethodnih dana, osećaju potpuno sigurno i bezbedno kao pre proteklih događaja, ali da je u odnosu na situaciju od pre nekoliko dana povećan nivo bezbednosti.

Loša atmosfera, koja je stvorena, nije tipična za to mesto, ni za Vojvodinu, jer Jabuka ima raznoliku nacionalnu strukuturu, rekla je Martinovićeva u "Jutarnjem dnevniku" Radio-televizije Srbije.

U Jabuci dominiraju makedonski i srpski narod, ali osim Roma postoje i pripadnici drugih nacionalnih manjina i dosad nije bilo problema sa izazivanjem nacionalne, rasne, verske netrpeljivosti i mržnje, ukazala je ona.

Martinovićeva je najavila da će u narednom periodu biti analizirano učešće svakog od nadležnih državnih organa u predviđanju i reagovanju na postojeću situaciju i saniranju posledica.

Primarno je da se pravilno usmere deca učeničkog uzrasta u prihvatanju vrednosti i standardi za buduće ponašanje i ophođenje sa njihovim vršnjacima, rekla je gradonačelnica Pančeva.

Ona smatra da je jednako važna i edukacija odraslih, da se posebna pažnja posveti korišćenju Interneta i društvenih mreža da bi se sprečile incidentne situacije i da mesne zajednice, pogotovu seoske, svakodnevno komuniciraju sa gradskom upravom.

Martinovićeva je rekla da su za dalji postupak nadležni tužilaštvo, policija i istražni sudija, da pretpostavlja da oni koji su uhapšeni nisu bez razloga privedeni istražnom sudiji i da im je određen pritvor do 30 dana.

"Da li su bili jedini, verovatno ne, ali sudski postupak će pokazati koliki je njihov doprinos stvaranju loše atmosfere u Jabuci", kaže Martinovićeva.

U naselju Jabuka kod Pančeva, kako je rečeno, nema više napada na Rome, uhapšeno je šest osoba, život se odvija normalno uz stalni policijski nadzor, a protesti protiv Roma počeli su posle ubistva maloletnog D. S. iz Jabuke za koje je osumnjičen B. J. iz istog mesta.

Osumnjičeni je odmah uhapšen, ali to nije bilo dovoljno meštanima koji su se spontano okupili, kamenovali romske kuće i tražili da se Romi isele iz njihovog komšiluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: